Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μπλέτσας Χρήστος

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ως μέλος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων ξεκαθάρισα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δε συμφωνώ στη λειτουργία μηχανημάτων αυτόματης πώλησης τροφίμων στα σχολεία του Δήμου μας που δεν έχουν κυλικείο.
Μάλιστα, συμμετείχα, χωρίς να προσκληθώ, στην ....
ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο 14ο Δ.Σ. Χαλκίδας μεταξύ των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων και της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, για να καταθέσω κι εκεί τις θέσεις μου.
Με χαρά είδα ότι υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας και με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Μάλιστα υπήρξαν και αρκετοί Σύλλογοι Διδασκόντων με ψηφισμένες αρνητικές εισηγήσεις.
Αφού άκουσα τις θέσεις και τις απόψεις των μελών της Επιτροπής που βλέπουν θετικά δήλωσα ότι δε συμφωνώ και παραθέτω επιγραμματικά μερικούς από τους λόγους :
1) Ως εκπαιδευτικοί υλοποιούμε προγράμματα Αγωγής Υγείας αναφορικά με την υγιεινή διατροφή. Μηχανήματα που θα δίνουν στα παιδιά μας φαγητό συσκευασμένο ούτε χρειάζονται, ούτε ωφελούν τα παιδιά μας, αυτό διδάσκουμε, αυτό και πρέπει να υποστηρίξουμε με πράξεις.
2) Οι αυτόματοι πωλητές  μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης για άτομα με παραβατική συμπεριφορά και να συμβούν εκτεταμένες κλοπές και καταστροφές στις σχολικές μονάδες. Οι σχολικές μονάδες πρέπει να προστατευθούν με κάθε τρόπο από τέτοιου είδους επιθέσεις.
3) Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε υπάλληλοι καμίας ιδιωτικής εταιρίας και δεν είναι δυνατόν να αναλάβουμε ευθύνες που δε μας αφορούν αλλά δε συνδέονται με το έργο μας.
4) Είναι απαράδεκτο να δίνεται το 5% των «κερδών» του μηχανήματος στη σχολική μονάδα την ίδια στιγμή που η Σχολική Επιτροπή παίρνει το 100% του μισθώματος του κυλικείου όλων των σχολικών μονάδων. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δε μπορούν να υπάρχουν μεταξύ των σχολικών μονάδων του Δήμου μας.
5) Είναι απαράδεκτο να υιοθετούμε επιλογές που βλάπτουν τη δυναμική της τοπικής οικονομίας μας, που βλάπτουν πρακτικά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των γονέων και των κηδεμόνων των μαθητών μας.
Όσοι μαθητές δεν έχουν στο σχολείο τους κυλικείο μπορούν να προμηθεύονται δεκατιανό γεύμα από το σπίτι τους, με υλικά που θα προμηθεύονται οι γονείς του, που είναι άλλωστε και το θεμιτό κι ευκταίο για κάθε οικογένεια.
Μπορούν επίσης να προμηθεύονται προϊόντα από μαγαζιά της επιλογής των γονέων τους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων φέρουν την ευθύνη της επιλογής του είδους και της ποιότητας του γεύματος των τέκνων τους.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω  ότι, για να τοποθετηθούν αυτόματοι πωλητές στα σχολεία μας , θα πρέπει να υπάρξει απαραίτητα θετική εισήγηση  από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας αλλά και αντίστοιχη θετική εισήγηση και από τον αντίστοιχο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Αν υπάρξουν, οφείλουν όσοι συνηγόρησαν σε αυτήν την απόφαση να αναλάβουν και τις ευθύνες για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και για τις όποιες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για τη σχολική μονάδα.

Η θέση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και την προσυπογράφω.