Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χαλκίδα, 28-5- 2010

 Να ανακαλέσει η κυβέρνηση την απόφαση
 για το Δήμο «γίγαντα» Κύμης- Αλιβερίου

Την ανάκληση της απόφασης για τη δημιουργία ενός Δήμου «γίγαντα» στη περιοχή της Βόρειας Καρυστίας, έστω και την τελευταία στιγμή ζήτησε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, καταγγέλλοντας παράλληλα, ότι μία πολύ σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση γίνεται για να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά και μόνο εκλογικές σκοπιμότητες.
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» επεσήμανε, ότι λαμβάνονται υπόψη διαφορετικά κριτήρια ανάλογα με τις κομματικές ταυτότητες των .......
Δημάρχων και παρά το γεγονός, ότι η Νέα Δημοκρατία προσδοκά οφέλη από τις αντιδράσεις των κατοίκων, εντούτοις δεν είναι ζητούμενο η εκμετάλλευσή τους εις βάρος των συμφερόντων του τόπου μας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι στη βόρεια Εύβοια δημιουργείται ένας Δήμος ούτε καν 12.000 κατοίκων και στη νότια Εύβοια συνενώνονται δύο ενότητες από 15.000 κατοίκους η κάθε μία και η μόνη διαφορά είναι η κομματική ταυτότητα των Δημάρχων.
Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε: «ακούστε τον κόσμο. Δεν είναι τρελοί χιλιάδες άνθρωποι που έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή. Αγωνιούν για το μέλλον τους. Και για την περίπτωση της Κύμης έχουν τεράστιο δίκιο. Μην ακούτε ανθρώπους που βρίσκονται υπό έλεγχο για τα πεπραγμένα τους. Μην ακούτε ανθρώπους που αρνήθηκαν να συγκαλέσουν δημοτικό συμβούλιο των Κονιστρών για να μην ληφθεί απόφαση, η οποία θα ήταν ενάντια στις επιταγές της τοπικής κομματικής νομενκλατούρας».
Και συνέχισε: «η διεκδίκηση της εξουσίας ως αυτοσκοπός είναι καταστροφική και είναι διπλό το κακό σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο σαν αυτή που διανύουμε. Είναι διπλό το κακό όταν μπλοκάρεις αναπτυξιακές δυνατότητες ενός τόπου».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κύμης και του Αλιβερίου, επεσήμανε, ότι πρόκειται για δύο περιοχές με διαφορετικό αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Από τη μία πλευρά το Αλιβέρι έχει σχεδιαστεί να αποτελέσει το σημαντικότερο ενεργειακό κέντρο της Νότιας Ελλάδας με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, με το υδροηλεκτρικό φράγμα που θα κατασκευαστεί στα Μανίκια και από την άλλη η Κύμη έχει ανακηρυχθεί ως λιμάνι εθνικής σημασίας. Με βάση αυτή τη μορφή ανάπτυξης υπάρχει το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωριστεί ως διευρωπαϊκή πύλη και βάσει αυτού επιδιώκεται η χρηματοδότηση του νέου δρόμου Χαλκίδα-Κύμη από κοινοτικούς πόρους με την ένταξη στα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Είναι προφανές, ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται θέτουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή πορεία των δύο Δήμων, αφού συνενώνονται δύο περιοχές που ακόμα και το οδικό δίκτυο αλλάζει με διαφορετική πρόσβαση από Χαλκίδα προς Αλιβέρι και από Χαλκίδα προς Κύμη.
Ακολουθεί η ομιλία του Σίμου Κεδίκογλου:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά λυπάμαι, γιατί μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση εισέρχεται με τέτοιον τρόπο στη ζωή μας. Ο στόχος είναι σωστός. Η διοικητική μεταρρύθμιση, η αλλαγή των διοικητικών ενοτήτων, οι μεγαλύτερες δυνατές διοικητικές ενότητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία είναι ένας στόχος σωστός. Όμως ο τρόπος που γίνεται είναι λάθος.
Πρώτα απ' όλα, να ξεκαθαρίσουμε το θέμα του μεγέθους. Μία αυτοδιοικητική ενότητα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη όσο να επιτρέπει την αμεσότητα της επαφής του πολίτη με την Αρχή -γι’ αυτό λέγεται και Αυτοδιοίκηση, δεν είναι διοίκηση- και τόσο μικρή ενότητα όσο να είναι λειτουργική. Εδώ θέλω, καταρχήν, να επισημάνω ότι το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι δομημένο στη βάση του άρθρου 102 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και ασφυκτιά να περιλάβει όλες τις δραστηριότητες μεταξύ δήμου και περιφέρειας σε μία βαθμίδα και να αποδείξει ότι αυτές είναι τοπικές υποθέσεις, ώστε να καλυφθεί το γράμμα του Συντάγματος. Οι τοπικές υποθέσεις έχουν σχέση με την παράδοση, τον τόπο, με την αμεσότητα και δεν υπάρχουν αποφάσεις δικαστικές ή κανονιστικές που να αναγνωρίζουν μία υπόθεση ως τοπική, εάν δεν εξελίσσεται μέσα στα όρια του νομού. Δεν θέλω το ρόλο της Κασσάνδρας, αλλά φοβάμαι ότι η έναρξη εφαρμογής αυτών των νέων ρυθμίσεων σε επίπεδο περιφέρειας και η κατάργηση των νομαρχιών, έτσι όπως γίνεται, θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, η προετοιμασία είναι ελλιπής. Θα σας φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ρωτήστε όποιον Βουλευτή θέλετε οποιουδήποτε κόμματος από τη Στερεά Ελλάδα και θα σας πει ότι το μεγάλο μας πρόβλημα στη Στερεά είναι η Ζώνη των Οινοφύτων, γιατί τα Οινόφυτα λόγω του αυξημένου εισοδήματος που έχουν σαν βιομηχανική περιοχή, παρ’ ότι δεν ανήκουν στην περιφέρειά μας, ανεβάζουν τεχνητά το εισόδημα όλης της περιφέρειας και βγαίνουμε εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Ε, λοιπόν, αυτό το προφανές δεν αντιμετωπίστηκε! Αντιμετωπίστηκαν άλλα και, δυστυχώς, βλέπουμε ότι τα κίνητρα είναι αποκλειστικά και μόνο εκλογικά.
