Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Προεκλογική χορηγία από τη Siemens παραδέχτηκε ο Τάσος Μαντέλης

Νέα τροπή
στην υπόθεση


Είσπραξη προεκλογικής χορηγίας ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων από τη Siemens παραδέχτηκε ο Τάσος Μαντέλης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, την Τετάρτη.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών -ο οποίος υπέγραψε από πλευράς Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία με τη Siemens για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997- υποστήριξε ότι το 1998 τον........
 προσέγγισε η Siemens και του πρότεινε να του προσφέρει μία χορηγία.
Ο κ. Μαντέλης επιβεβαίωσε ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία
Ερωτηθείς για ένα δεύτερο έμβασμα, ύψους 250.000 γερμανικών μάρκων, το 2000, ο Τάσος Μαντέλης είπε ότι δεν γνωρίζει: «Δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα» είπε.
Όταν ρωτήθηκε εάν είχαν φύγει ποτέ από εκείνων χρήματα για το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Για το ΠΑΣΟΚ δεν πήρα ποτέ χρήματα, ούτε γνωρίζω για άλλες χορηγίες σε άλλα πολιτικά πρόσωπα».
Προχώρησε μάλιστα στην επίθεση, με αφορμή δημοσιεύματα που τον φωτογράφιζαν ως παραλήπτη 10 εκατ. μάρκων, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αφήσει κάποιους να ξεπλύνουν στην πλάτη του ένα τέτοιο ποσό.
Σύμφωνα με τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, τα χρήματα από τον εν λόγω λογαριασμό δεν διακινήθηκαν για προεκλογικούς σκοπούς. Οι μόνες εκροές που έγιναν ήταν για πληρωμές διδάκτρων. Το υπόλοιπο ποσό φέρεται να μεταφέρθηκε από τη Γενεύη στην Ελλάδα το 2007.
Της κατάθεσης του κ. Μαντέλη είχε προηγηθεί η κατάθεση στην Εξεταστική του Γιώργου Τσουγκράνη, ο οποίος «έδειξε» ευθεία εμπλοκή του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Εξεταζόμενος ο επιχειρηματίας κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ.Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που μπήκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.
Για το δεύτερο έμβασμα των 225.000 μάρκων, το 2000, ο μάρτυρας απάντησε ότι «εικάζω ότι και αυτά ήταν από τη Siemens».
* Σημειώνεται ότι σε λογαριασμό άλλης ελβετικής τράπεζας, με το όνομα ROKOS, έχουν κατατεθεί 850.000 μάρκα, αλλά ο δικαιούχος παραμένει άγνωστος.


Διαξιφισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Μετά την παραδοχή του κ. Μαντέλη, η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση σημειώνοντας: «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως πρόκειται για δυο πρόσωπα, τα οποία δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα και μάλιστα «επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».
Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής μίλησε εκ νέου για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να επιβάλλει τη διαφάνεια προς όλες τις κατευθύνσεις» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ακολουθεί ακόμα και τώρα μετά την περίφημη λεκτική μόνον 'συγγνώμη' του κ. Σαμαρά τη γνωστή της τακτική από τότε που ήταν κυβέρνηση: συγκάλυψη στη διαφθορά, ατιμωρησία και συμψηφισμός. Γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κατανοήσει τη σταθερή και έντιμη στάση της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς στην πολιτική ζωή».
«Και μια υπενθύμιση προς τη Νέα Δημοκρατία: ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρώτος μίλησε και πρότεινε τη σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών (και της Siemens) για να μην μείνει καμία σκιά. Και αυτό εμείς το εννοούμε» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.
«Πολλά και διάφορα υποστηρίζει στην απάντησή του ο κ. Πεταλωτής, αλλά δεν βρήκε ούτε μία κουβέντα να πει για την 'ταμπακέρα': Δηλαδή, για το γεγονός ότι δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι Τσουκάτος και Μαντέλης, που έχουν ομολογήσει δημόσια ότι πήραν χρήματα από τη Siemens, έχουν υπάρξει πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ» ανταπάντησε η ΝΔ.