Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΛΕΠΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαλκίδα, 29.10.2010
Θέμα: «Απαντήσεις Υπουργών στην ερώτηση
της κυρίας Περλεπέ για τις ενισχύσεις
στους πυρόπληκτους της Καρύστου».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη για την ανάγκη οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καρύστου που επλήγησαν από την .....
πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου 2010 μεταξύ άλλων, αναφέρει για τον τομέα της γεωργίας και τα εξής:
«… οι ζημιές που προξενήθηκαν από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 21/8/2010, σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Καρύστου του Νομού Εύβοιας, μπορούν να ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε.
Από την παραπάνω πυρκαγιά έχουν αναφερθεί ζημιές σε φυτικό (ελιές, λεμόνια κ.λ.π.) και πάγιο κεφάλαιο (κυρίως στάβλοι), διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. Αθήνας, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν, ενώ η καταγραφή του παγίου κεφαλαίου θα αρχίσει εντός του Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς, εφόσον εγκριθεί η πληρωμή τους από την Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό, δεν γίνεται, ωστόσο να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής τους, διότι αυτό εξαρτάται από το χρόνο έγκρισης του προγράμματος».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση της κυρίας Περλεπέ το Υπουργείο Οικονομίας και σχετικά με το ζήτημα των έργων αποκατάστασης για τις καταστροφές που επήλθαν από την πυρκαγιά, ο αρμόδιος Υφυπουργός παραθέτει σχετικό έγγραφο της Γεν. Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο οποίο αναφέρονται και τα εξής:
«Κατά τον σχεδιασμό χρηματοδότησης των αναγκαίων επιδιορθώσεων των κατεστραμμένων υποδομών, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση των πόρων από τα χρηματοδοτικά μέσα και ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης….
Οι Περιφερειακές Αρχές, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς δύνανται να προχωρήσουν σε περαιτέρω χωρική εξειδίκευση των έργων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται κατά την αναπτυξιακή περίοδο 2007-2013, προβαίνοντας κατά την ενεργοποίηση των οικείων επιχειρησιακών προγραμμάτων σε ποσοστιαία δέσμευση πόρων (earmarking) για τις πληγείσες περιοχές τους, εξειδικεύοντας ανάλογα τα κριτήρια ένταξης των έργων».