Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη και τον Πρωτοδιάκονό του Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, όπου, στο εορτάζον Καθολικό της Ι. Μονής, το οποίο τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Παρακλητικό Κανόνα και προεξήρχε στην Λιτάνευση ...πέριξ του Ι. Ναού και στην Ακολουθία της Αρτοκλασίας, η οποία εψάλη στην Μοναστηριακή Φιάλη.
Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πολλούς ευλαβείς προσκυνητές.
            Την επομένη ημέρα, κυριώνυμη της εορτής, Σάββατο 6 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή του Οσίου Δαυΐδ, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον θείο λόγο ο π. Φιλόθεος.
            Πριν την Απόλυση ευλογήθηκαν, κατά την παράδοση, σταφύλια, τα οποία προσεφέρθησαν στους ευλαβείς προσκυνητές, ενώ η φιλόξενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, υπό τον Καθηγούμενο, Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, προετοίμασε και προσέφερε προς όλους, σύμφωνα με την παράδοση που έλαβαν από τους παλαιούς  Πατέρες της και αγίους Γέροντες, μακαριστούς Ιάκωβο Τσαλίκη και Κύριλλο Γεραντώνη, ευλογημένο φαγητό-πανηγύρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος χριστιανών προσήλθαν στο Μοναστήρι για να λατρεύσουν τον Μεταμορφωθέντα Κύριο, να τιμήσουν τον Μεγάλο Θαυματουργό Άγιο και προστάτη της Ιεράς Μονής Όσιο Δαυΐδ και να ασπασθούν την Χαριτόβρυτο Τιμία Κάρα του, αλλά και για να βάλουν μετάνοια στους Τάφους των δύο μακαριστών Γερόντων Ιακώβου Τσαλίκη και Κυρίλλου Γεραντώνη, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν χιλιάδες χριστιανούς.