Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Οι αυθαίρετοι ισχυρισμοί του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Η χώρα μας δεν είναι, όπως ισχυρίζονται συχνά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε προφανώς πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια. Από τους ευρωπαϊκούς πίνακες επιλέγετε εκείνους που θέλετε, αλλά όχι αυτούς οι οποίοι αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι λίγο πάνω από το 10%. Εμείς είμαστε στο 12%, υπάρχουν όμως ουκ ολίγες χώρες οι οποίες έχουν πληθωρισμό άνω του 15%. 17% η Ολλανδία, 18,6% η Ουγγαρία, 17,1% η Τσεχία, 22% η Εσθονία, 21% η Λιθουανία. Για να αποκαταστήσουμε λοιπόν την τάξη και τα πραγματικά στοιχεία.
Σε μία γενική καταιγίδα, η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα για την ακριβή ενέργεια η οποία τροφοδοτεί την ακρίβεια, αλλά και με στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις. Μόνο για το 2022, η δέσμη στήριξης.... πλησιάζει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μας παρουσιάσατε πάλι ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη, ότι εδώ ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ξεφύγει. Αναφερθήκατε σε κάποια στοιχεία τα οποία δείχνουν κόστος ενέργειας σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα.
Πράγματι, στα στοιχεία αυτά πάντα η Ελλάδα υπολειπόταν. Για πάμε να δούμε όμως τα απόλυτα στοιχεία της ενέργειας, κύριε Τσίπρα. Λοιπόν, «all-in electricity and user price» μαζί με ΦΠΑ, άρα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με το ΦΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022. Πόλεις: Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. 42 η Μαδρίτη και το περιβόητο Ιβηρικό μοντέλο το οποίο συνέχεια διαφημίζετε. Βρυξέλλες 53, Ρώμη 40, Κοπεγχάγη 77, Άμστερνταμ 67.
Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές, τις οποίες πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με αυτά τα οποία πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας.
Με τις επιδοτήσεις λοιπόν που δίνουμε, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία παντελώς ανεξέλεγκτη, όταν από αυτό το βήμα, πρώτος εγώ μίλησα για τη φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων για την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο του 2022.
Με βεβαιωμένα πια έσοδα τα οποία θα εισπραχθούν στο τέλος του χρόνου, βάσει των υπολογισμών της ΡΑΕ βέβαια, όχι των δικών σας αυθαίρετων υπολογισμών οι οποίοι προφανώς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Και βέβαια, αποφεύγετε να μιλήσετε για το γεγονός ότι η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία, πρώτη από τον Ιούλιο, έναν εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων των εταιρειών ενέργειας, αυτών που αποκαλείτε «ουρανοκατέβατα κέρδη». Από αυτόν τον μηχανισμό έχουμε εισπράξει  2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρεις μήνες.
Και αυτός ο μηχανισμός είναι μια εθνική επιτυχία, όχι μόνο γιατί αποδίδει. Διότι αυτό το μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων, κύριε Τσίπρα, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται πια υποχρεωτικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Άρα κάτι καλό κάναμε.
Κάνατε μία αναφορά και στα υπερέσοδα των διυλιστηρίων, των εταιρειών επεξεργασίας πετρελαιοειδών.
Και εδώ πάλι θα σας στεναχωρήσω, κύριε Τσίπρα. Πρώτος εγώ έθεσα το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πειστεί. Και στον κανονισμό ο οποίος θα εκδοθεί εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και το ποσό αυτό θα εισπραχθεί στο τέλος του 2022, όπως θα συμβεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό ήταν εθνική πρόταση, ελληνική πρόταση. Και θα γίνει μέρος Ευρωπαϊκού Κανονισμού, θα έχει δηλαδή στοιχεία υποχρεωτικότητας για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.