Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δευτέρα , 28 Φεβρουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ανοιχτή διαβούλευση είχε σήμερα με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της Εύβοιας ο βουλευτής της ΝΔ, υπεύθυνος του τομέα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου Χυτήρη , αλλά και προκειμένου να συμπεριληφθούν προτάσεις για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν ρυθμίσεις, που θα εξασφαλίζουν όρους και προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία και την επιβίωσή τους.
Ο Σίμος Κεδίκογλου ,αφού άκουσε τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε από τους παριστάμενους και ενημερώθηκε για τα.......
 πολλά προβλήματα που δημιουργεί ο νόμος με τους περιορισμούς που θέτει , καθιστώντας τα μη ανταγωνιστικά επισήμανε, ότι η στρεβλή ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα οφείλεται στον αδιαφανή τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης και την ευρύτερη διαπλοκή που επέτρεψε τη λειτουργία μέσων ενημέρωσης χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και νόθευσε τον ανταγωνισμό εις βάρος των υγιών επιχειρήσεων Τύπου. Θα πρέπει, όπως επισημάνθηκε, να κατανέμεται σωστά η κρατική διαφήμιση μεταξύ περιφερειακών και αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προτείνει τον έλεγχο της κρατικής διαφήμισης, η οποία συρρικνώνεται δραματικά, από Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.
Πρόσθεσε, ότι προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση και η επιβίωση των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία διασφαλίζουν όρους πολυφωνίας και αμεσότητας με τους πολίτες. «Απεχθάνομαι- είπε-το αθηνοκεντρικό ολιγοπωλειακό σύστημα που έχει νοθεύσει τη δημοκρατία μας». Γι’ αυτό θα πρέπει να προταθούν κανόνες σωστής λειτουργίας και οικονομικής διαφάνειας, που θα καθιστούν βιώσιμα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τονίστηκε, επίσης, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες για τη σύσταση Ένωσης Δημοσιογράφων σε επίπεδο Νομού για να διεκδικήσουν ένα ρεαλιστικό εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο, ένα σχέδιο διάσωσης όλων των περιφερειακών μέσων και από κοινού να αντιπαλέψουν πρακτικές που νοθεύουν τη δημοκρατία μας.
Ο Σίμος Κεδίκογλου πρότεινε, σαν ένα επόμενο βήμα να επιδιωχθεί μία ακόμα συνάντηση, με σκοπό να υπάρξει συνεργασία με διαφημιστές και δήλωσε, ότι η συνδρομή του θα είναι αμέριστη, προκειμένου να μην οδηγηθούν στον αφανισμό τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.