Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

ΕΤΕΛΕΣΘΗ Η ΠΡΟΕΟΡΤΙΟΣ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Με πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, ο οποίος κατέκλυσε την ιστορική παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, μέχρι και τον προαύλιο χώρο της, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 το βράδυ, η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμο.
Με την έναρξη της Ιεράς Αγρυπνίας ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, στο τέλος του οποίου και συγκεκριμένα στο Απολυτίκιο Τροπάριο της Αγίας Παρασκευής έγινε η Λιτανεία του θαυματουργού Ιερού Εικονίσματος της Αγίας, το ....
οποίον αποτελεί το καύχημα και το «ιερόν σέβας» όλων των Χαλκιδέων.
Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενος από τον Ιερό Κλήρο, «ενθρόνισε» την Ιερά Εικόνα και το Ιερόν Λείψανον της Αγίας, στη θέση πού θα παραμείνουν για όλες τις ημέρες της Πανηγύρεως, στο κέντρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, και εν συνεχεία μαζί με τους Ιερείς και τον πιστό Λαό του Θεού έψαλλαν, με ιερά κατάνυξη και φωνή παλλομένη από συγκίνηση, τα αρμόζοντα Τροπάρια, προς τιμήν της Αγίας.
Στη συνέχεια εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, κατά την οποία η πλειοψηφία των ευλαβών προσκυνητών κοινώνησαν και των Αχράντων Μυστηρίων.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε το κόλλυβο προς τιμήν της Αγίας, το οποίο είχαν κατάλληλα ευτρεπίσει οι νέοι της Ενορίας, υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτου.
Όλη η λαμπρά Ιερά Ακολουθία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).
Οι Εκδηλώσεις για την Αγία Παρασκευή θα κορυφωθούν το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου.