Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΡΙΤΣΩΝΑ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας

«Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι» λέει ο λαός και ταιριάζει γάντι στην στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται τάχα για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ριτσώνα.
Η υποκρισία και η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εταίρους της, την ΕΕ και ....

το ΔΝΤ, πάει χέρι- χέρι με την υποκρισία για το δράμα των προσφύγων, την προσπάθεια αποποίησης των τεράστιων ευθυνών που έχει για τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.
Στα «λόγια» είναι αλληλέγγυα με το δράμα των προσφύγων, στην πράξη όμως συμμετέχει σε κάθε βήμα που οξύνει το πρόβλημα. Συμμετέχει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπογράφει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν το πρόβλημα και για τους ξεριζωμένους και για τους Έλληνες. Απόδειξη είναι και τα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υπογράφηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων και έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί έφερε στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ και κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Frontex, για να ελέγξουν δήθεν τις προσφυγικές ροές. Αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, που έχουν οργανώσει δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής, για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, για να κερδίσουν τα μονοπώλιά τους στην κούρσα του ανταγωνισμού με τα συμφέροντα άλλων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών όπως της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, συμμετέχει στην προετοιμασία νέας πολεμικής επέμβασης στη Λιβύη.
Για αυτούς τους λόγους μόνο ως υποκρισία μπορούν να εκληφθούν δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του καταυλισμού, τη στιγμή που η κυβέρνηση έφερε και στοίβαξε στον ακατάλληλο για ανθρώπινη διαβίωση χώρο της Ριτσώνας εκατοντάδες πρόσφυγες. Είναι υποκρισία τη στιγμή που ο καταυλισμός λειτουργεί περίπου 3 μήνες και ακόμα δεν
υπάρχει τρεχούμενο νερό,  οι χημικές τουαλέτες και οι ντουζιέρες παραμένουν ελάχιστες, το φαγητό είναι κακής ποιότητας, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες, δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, διερμηνεία, αιτήσεις ασύλου για όσους επιθυμούν, ενώ εξακολουθεί η απομόνωση των προσφύγων καθώς δεν έχει δρομολογηθεί γραμμή λεωφορείου, δωρεάν, που να συνδέει σε τακτική βάση το χώρο φιλοξενίας με τις παραπλήσιες πόλεις.
Για όλα τα παραπάνω η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση, που προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες της για τη λειτουργία του καταυλισμού σε διάφορες ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται αδρά από διάφορες πηγές και εμπορεύονται τον πόνο και την ανησυχία αθώων ανθρώπων, όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι πρόσφυγες καταγγέλλουν.
Καλούμε τον λαό της περιοχής να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, να παλέψει ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας, διεκδικώντας τη μεταφορά στις χώρες προορισμού τους. Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, αντιπαλεύοντας την ξενοφοβία και το ρατσισμό, απομονώνοντας τους φασίστες και ναζιστές, την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής που υπερασπίζεται τους θύτες και στρέφεται κατά των θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Να δυναμώσει την πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τον καπιταλισμό, που γεννά κρίσεις, αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, πολέμους και προσφυγιά.