Τίθεται ένα ζήτημα ιεράρχησης προτεραιοτήτων από την πλευρά της Κυβέρνησης. Γιατί όταν βλέπουν τέτοια σπουδή για την ψήφο των αλλοδαπών, για τη χάραξη διοικητικών ενοτήτων με καθαρά και μόνο εκλογικές σκοπιμότητες, τι να σκεφτούμε;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η διεκδίκηση της εξουσίας ως αυτοσκοπός είναι καταστροφική και είναι διπλό το κακό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο σαν αυτή που περνάμε. Είναι διπλό το κακό όταν μπλοκάρεις αναπτυξιακές δυνατότητες ενός τόπου.
Και θέλω να σας αναφέρω ένα χειροπιαστό παράδειγμα, το παράδειγμα της Κύμης και του Αλιβερίου που βιαίως, χωρίς καμία από τις δύο περιοχές να το επιθυμεί, συνενώνονται σε έναν δήμο γίγαντα. Δεν θα σας μιλήσω για κριτήρια ιστορικά, για τα 3000 χρόνια ιστορίας της Κύμης, τις αποικίες που έκανε στην Μικρά Ασία και στην Κάτω Ιταλία. Δεν θα σας μιλήσω για κριτήρια γεωγραφικά, ότι με τη διανομή που κάνετε έχετε χωριό που απέχει 100 χλμ από την έδρα του δήμου με ένα τραγικό οδικό δίκτυο. Δεν θα μιλήσω ούτε καν για τα κριτήρια τα πληθυσμιακά, γιατί μας δίνετε δύο διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής. Στη βόρεια Εύβοια δημιουργείτε δήμο ούτε καν 12000 κατοίκων και στη νότια Εύβοια συνενώνετε δύο ενότητες από 15000 κατοίκους η κάθε μία και η μόνη διαφορά είναι η κομματική ταυτότητα των δημάρχων. Και είναι πραγματικά καταστροφικό να κάνουμε τόσο βαθιές αλλαγές – τομές με τέτοια κίνητρα.
Δεν θα σας μιλήσω γι’ αυτά. Θα σας μιλήσω για το πιο σημαντικό, για το τι διακυβεύεται σε επίπεδο ανάπτυξης. Συνενώνεις το Αλιβέρι με την Κύμη, δύο περιοχές που έχουν άλλο προσανατολισμό. Το Αλιβέρι είναι ένα ενεργειακό κέντρο. Έχει σχεδιαστεί, δρομολογηθεί για να γίνει το σημαντικότερο ενεργειακό κέντρο της Νότιας Ελλάδας με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου, με το υδροηλεκτρικό φράγμα που θα γίνει στα Μανίκια. Είναι μία τελείως διαφορετική πορεία από την Κύμη που έχει ανακηρυχθεί λιμάνι εθνικής σημασίας και με βάση αυτή την ανακήρυξη έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωριστεί σαν διευρωπαϊκή πύλη και βάσει αυτού να χρηματοδοτηθεί ο νέος δρόμος Χαλκίδα – Κύμη από κοινοτικούς πόρους με την ένταξή της στα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Και όλα αυτά τίθενται εν κινδύνω απ’ αυτή την αλλαγή που κάνετε. Σκεφτείτε ότι συνενώνετε δύο περιοχές που ακόμα και το οδικό δίκτυο αλλάζει και άλλη θα είναι η πρόσβαση από Χαλκίδα για Αλιβέρι, άλλη από Χαλκίδα για Κύμη.
Ακούστε τον κόσμο. Δεν είναι τρελοί οι χιλιάδες άνθρωποι που έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να έρθουν έξω από τη Βουλή. Αγωνιούν για το μέλλον τους. Και για την περίπτωση της Κύμης, που γνωρίζω προσωπικά, έχουν τεράστιο δίκιο. Ακούστε τον κόσμο. Μην ακούτε ανθρώπους που βρίσκονται υπό έλεγχο για τα πεπραγμένα τους. Μην ακούτε ανθρώπους αρνήθηκαν να συγκαλέσουν δημοτικό συμβούλιο των Κονιστρών για να μην παρθεί απόφαση που θα ήταν ενάντια στις επιταγές της τοπικής κομματικής νομενκλατούρας.
Στενά κομματικά μας κάνατε καλό. Μας χαρίζετε μια περιοχή όπου η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά δεν έχει δύναμη. Αλλά δεν θέλουμε τέτοιο καλό. Θέλουμε το καλό του τόπου και σας καλώ να ανακαλέσετε».