Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 18/7/2018 ομόφωνα από το ΠΥΣΔΕ Εύβοιας τα λειτουργικά κενά και πλεονάσματα καθώς και οι λειτουργικά υπεράριθμοι συνάδελφοι/ισσες του νομού μας, 70 τον αριθμό, οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν τα σχολεία προτίμησής τους, εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων και συγκεκριμένα μέχρι Παρασκευή 20/7/2018 και ενώ οι περισσότεροι/ες βρίσκονται σε διακοπές. Παράλληλα βρισκόμαστε ακόμη σε μια περίοδο που δεν έχουν...
ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές, (αποσπάσεις, άδειες άνευ αποδοχών κ.λ.π.), αλλαγές που δημιουργούν συνεχώς νέα λειτουργικά κενά με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι απολύτως ρευστή  και νέα δεδομένα να δημιουργούνται καθημερινά.
Κρίνουμε την απόφαση αυτή του ΠΥΣΔΕ  εντελώς έωλη και στα όρια της νομιμότητας, αφού στηρίζεται στην με αριθμ.100933/Ε2-19-6-2018 οδηγία του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας  με θέμα: "Προγραμματισμός ενεργειών με σκοπό την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία προβλέπει ότι ο τελικός καθορισμός όλων  των τμημάτων μεταξύ των οποίων και των  ολιγομελών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ καλούνται τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τοποθετήσουν μέχρι τέλους Ιουλίου τους εκπαιδευτικούς σε λειτουργικά κενά. Η εγκύκλιος αυτή αντίκειται ουσιαστικά στο Π.Δ. 100, αρθ.14 παρ.9, σύμφωνα με το οποίο εκπ/κοί  καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους.
Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την απαράδεκτη οριστικοποίηση των τμημάτων των σχολείων στα μέσα Ιουλίου. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη διεκπεραίωση όλων των λειτουργικών τοποθετήσεων των ΠΥΣΔΕ (λειτουργικά υπεράριθμοι, διάθεση ΠΥΣΔΕ, αποσπασμένοι) ως το τέλος Ιουλίου με τα σχολεία κλειστά και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην έχουν συνεδριάσει για τις αναθέσεις, θα δημιουργήσουν προβλήματα στις σχολικές μονάδες επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.
Ειδικά αυτή τη χρονιά με τις ηλεκτρονικές εγγραφές, μεγάλος αριθμός τμημάτων που θεωρούνται ολιγομελή κόβονται αυτόματα με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να βρίσκονται σε κατάσταση ομηρείας και ανασφάλειας μη γνωρίζοντας αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους, αν θα μετακινηθούν σε άλλα σχολεία, αν αναγκαστούν να αλλάξουν ειδικότητα, ακόμη και αν υποχρεωθούν να σταματήσουν το σχολείο. 
Με λειψά τα τμήματα και πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές και ο βασικός όγκος των μετεγγραφών τον Σεπτέμβριο, με νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών απ’ το Υπουργείο να εκκρεμούν για τον Αύγουστο, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα τροποποιήσουν τα κενά και τα πλεονάσματα των σχολείων, με τις μακροχρόνιες άδειες των εκπαιδευτικών που κατατίθενται στη συντριπτική τους πλειοψηφία τον Σεπτέμβριο να δημιουργούν επιπλέον κενά στα σχολεία, οι λειτουργικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών μέσα στον Ιούλιο μόνο προβλήματα πρόκειται να δημιουργήσουν. 
Οι ηλεκτρονικές εγγραφές, το νέο Π.Δ. για τη λειτουργία της Β/θμιας Εκπαίδευσης, το κλείδωμα των τμημάτων μέχρι 10 Ιούλη και οι μετακινήσεις μαθητών με σκοπό τον περιορισμό των τμημάτων, οι ενοποιήσεις ειδικοτήτων έρχονται να προστεθούν σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια (κατάργηση του 3ωρου για τους υπευθύνους εργαστηρίων, περιορισμοί στα τμήματα για την Α' και Β' Ξένη Γλώσσα, 25 μαθητές +10%, μετακίνηση στην Ειδική Αγωγή, αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, τη διπλή αύξηση διδακτικού και εργασιακού ωραρίου, την ανάθεση νέων καθηκόντων, τους μηδενικούς διορισμούς κ.α.). “Δένουν” με την επαναφορά της αξιολόγησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών (ξεκινώντας από τα στελέχη και τα υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης), την κατάργηση δομών, το Νέο Λύκειο-εξεταστικό κέντρο, με την αποπομπή μαθημάτων από το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της επίσης (επισυνάπτεται) επεσήμανε το πρόβλημα και κάλεσε τους αιρετούς του κλάδου να μη νομιμοποιήσουν με την υπογραφή τους τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που θα επιχειρηθούν να γίνουν σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο τον Ιούλιο από τα ΠΥΣΔΕ. 
Ενδεικτικά επίσης αναφέρουμε ότι στη συνάντηση του Δ.Σ. με τον προϊστάμενο εκπαίδευσης κ. Κυριτσόπουλο, στις 3/7/2018, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αυτό που προωθεί το υπουργείο είναι παράλογο και ότι θα «αντιταθεί».  
Επειδή τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών  δικαιωμάτων μας, καλούμε τους 70 συναδέλφους να κρατήσουν επιφύλαξη και δικαίωμα ένστασης εκ των υστέρων, καθώς είναι δυνατόν να προκύψουν άλλες θέσεις τον Σεπτέμβρη που θα τις δικαιούνται με βάση το νόμο.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε:
Να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. 20 μαθητές στο τμήμα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
Να γίνουν κανονικά όλες οι εγγραφές και μετεγγραφές το Σεπτέμβριο στα σχολεία και να αναπτυχθούν όλα τα τμήματα χωρίς καμιά περικοπή. 
Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά τα σχολεία.
Όχι στην αυθαίρετη μετακίνηση μαθητών μακριά από το κοντινό τους σχολείο, προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση τμημάτων και ωρών σε εκπαιδευτικούς. 
Να τηρηθεί η διαδικασία τοποθετήσεων που να διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών - Μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν το σωματείο για οποιαδήποτε παρατυπία ή αδιαφανή διαδικασία της διοίκησης, υποπίπτει στην αντίληψή τους.
                              
                     Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας
Η πρόεδρος                              Ο γεν. γραμματέας
Χαρά Νίκα                                   Άρης Σκούρας