Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Το αλκοόλ


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Το αλκοόλ βλαβερό για τον εγκέφαλο

Έρευνα έρχεται από την Κίνα, που αφορά κατά κύριο λόγο, τους φανατικούς πότες του αλκοόλ, ακόμα και αν η χρήση του γίνεται ελάχιστα, που επηρεάζει ιδιαίτερα τον εγκέφαλο, και το ενδεχόμενο πιθανής βλάβης δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί, αλλά δεν θα είναι μόνιμη. Ο Dr. Lingmei Kong, ανακοίνωσε τα ευρήματα στο 21Ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής ένωσης Νευρολόγων, στη Λισαβόνα. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν, πως οι ....
άνθρωποι που συμμετείχαν, δεν εμφάνισαν μόνο αντίδραση στην συμπεριφορά τους, αλλά και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ό πρόσθιος λοβός και ο θάλαμος ήταν περισσότερο ευάλωτοι στην επίδραση της απότομης κατανάλωσης αλκοόλ. 
Οι αλλαγές του εγκεφάλου που γίνονται κατόπιν αλκοόλ, μόνο η εξέταση DTI μπορεί να τις εντοπίσει παρά η μαγνητική τομογραφία. Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος άνθρωποι ηλικίας 20 έως 35 ετών, που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες εντελώς τυχαία. Η πρώτη ομάδα, έλαβε placebo , η δεύτερη χαμηλή δόση, ενώ η τρίτη δέχθηκε υψηλή δόση. Τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως και έδειξαν πως ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ, η αλλαγή στη διάθεση και τη συμπεριφορά ήταν αρκετά εμφανές
Έδειχναν να έχουν καταθλιπτική διάθεση, αυξημένη ροή λόγου, σημάδια εκνευρισμού καθώς εμφάνισαν πονοκέφαλο και ζάλη. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, όσοι κατανάλωσαν υψηλή δόση αλκοόλ, εμφάνισαν αντιδράσεις όπως πονοκέφαλος, ζάλη , ναυτία, και κατάθλιψη, ενώ προβλήματα συντονισμού και ελέγχου των κινήσεων τους δεν παρέλειψαν.