Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΠΟ ξεκαθάρισε ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό

Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε όσους αναφέρουν πως το Ελληνικό ποδόσφαιρο χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους και το Δημόσιο εξέδωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η ΕΠΟ ξεκαθάρισε πως δεν χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογούμενους και πως το ποδόσφαιρο και οι ΠΑΕ δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, ξεκαθαρίζει πως η ΕΠΟ δεν εμπίπτει στο καθεστώς των δημοσίων υπηρεσιών ή των ΔΕΚΟ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει:


«Η Ε.Π.Ο., που αποτελεί την ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου, είναι αθλητική ομοσπονδία, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οργανώνεται, διοικείται και....

λειτουργεί με βάση τον Ν. 3479/2006 (άρθρο 29. Παρ. 12 περί αυτοδιοίκητου), το Καταστατικό και τους Κανονισμούς της.

Σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στο καθεστώς των δημοσίων υπηρεσιών ή των ΔΕΚΟ ή των εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Αυτή η νομική μορφή της επιτρέπει να κινείται ελεύθερα στην αγορά , να συνάπτει συμβάσεις χορηγιών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων και γενικώς να λειτουργεί και να εκμεταλλεύεται, ως ιδιωτική επιχείρηση και με κερδοφόρες χρήσεις, όλους τους τομείς δραστηριότητάς του ποδοσφαίρου.


Η διαχρονική προσφορά του ποδοσφαίρου στην ανάπτυξη και καταξίωση του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και σε πλείστες όσες δράσεις πολιτιστικού και ευρύτερα κοινωνικού χαρακτήρα, είναι αυταπόδεικτή για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη.


Άλλωστε είναι γνωστό, ότι και η ΟΠΑΠ Α.Ε. ιδρύθηκε, ενδυναμώθηκε και απέκτησε οντότητα και πλούτο με αποκλειστικό θεμέλιο λίθο, έως το έτος 2000 τουλάχιστον, το ποδόσφαιρο


Όλα αυτά τα χρόνια το ποδόσφαιρο ελάμβανε, ως αντιστάθμισμα με διάφορες μορφές (επιχορηγήσεις, κατασκευή νέων και συντήρηση παλιών- γηπέδων κ.λ.π.), ένα μικρό ποσοστό (περίπου 10%). Το υπόλοιπο 90% διοχετεύονταν σε όλα τα άλλα αθλήματα και σε πλούσιες επιχορηγήσεις σε πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.


Επειδή, ακόμη και σήμερα, διάφοροι κοντυλοφόροι και ανίδεοι παράγοντες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, υποστηρίζοντας ότι το ποδόσφαιρο χρηματοδοτείται από λεφτά των φορολογουμένων θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι ούτε ένα ευρώ δεν λαμβάνει το άθλημα και οι ΠΑΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή εν γένει από το δημόσιο.


Οι ΠΑΕ λαμβάνουν χρήματα από την ΟΠΑΠ Α.Ε. αποκλειστικώς ως αντιπαροχή – αντιστάθμισμα σε συμβάσεις χορηγίας και διαφήμισης.


Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ελάχιστη επιχορήγηση προς τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) – Μέλη της Ε.Π.Ο. για τις ανάγκες των τοπικών πρωταθλημάτων και των πρωταθλημάτων υποδομής που διοργανώνουν


Η επιχορήγηση αυτή διανέμεται αυτόματα στις Ε.Π.Σ., χωρίς ούτε ένα ευρώ να χρησιμοποιείται για την κάλυψη του προϋπολογισμού και των αναγκών της Ομοσπονδίας.


Αναφορές, λοιπόν, σε θέματα εσωτερικής της λειτουργίας πρέπει να γίνονται με βάση τον πραγματικό χαρακτήρα της Ομοσπονδίας. Σε διαφορετική περίπτωση αποτελούν σαφή παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και δυσφήμηση του ονόματος ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας.


Η ΕΠΟ έχει, ήδη, αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, εκτιμώντας το πνεύμα της εποχής και την απολύτως απαραίτητη σύμπλευσή της με τις εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».