Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έλαβε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος, σε σχετική ερώτηση για το Ενεργειακό Κέντρο Αλιβερίου. Αναλυτικά η απάντηση αναφέρει:


1.Οι δύο πετρελαϊκές μονάδες του ΑΗΣ Αλιβερίου δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και παραμένουν «κατανεμόμενες» σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Είναι συνεχώς διαθέσιμες για λειτουργία και η ενέργειά τους προσφέρεται από τη ΔΕΗ καθημερινά στη Διαχείριση του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).Ο ΔΕΣΜΗΕ ως υπεύθυνος για την κάλυψη της ζήτησης του Συστήματος με το ......
χαμηλότερο δυνατό κόστος, δίνει εντολή για λειτουργία ή μη λειτουργία των μονάδων, συναρτήσει του κόστους τους και των αναγκών του Συστήματος. Σημειώνεται ότι οι μονάδες αυτές συνεχίζουν να είναι ακριβότερες μονάδες του συστήματος και ο βαθμός εκμετάλλευσή στους συναρτάται από την εξέλιξη της ζήτησης και την υδραυλικότητα του συστήματος.
2.Μετά από ενέργειες της Διοίκησης οι εργασίες κατασκευής της νέας Μονάδας Νο 5 στον ΑΗΣ Αλιβερίου ξεκίνησαν εδώ και ένα περίπου έτος, ύστερα από την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών (άδεια παραγωγής, άδεια εγκατάστασης και οικοδομική άδεια). Η πρόοδος των εργασιών γίνεται με βάση το χρονοδιάγραμμα του έργου και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2011. Αναφορικά με τις υφιστάμενες καθυστερήσεις περί τα δύο (2) έτη στην κατασκευή του έργου, αυτές οφείλονται τόσο στην εκτεταμένη εύρεση αρχαιοτήτων στο χώρο που κατασκευάζεται η Μονάδα όσο και σε καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων αδειών. Η ΔΕΗ με την έκδοση σχετικού συμπληρώματος ήλθε σε συμφωνία με την ανάδοχο και ρυθμίστηκαν οι καθυστερήσεις του έργου. Αυτή τη στιγμή το έργο εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχει άμεση απαίτηση από πλευράς αναδόχου.
3.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου του Αλιβερίου θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο μέσω αγωγού, ο οποίος κατασκευάζεται από τη ΔΕΣΦΑ και όχι με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του φυσικού αερίου και η όδευσή του είναι θέματα για τα οποία η ΔΕΣΦΑ είναι η πλέον αρμόδια.
4.Το κέντρο υπερυψηλής τάσης Αλιβερίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία της νέας μονάδας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία της νέας μονάδας αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο του 2012. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το τμήμα του έργου που σχετίζεται με την εκκίνηση της μονάδας να έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2011.
5.Στο υφιστάμενο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ Α.Ε. (περιόδου 2009 – 2014) δεν περιλαμβάνεται 2η μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, ούτε η μετατροπή της 4ης μονάδας από πετρελαϊκή σε φυσικού αερίου. Η αξιοποίηση μιας θερμοηλεκτρικής μονάδας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον σχετίζεται με τον ενεργειακό βαθμό απόδοσης της Η μονάδας ΙV του ΑΗΣ Αλιβερίου, είναι συμβατικής τεχνολογίας με βαθμό απόδοσης που δεν υπερβαίνει το 38%. Οι σύγχρονες μονάδες με καύση φυσικού αερίου (μονάδες συνδυασμένου κύκλου) έχουν βαθμό απόδοσης που φθάνει το 58%. Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση της μονάδας No IV. Οι όποιες εργασίες επισκευής ή συντήρησης έχουν πραγματοποιηθεί στη μονάδα αυτή έως σήμερα ήταν στα πλαίσια της συνήθους συντήρησης της μονάδας και μόνον.
6.Το καθες΄τως των υπαρχουσών μονάδων δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί μέχρι την ένταξη στο σύστημα της νέας υπό κατασκευή μονάδας. Μετά την ένταξη της νέας μονάδας οι υπάρχουσες θα τεθούν σε καθεστώς «ψυχρής» εφεδρείας ή θα αποσυρθούν, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος. Όσον αφορά το προσωπικό, το μεγαλύτερο μέρος θα απασχοληθεί στις νέες εγκαταστάσεις ένα μέρος αυτού προβλέπεται να αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2012 και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αξιοποίηση τους εναπομείναντος στα πλαίσια των επιχειρησιακών αναγκών. Η διαχείριση του προσωπικού θα γίνει κατά το βέλτιστο δυνατόν τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης. Μέχρι τότε με το δεδομένο ότι οι μονάδες συνεχίζουν να είναι κατανεμόμενες στο σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες του ΔΗΣΜΕ, το υφιστάμενο προσωπικό θα συνεχίσει να προσφέρει στο Σταθμό τις υπηρεσίες του και να υποστηρίζει τις γενικότερες ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής όταν και όπου απαιτείται, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά τα τελευταία χρόνια.
7.Η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου στη Μεγαλόπολη καθαρής ισχύος 811ΜW. Η μονάδα αυτή είναι εντελώς απαραίτητη για την ενεργειακή επάρκεια και την ευστάθεια του Συστήματος της Πελοποννήσου και η κατασκευή της καθόλου δεν σχετίζεται με το ενεργειακό κέντρο Αλιβερίου.