Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Τριήμερος εορτασμός
   Αρχισαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες θα κορυφωθούν αύριο το μεσημέρι με την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
   Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πήγε σήμερα το πρωί στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο.
   Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι' αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.
   «Σήμερα τιμούμε την γενιά του ΄73, που πάλεψε για "ψωμί παιδεία ελευθερία". Η σημερινή γενιά των νέων, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, πιάνει ξανά το νήμα από την αρχή. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα στην παιδεία, που είναι το μεγάλο στοίχημα. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση διαθέτει 1 δις ευρώ επιπλέον από τον πρώτο προϋπολογισμό για τη δημόσια παιδεία, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου μετά τη κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.
-   «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της δικτατορίας, κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σήμερα βρίσκει νόημα και συνέχεια μόνο στο δρόμο της λαϊκής πάλης και συμμαχίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων, με στόχο την ανατροπή της, τη λαϊκή εξουσία. Καμία ελπίδα δεν πρέπει να εναποτεθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Τα κόμματα αυτά δεν αλλάζουν» τονίζει η ΚΕ του ΚΚΕ σε μήνυμά της για την επέτειο και «καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, να τιμήσουν τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, με δυνάμωμα της πάλης, για να αποκρούσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ. Να μη δεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Καμία θυσία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».
  - Στο μήνυμα του για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει: «Την αυθόρμητη εξέγερση των Νέων τον Νοέμβριο του 1973 χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο Ιωαννίδης για να σταματήσει τις όποιες διαθέσεις για εκδημοκρατισμό του καθεστώτος της 21ης Απριλίου εγκαθιδρύοντας το σκληρότερο πρόσωπο της δικτατορίας. Η δικτατορία σήμερα είναι απολύτως αδύνατο να μας απειλήσει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιοι ενδεχομένως κοινοί παρανομαστές, δεν καραδοκούν να περάσουν στρατηγικές τους, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη φορά "αυθόρμητες" αναταραχές. Ας προσέχουμε για να έχουμε. Οι καιροί ου μενετοί».
 -  «Ο αγώνας του Νοέμβρη αποτελεί ανοιχτό βιβλίο θεωρίας αλλά και πρακτικής, για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Την ώρα που τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα απειλούνται, που θέσεις εργασίας χάνονται, που η δημόσια περιουσία εκποιείται, που η δημόσια παιδεία επιχειρείται να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους και που η αλληλεγγύη στους αδύναμους καταγγέλλεται, αυτή την ώρα σ' έναν δρόμο καλούμαστε να συναντηθούμε. Σ' έναν δρόμο σαν τον δρόμο του Νοέμβρη, τον δρόμο που μετατρέπει την οργή σ' ελπίδα οφείλουμε να βαδίσουμε».