Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΕΝΑΕ

Επιστολή Πρ. ΕΝΑΕ για μείωση εσόδων
από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.)


Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου επέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος αναφορικά με τη μείωση των Κ.Α.Π.
Ο κ. Δράκος στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τους τελευταίους μήνες ακολουθούν συνεχώς φθίνουσα πορεία.
«Είναι προφανή τα προβλήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τόσο σε ......
επίπεδο στοιχειώδους λειτουργίας τους όσο και στο τμήμα που αφορά τα επενδυτικά προγράμματα – στοιχείο σημαντικό για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οδεύει προς το τέλος της ύπαρξής του, πλήρως απαξιωμένος. Και ναι μεν κατανοούμε το μείζον δημοσιονομικό πρόβλημα που παρουσιάζει η χώρα μας, όμως παράλληλα διαβλέπουμε και τις προοπτικές που μπορεί να έχει η επιχειρούμενη, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς πόρους και χωρίς ανάπτυξη συνεπάγεται πορεία της ελληνικής περιφέρειας προς το τέλμα. Ευχόμαστε να μην επαληθευθούν όλα όσα διαισθανόμαστε εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής:
Προς:
(1) Κο Γιάννη Ραγκούση
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
2) Κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Μείωση εσόδων από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).
Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα έσοδα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), ακολουθούν μια συνεχώς φθίνουσα πορεία.
Για το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010, τα έσοδα από τους ΚΑΠ που αφορούν τις λειτουργικές και λοιπές δαπάνες, παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό, περίπου, 15%. Το ίδιο συμβαίνει και για τα έσοδα που αφορούν τις επενδύσεις.
Ακολούθως, κατά το μήνα Φεβρουάριο του 2010 τα έσοδα από τους ΚΑΠ που αφορούν τις λειτουργικές και λοιπές δαπάνες, μειώθηκαν σε ποσοστό, περίπου, 32% ενώ για αυτά που αφορούν τις επενδύσεις, η μείωση ήταν της τάξης, περίπου, του 40%.
Για το μήνα Μάρτιο του 2010, είχαμε περαιτέρω μείωση, οπότε τα έσοδα από τους ΚΑΠ, σε σχέση με αυτά του Αυγούστου του 2009, απομειώθηκαν, για μεν αυτά που αφορούν τις λειτουργικές και λοιπές δαπάνες, σε ποσοστό, περίπου, 40% ενώ για αυτά που αφορούν τις επενδύσεις σε ποσοστό, περίπου, 47%.
Σημειώνουμε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους, δεν είχε κοινοποιηθεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, η κατανομή των ΚΑΠ του μηνός Απριλίου (2010) ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί η κατανομή των ΚΑΠ για όλο το έτος 2010, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός μας, με βάση την πορεία των εσόδων μας, να καθίσταται ανέφικτος.
Ακόμη, επισημαίνουμε ότι τα έσοδα και τα έξοδα στους προϋπολογισμούς των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για το έτος 2010 έχουν προϋπολογιστεί στο ποσό της κατανομής του έτους 2009, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Από την παραπάνω παράθεση στοιχείων είναι προφανή τα προβλήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τόσο σε επίπεδο στοιχειώδους λειτουργίας τους όσο και στο τμήμα που αφορά τα επενδυτικά προγράμματα – στοιχείο σημαντικό για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οδεύει προς το τέλος της ύπαρξής του, πλήρως απαξιωμένος.
Και ναι μεν κατανοούμε το μείζον δημοσιονομικό πρόβλημα που παρουσιάζει η χώρα μας, όμως παράλληλα διαβλέπουμε και τις προοπτικές που μπορεί να έχει η επιχειρούμενη, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς πόρους και χωρίς ανάπτυξη συνεπάγεται πορεία της ελληνικής περιφέρειας προς το τέλμα.
Ευχόμαστε να μην επαληθευθούν όλα όσα διαισθανόμαστε εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης. Φρονούμε όμως ότι οι ευχές δεν είναι αρκετές. Είναι αναγκαία η επαναπροσέγγιση της επιχειρούμενης θεσμικής αλλαγής με περισσή σύνεση και με όραμα για το μέλλον.


Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος