Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ – ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Συμεών Κεδίκογλου για την κτηνοτροφία και τα σφαγεία στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Με ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητάει ο Συμεών Κεδίκογλου να ενημερωθεί γιατί εξαιρείται η Εύβοια από την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης, που επιτρέπουν την καθετοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων παραγωγής, όπως τη......
 δυνατότητα λειτουργίας σφαγείων εντός μιας πτηνοτροφικής μονάδας
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο βουλευτής στην ερώτησή του στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια, όπου δεν λειτουργεί κανένα σφαγείο με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό για τον κλάδο και τους καταναλωτές και πιέζει τον υπουργό για αλλαγή της εν λόγω απόφασης, ώστε να ενταχθεί η Εύβοια στις περιοχές που ενισχύονται για την καθετοποίηση της παραγωγής στις εκμεταλλεύσεις πτηνοσφαγείων και τυροκομείας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Εξαίρεση της Εύβοιας από τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης στην καθετοποίηση πτηνοτροφικών μονάδων και τυροκομείων
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με την απόφασή σας (αριθ. 146, ΦΕΚ 103 τεύχος δεύτερο, αρ. φύλλου 12, 12/01/2011), ο νομός της Εύβοιας εξαιρείται από τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης στις ακόλουθες περιπτώσεις καθετοποίησης της παραγωγής της εκμετάλλευσης :
Πτηνοσφαγεία καιΤυροκομεία
Ο νομός της Εύβοιας, ενώ δραστηριοποιείται παραδοσιακά στον κλάδο της πτηνοτροφίας, ωστόσο πάσχει από την έλλειψη σύγχρονων σφαγείων, ιδιαίτερα η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, όπου παρατηρείται πλήρης απουσία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι κτηνοτρόφοι να είναι αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να ελεγχθούν τα ζώα από τους κτηνιάτρους, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αύξηση του λειτουργικού κόστους των κτηνοτρόφων και στην αντίστοιχη μετακύλησή του στον καταναλωτή. Επιπλέον, οι κρεοπώλες έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται από τα ψυγεία των χονδρεμπόρων, με δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία, ενώ υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όταν ελλείψει σφαγείων, κτηνοτρόφοι σφάζουν στην ύπαιθρο.
Η κτηνοτροφία στο νομό της Εύβοιας αλλά και σε επίπεδο επικράτειας, ευνοείται λόγω γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών. Στο πλαίσιο της γενικής ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα που σχεδιάζει το υπουργείο, αναγκαίες είναι οι παρεμβάσεις του στα προβλήματα που χρονίζουν. Η βιωσιμότητα του κλάδου θα βελτιωθεί σημαντικά από την επίσπευση της ενίσχυσης μέσω προγραμμάτων και την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των μονάδων.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός :
Με ποιο σκεπτικό το υπουργείο εξαιρεί την Εύβοια από την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης για την καθετοποίηση της παραγωγής στις εκμεταλλεύσεις των πτηνοσφαγείων και της τυροκομείας;
Σκοπεύετε με βάση τα ως άνω δεδομένα να τροποποιήσετε την απόφαση, ώστε να μην εξαιρείται η Εύβοια;
1Μαρτίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου