Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευτικών

Θέμα: Διώξεις μελών του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων και άλλων σπουδαστών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Πάνω από ένα μήνα οι οικότροφοι σπουδαστές της εστίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Τα δικαιώματα αυτά βρίσκονται στο στόχαστρο των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σήμερα, που....

υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, μετατρέποντας την παιδεία για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς.
Στοιχείο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας και το χτύπημα της αγωνιστικής συλλογικής δράσης αποτελεί ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα. Ο νέος κανονισμός, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:
-    Χαράτσι 100 ευρώ για κάθε εστιακό σπουδαστή εν είδει εγγύησης και άνοιγμα του δρόμου για επιβολή ενοικίου.
-    Ρατσιστική ποσόστωση για τους μετανάστες σπουδαστές, που πετάει έξω από τα δωμάτια της εστίας έναν σημαντικό αριθμό.
-    Ανοχή απέναντι στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, με την αφαίρεση της ρητής απαγόρευσης του προηγούμενου κανονισμού.
-    Άνοιγμα του δρόμου για την καταστολή της αγωνιστικής συλλογικής δράσης των σπουδαστών, με την αφαίρεση διάταξης που απαγόρευε την παρέμβαση αστυνομικών ή καταδιωκτικών αρχών για λόγους που αφορούν συνδικαλιστική ή πολιτική δράση.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (21/10/2015), με την απαράδεκτη ενέργεια να «ενημερώσει» τον Εισαγγελέα, στοχοποιώντας μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων και άλλους σπουδαστές. Στόχος είναι να κατασταλεί δικαστικά η μαζική αγωνιστική κινητοποίηση των σπουδαστών που παλεύουν ενάντια στο χαράτσι των 200 ευρώ που, έπειτα από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών, έγινε 100 ευρώ και για τη διανομή των κλειδιών των δωματίων στους δικαιούχους σπουδαστές, με βάση τις λίστες που έχει αναρτήσει το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΙ.
Τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται για να δικαιολογηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι προσχηματικά. Στην ουσία κατηγορούνται οι σπουδαστές ως ταραχοποιά στοιχεία που έχουν σκοπό να  καταστρέψουν, δήθεν, αυτό για το οποίο αγωνίζονται, δηλαδή τις απαραίτητες υποδομές για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Όπως, επίσης  υποκριτική είναι και η αναφορά για φόβους περί διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τη στιγμή που αφαίρεσαν από το νέο αντιδραστικό κανονισμό τη διάταξη που απαγόρευε τα ναρκωτικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, Τι μέτρα θα λάβει:
-    Για την απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
-    Για να αποσυρθεί ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της εστίας.
-    Ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για όλους τους σπουδαστές και για να δεσμευτεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εστίας.

Οι Βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
Σταύρος Τάσσος