Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΣΜΑ: Ο Θωμάς έδειξε το δρόμο και ο Μπουραντάς …ακολουθεί!

Από:  http://kimi-aliveri.gr/?p=1131
 

Χαμός έγινε την Δευτέρα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, με θέμα την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Αγ. Λουκά. Περισσότεροι από 300 κάτοικοι με μαύρες σημαίες, κατέκλυσαν τους χώρους μέσα και έξω από το Δημαρχείο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αψυχολόγητη απόφαση του Δήμου να εγκαταστήσει ΣΜΑ στην είσοδο του χωριού, ακριβώς επάνω στο δρόμο που οδηγεί προς τη θάλασσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 6 το απόγευμα, ωστόσο, ο...

Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς έφτασε στο Δημαρχείο των Κριεζών με μισή ώρα καθυστέρηση, προκειμένου, προφανώς, να αποφύγει την οργή των κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή επιχείρησε να περάσει απόφαση για το θέμα του ΣΜΑ στον Αγ. Λουκά, δεν τα κατάφερε όμως, γιατί η αντιπολίτευση διαφώνησε και έτσι δεν ήταν δυνατή η επιτυχία πλειοψηφίας των 2/3 που απαιτείται.
Στην συνέχεια όμως, ο Δήμος προχώρησε σε φωτογραφικό διαγωνισμό, ώστε η δημοπρασία να δώσει ξανά το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έκτασης στον Αγ. Λουκά ώστε η εγκατάσταση να περάσει με απλή πλειοψηφία.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η οποία ήταν ταραχώδεις, οι κάτοικοι της περιοχής επισήμαναν το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή εκλέχτηκε τάζοντας πως θα γίνουν έργα στο χωριό, ενώ στην ουσία το μόνο που έκανε για τον Αγ. Λουκά ήταν να θέλει την εγκατάσταση χωματερής.
Μετά από ώρα, και ενώ η συνεδρίαση είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με τους κατοίκους να αντιδρούν και την Δημοτική Αρχή να επιμένει στη θέση της, πήρε το λόγο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς.
Ο Δημήτρης Θωμάς επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν δύο ΣΜΑ στην περιοχή καθώς ένας αρκεί. Υπενθύμησε την πρόταση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για την δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας χώρος, ώστε να γίνει αρχικά ΣΜΑ και στην συνέχεια να πραγματοποιηθεί η μετεξέλιξη σε μονάδα.
Ο Δημήτρης Θωμάς ξεκαθάρισε ακόμη ότι μπορεί το νομικό πλαίσιο να απαγορεύει την εγκατάσταση ΣΜΑ σε δασικές περιοχές, με το δεδομένο όμως ότι ο αρμόδιος υπουργός κατάγεται από την Εύβοια, ο Δήμος να μπορούσε να βρει την κατάλληλη έκταση, η οποία να βρίσκεται σε κοινά αποδεκτό σημείο και να φροντίσει ώστε να αποχαρακτηριστεί.
Η πρόταση αυτή βρήκε σύμφωνους τους κατοίκους και έδωσε λύση στο αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η δημοτική αρχή. Έτσι, συμφωνήθηκε να μην προχωρήσει προς το παρόν η δημοπρασία και να επιδοθεύν οι υπηρεσίες του Δήμου στην προσπάθεια εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση της ΣΜΑ.
Συμφωνήθηκε μάλιστα να γίνει η όλη διαδικασία ανοιχτά και με ενημέρωση των κατοίκων, και όχι όπως έγινε τώρα, καθώς οι πρόεδροι του Αγ. Λουκά και του Αγ. Ιωάννη, ενώ είχαν κληθεί στο Δ.Σ στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεν παρέστησαν, ούτε ενημέρωσαν τους κατοίκους.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ίσως βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης ΣΜΑ στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, εάν η δημοτική αρχή, ακολουθήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης.