Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Αριθμ. Πρωτ. 316 Χαλκίδα 27/07/2017

Δελτίο Τύπου
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΖΟΥΡΑ

Αντιπροσωπεία των σωματείων - φορέων που υπογράφουν το κείμενο για την τρομοκρατία και προσπάθεια καταστολής της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ, προχώρησε σε παρέμβαση σήμερα το πρωί (27/7/2017) στην εισαγγελέα υπηρεσίας στα Δικαστήρια Χαλκίδας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο ....
Τροφίμων- Ποτών Εύβοιας- Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, το Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εύβοιας, ο πρόεδρος και  εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Ο λόγος της παρέμβασης ήταν για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την άθλια, απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση  που επικρατεί στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ και να εκφραστεί διαμαρτυρία σχετικά με τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι, ορισμένοι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άλλοι χωρίς ένσημα και χτυπιούνται όλα τους τα δικαιώματα, ενώ αντιμετωπίζουν τρομοκρατία, μπράβους κα. Ότι αυτές οι συνθήκες πρέπει να παίρνονται υπόψη πριν από οποιονδήποτε απόφαση. Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη 25/7/2017 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργιακή κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις στο Μαντούδι που ξεκίνησε την Παρασκευή 21/7, ο εισαγγελέας, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, εφαρμόζοντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, διέταξε τη σύλληψη του προέδρου και δύο μελών της Διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Μαντουδίου και αφέθηκαν ελέυθεροι την επόμενη ημέρα αφού τους ασκήθηκαν διώξεις. 

Τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο να εξισώνονται οι αγώνες των εργαζομένων, οι μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, όπως αυτή της απεργίας, με τους τραμπουκισμούς των μπράβων της εργοδοσίας που έκαναν για άλλη μια φορά την εμφάνισή τους επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Σημειώθηκε ότι η κράτηση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου για 15 και πλέον ώρες, μαζί με τους μπράβους της εργοδοσίας που τους έγινε μήνυση από τους εργαζόμενους, αποδεικνύει ότι η ταξική δικαιοσύνη βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον αγώνα των εργαζομένων με τους ανθρώπους της εργοδοσίας.

Στη διαμαρτυρία αναλύθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων και αναφέρθηκε ότι «παράνομη βία» ασκεί η εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους που δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα τους, που τους απολύει επειδή διεκδικούν, που δεν παίρνει κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς έτσι ώστε κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή των εργαζομένων. Η αντιπροσωπεία των φορέων τόνισε ότι για όλα αυτά η δικαιοσύνη δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ είναι πασιφανές αν σε κάποιον πρέπει να ασκηθούν διώξεις αυτός είναι η εργοδοσία και οι τραμπούκικοι μηχανισμοί που επιστρατεύει. Οι τελευταίοι είναι γνωστοί άλλωστε και από προηγούμενη κινητοποίηση του σωματείου όπου είχαν επιχειρήσει να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και μάλιστα οπλοφορώντας. 

Σημειώθηκε ότι η απαράδεκτη ενέργεια να δοθεί εισαγγελική εντολή για τη σύλληψη των συνδικαλιστών δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ούτε στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αλλεπάλληλες αποφάσεις της δικαιοσύνης που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, που τη δικαιώνουν σε περιπτώσεις απολύσεων συνδικαλιστών, μη καταβολής δεδουλευμένων κα., υλοποιώντας στην ουσία, με το ρόλο που αναλογεί, την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Στο τέλος της συνάντησης οι εκπρόσωποι των σωματείων κάλεσαν την Εισαγγελία να λάβει τα παραπάνω υπόψη της καθώς οι εργαζόμενοι θα επιμείνουν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειάς τους, για μια ζωή που να στέκεται στο ύψος των αναγκών τους, γκρεμίζοντας όποιον τοίχο υψώνεται ανάμεσα σε αυτούς και τις σύγχρονες ανάγκες τους.