Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΒΟΙΩΤΙΑΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων από τα σωματεία του κλάδου στην Εύβοια. Η σύσκεψη έγινε την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και προσκλήθηκαν όλα τα Διοικητικά Συμβούλια από τα σωματεία της περιοχής. Συγκεκριμένα προσκλήθηκαν τα εξής κατά αλφαβητική σειρά Διοικητικά Συμβούλια από τα σωματεία:

ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΖΟΥΡΑ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΝΗΡΕΑ,...
ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, ΣΥΝΚΟ (ΑΓΡΟΖΩΗ) και το κλαδικό στην περιοχή συνδικάτο μας, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ.
Παραβρέθηκαν και συνέβαλλαν στη συζήτηση μέλη των 5 από τα 8 Διοικητικά Συμβούλια των εξής σωματείων: ΖΟΥΡΑ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΝΗΡΕΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε η επίθεση που εκδηλώνεται μέσα στους χώρους δουλειάς, με απλήρωτη εργασία, εφαρμογή 3ήμερης – 4ήμερης εργασίας, μειώσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.α.. Οι προσλήψεις νέων εργαζομένων με τους μισθούς πείνας των 511€ και 586€ που ασκούν πίεση συνολικά στα μισθολόγια όλων των εργαζομένων. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα δικαιώματα και να τα διευρύνουμε είναι αναγκαία η κοινή δράση και ο συντονισμός στον κλάδο. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βάλουμε φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους της σε ενιαία πάλη μαζί με όλη την εργατική τάξη και το λαό.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μπροστά μας έχουμε την οργάνωση αγώνων για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση μαζί με τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει στον ΣΕΒ 4 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που προβλέπουν την επαναφορά όλων των κεκτημένων στα επίπεδα του 2009 και οι οποίες αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου. Η συνάντηση επίκειται μέσα στον Μάιο και είναι χρήσιμο να προηγηθεί η συζήτησή τους μέσα στους χώρους δουλειάς μαζί με την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη όλων των εργαζομένων το επόμενο χρονικό διάστημα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ με νομοθετική ρύθμιση, την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της μετενέργειας, την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτά τα πλαίσια είναι χρήσιμο για όλους τους εργαζόμενους να συνεχιστούν και να ενταθούν αυτές οι πρωτοβουλίες.