Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΧΑΛΚΙΔΑ ΠΟΛΙΣ-ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ


Η Χαλκίδα ανοίγει την πόρτα της πόλης
και της καρδιάς της, στους αθλητές
και στο μήνυμα των Special Olympics


Η Χαλκίδα είναι έτοιμη για την υποδοχή και τη φιλοξενία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πόλις-Αμφιτρύων», των ξένων αθλητικών αποστολών, εν......
όψει των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics της Αθήνας.
Η κατάρτιση και η παρουσίαση του προγράμματος υποδοχής, φιλοξενίας, μετακινήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων (όπως διαμορφώθηκε από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, με την ουσιώδη συμμετοχή της εκπροσώπου του Δήμου Χαλκιδέων, της Αντιδημάρχου Έλενας Βάκα) χαρακτηρίστηκε ως «άψογη» και εισέπραξε τα εύσημα από την Οργανωτική Επιτροπή των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics και ειδικότερα, από τη Συντονίστρια του «Πόλις-Αμφιτρύων», Έλενα Μαραγκοπούλου

Ο Δήμος Χαλκιδέων δηλώνει εθελοντής προσφοράς υπηρεσιών στις διοικητικές και οργανωτικές ανάγκες της προετοιμασίας και της υλοποίησης του τοπικού Προγράμματος αλλά και των Αγώνων. Στο πλαίσιο δε των αρχών του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, προσηλώνεται στην ενεργή στήριξη του θεσμού των Special Olympics, των μοναδικών αγώνων στον κόσμο όπου όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές είναι νικητές, ως έμπρακτο δείγμα σεβασμού και υπεράσπισης της διαφορετικότητας, ως συνειδητή αποδοχή και διάδοση του μηνύματος ζωής.
Ο Δήμος Χαλκιδέων συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Πόλις-Αμφιτρύων», στοχεύοντας αυτό να αποτελέσει εμπειρία πλούσια σε συναισθήματα για την τοπική κοινωνία. Οι αθλητές των Special Olympics εκφράζουν το αθλητικό ιδεώδες της άμιλλας, της αγωνιστικότητας και της άρσης των διακρίσεων σε βάρος μιας μερίδας του πληθυσμού με νοητική στέρηση. Ανοίγοντας την πόρτα του Δήμου μας για να τους υποδεχθούμε από όλον τον κόσμο, ο θρίαμβος της θέλησης και η δύναμη της προσπάθειας, βασικές αρχές των Αγώνων, ευελπιστούμε ότι θα μεταδοθούν ως μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στις καρδιές όλων μας.


ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

-Την Τρίτη 7 Ιουνίου, στη Χαλκίδα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των εθελοντών
-Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί, (με αφετηρία από την Αμάρυνθο) με σταθμό στο Βασιλικό και κατάληξη τη Χαλκίδα, η λαμπαδηδρομία και στη συνέχεια η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας
-Η Παρασκευή 17 Ιουνίου, ορίζεται ως ημέρα ευαισθητοποίησης
-Από 19 έως 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η φιλοξενία των αποστολών, στη διάρκεια της οποίας έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

09:40 Έναρξη από Αμάρυνθο
……………………………………………………………………………
11:30 Έναρξη λαμπαδηδρομίας στο Βασιλικό
(Από το Ταχυδρομείο σε διαδρομή 400 μέτρων μέχρι το σταθμό ταξί)
11:40 Τελετή διάρκειας 20 λεπτών
(Άναμμα βωμού, καλωσόρισμα, παρουσίαση ελληνικών τραγουδιών από
τοπικό μουσικό συγκρότημα)
12:00 Αναχώρηση από Βασιλικό για Χαλκίδα
12:15 Έναρξη λαμπαδηδρομίας στη Χαλκίδα
(Από την Παλαιά Γέφυρα μέσω της παραλιακής οδού και με κατάληξη στον
πεζόδρομο μπρος στο Κόκκινο Σπίτι)
    1. Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας
διάρκειας 45 λεπτών μπρος στο «Κόκκινο Σπίτι»
(Άναμμα βωμού, όρκος αθλητών, ύμνος αγώνων από τη Φιλαρμονική του
Δήμου, με μαέστρο τον Πέτρο Πρόκο, Χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη
Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο, καλωσόρισμα από τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας,
Θανάση Μπουραντά, καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Χαλκιδέων, Θανάση
Ζεμπίλη, παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων, χορευτικό από τα
παιδιά των Special Olympics, μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική του
Δήμου και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου


ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

Στη Χαλκίδα θα φιλοξενηθούν (διαμονή και πλήρη διατροφή) 4 ξένες Αποστολές, με συνολικά 135 άτομα.
Οι αποστολές από τη Μάλτα -63 αθλητές και 3 συνοδοί-, τα Νησιά Μπαρμπέϊντος -12 αθλητές και 3 συνοδοί- και τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους -20 αθλητές και 2 συνοδοί-, θα έχουν κατάλυμα στο ξενοδοχείο «Pelagos».
Η αποστολή από την Κροατία -29 αθλητές και 3 συνοδοί-, θα έχει κατάλυμα στο ξενοδοχείο «Almira Mare».
Οι αποστολές της Κροατίας και των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων θα καταφθάσουν την Κυριακή, 19 Ιουνίου ενώ οι αποστολές της Μάλτας και των Νησιών Μπαρμπέϊντος τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου. Όλες οι αποστολές θα αναχωρήσουν (για τις Κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα Αττικής όπου θα φιλοξενηθούν την περίοδο των Αγώνων) την Παρασκευή, 24 Ιουνίου.

Σημείωση:
Κατά την εδώ παραμονή τους, τα μέλη των ξένων Αποστολών θα έχουν στη διάθεσή τους για προπονήσεις, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Χαλκιδέων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ, 10 το πρωί με 1:30 μετά το μεσημέρι:
-Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την Παλαιοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Οθωμανικό Τζαμί και στη Συρταρωτή Γέφυρα του Ευρίπου (με παρουσίαση του παλιρροϊκού φαινομένου)
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ, 7 το απόγευμα με 9 το βράδυ:
-Επισκέψεις από μέλη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής στις αποστολές στα ξενοδοχεία τους και γιορτές καλωσορίσματός τους από τους αθλητές των Special Olympics Εύβοιας, με παρουσίαση χορευτικών από τους Συλλόγους «τ’ Αλωνάκι» και «Ν..στασις»

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ, 10 το πρωί με 2 μετά το μεσημέρι:
-Ελεύθερη περιήγηση στο κέντρο της πόλης (πιθανότατα με το τουριστικό τρενάκι)
-Και επίσκεψη στην έκθεση ζωγραφικής της Αίγλης Πέττα και μαθητών Δημοτικών Σχολείων της πόλης, στο «Κόκκινο Σπίτι»

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8:30 το βράδυ:
-Επίσημη τελετή υποδοχής όλων των αποστολών (και της Ινδίας που θα καταλύσει στην Ερέτρια) στο Κάστρο Καράμπαμπα, με την παρακολούθηση μιας πολύχρωμης μουσικής παράστασης από τις «Μαγικές Σβούρες», με τη συμμετοχή της Χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου, με ηθοποιούς–χορευτές που ζωντανεύουν στη σκηνή με ονειρικό τρόπο τις μουσικές και τα τραγούδια.
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ, 10:30 το πρωί με 1 μετά το μεσημέρι:
-Ζωγραφική και διασκέδαση, μαζί με άλλα παιδιά στο χώρο του Εργαστηρίου Τέχνης και στην πλατεία Αγίου Δημητρίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8:30 το βράδυ:
-Παρακολούθηση χορευτικής εκδήλωσης από το Λύκειο Ελληνίδων, στον κήπο του «Σπιτιού με τα’ Αγάλματα»

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ, 10 το πρωί με 1 μετά το μεσημέρι:
-Εκδρομή στη Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, στα Φύλλα και διασκεδαστικά παιχνίδια με τη συμμετοχή Προσκόπων και Οδηγών

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8:30 το βράδυ:
-Αποχαιρετιστήρια βραδιά στο «Κόκκινο Σπίτι», με συναυλία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δήμου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Πέτρου Πρόκου και με το χοροθεατρικό «Μονοπάτι της Ελπίδας», σε χορογραφία Ανδρέα Κολίσογλου, της Ομάδας Εκφραστικής Κίνησης του Συλλόγου «Άνθρωπος–Ελπίδα–Πολιτισμός»