Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Γραφείο Αν. Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου
Με αφορμή μία σειρά δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που αφορούν το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και την προαναγγελία κινητοποίησης από τοπικούς φορείς και σωματεία, κατάσταση η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία, ένταση και εύλογο προβληματισμό στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας του Αλιβερίου, επισημαίνουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας τα ακόλουθα:
- Στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου υπηρετούν σήμερα συνολικά οκτώ (8) ιατροί, εκ των οποίων τρεις (3) Γενικής Ιατρικής, ένας (1) Παιδίατρος, ένας (1) Οδοντίατρος, ένας (1) Ακτινολόγος, ένας (1) Μικροβιολόγος και ένας (1) Αγροτικός Ιατρός επί θητεία. 
- Ο συνολικός αριθμός των επαγγελματιών υγείας οι....
οποίοι στελεχώνουν το Κέντρο Υγείας ανέρχεται σε δεκαπέντε (15) και αναλύεται ως εξής: οκτώ (8) κλάδων ΤΕ και ΔΕ Νοσηλευτικής, δύο (2) κλάδου ΤΕ Μαιευτικής, ένας (1) κλάδου ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, ένας (1) κλάδου ΔΕ Παρασκευαστών, ένας (1) κλάδου ΤΕ Ραδιολογίας- Ακτινολογίας, ένας (1) κλάδου ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών και ένας (1) κλάδου ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών.
- Ο συνολικός αριθμός του υπηρετούντος διοικητικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας ανέρχεται σε επτά (7). Επιπλέον στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν εννέα (9) άτομα λοιπού προσωπικού (δύο οδηγοί, ένας τραυματιοφορέας, μία καθαρίστρια, ένας επιμελητής, ένα αποθηκάριος και τρεις τεχνικοί).
- Εκ των ανωτέρω συνάγεται πως το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου έχει στο δυναμικό του συνολικά τριάντα εννέα (39) άτομα (ιατρικού και μη προσωπικού). Τονίζεται εξάλλου πως βασική μας πρόθεση είναι να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι εκ των μελών του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου έχουν αποσπασθεί/ μετακινηθεί σε Περιφερειακά Ιατρεία ή στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για κάλυψη εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών. 
- Σχετικά με τις συμβάσεις δύο (2) Αγροτικών Ιατρών, οι οποίες έληξαν στις 2/11/2016 και στις 11/11/2016 αντίστοιχα, διευκρινίζεται ότι έχει γίνει σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας, έχουν εκδοθεί τα προσωρινά αποτελέσματα και αναμένεται η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για την πλήρωση μεταξύ άλλων και των εν λόγω κενών θέσεων.
- Αναμένεται άμεσα η πρόσληψη στο Κέντρο Υγείας ενός (1) παιδιάτρου με βάση τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικών ιατρών.
- Επισημαίνεται πως δρομολογείται η αναζήτηση των πρακτικά προσφορότερων λύσεων με σκοπό την ομαλή λειτουργία του Σταθμού ΕΚΑΒ και την ευρύτερη δυνατή κάλυψη της περιοχής.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου δεν πρόκειται να κλείσει και ουδέποτε υπήρξε σχετική πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Αντιθέτως στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υλοποίηση της Μεταρρύθμισης σχετικά με την ενδυνάμωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Π.Φ.Υ. σε όλη τη Χώρα, θεμελιώδης μέριμνά μας είναι η ανάπτυξη του δικτύου δημόσιων δομών Π.Φ.Υ. και όχι η συρρίκνωση του. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις περί του αντιθέτου διασπειρόμενες φήμες που μόνο σε πανικό και διαστρέβλωση της πραγματικότητας οδηγούν. Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς σε εποικοδομητική συνεργασία, υποβάλλοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και απέχοντας από τη δημιουργία ενός εκρηκτικού κλίματος που προκαλεί αναίτια σοβαρή αναστάτωση στους συμπολίτες μας.