Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  η Λαϊκή Συσπείρωση, υπέβαλε την ακόλουθη πρόταση ψηφίσματος: 
«Η δημοσιοποίηση τελικά της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού, στέλνει τελεσίδικο μήνυμα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στους Δήμους της χώρας στέλνονται στην ανεργία και για πολλούς από αυτούς αμφισβητείται προκλητικά και αυτή η πληρωμή τους για δουλειά που έχουν ήδη παράσχει. Μέσω αυτής της καταδικαστέας για εμάς και απαράδεκτης ως προς το περιεχόμενή της για τους ίδιους τους εργαζόμενους απόφασης, «δικαιώνονται» τελικά ....
εκείνες οι δημοτικές αρχές που έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους και ανάγονται σε πολιτικά και διοικητικά υπόλογες αυτές που δράσανε με βάση την υπαρκτή νομοθεσία και κύρια, με την υποχρέωση τους να λειτουργήσουν στοιχειδώς υπεύθυνα τις υπηρεσίες καθαριότητας στους Δήμους τους, να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον των πόλεών τους, αυτές οι δημοτικές αρχές που αντιστέκονται και αρνούνται να παραδόσουν στους εργολάβους κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, να λυμαίνονται δημόσια έσοδα που ακριβοπληρώνουν αποκλειστικά και απευθείας τα νοικοκυριά.  Μέσω αυτής της απόφασης, βρίσκει διέξοδο διαφυγής η Κυβέρνηση, που έδρασε τυχοδιωκτικά με το θέμα των συμβασιούχων και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και σε κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ που ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμάτων, ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και διακαής πόθος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 
Ως δημοτική αρχή, δε μας επιτρέπεται να σιωπήσουμε. Η σιωπή μας θα σημάνει ότι συνηγορούμε οι πόλεις μας να γίνουν χωματερές το επόμενο διάστημα. Ότι αποδεχόμαστε την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων ενώ γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και με το καθεστώς της σύμβασης γιατί το κράτος δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής στο Δήμο μας ώστε να καλύψουν στοιχειδώς τις ανάγκες του. Η σιωπή μας  θα είναι συνενοχή στο τερατόμορφο καθεστώς της ανακύκλωσης των ανέργων που χτίζεται χρόνια τώρα και που για τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων είναι η βασική αιτία των εργατικών ατυχημάτων που εκτινάσσονται με γεωμετρική πρόοεδο τα τελευταία χρόνια.
Λέμε λοιπόν όχι σε αυτό το νέο αντιλαϊκό κατήφορο και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να δηλώσει την εναντίωσή του στις απολύσεις και να συνχταχτεί με το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης, ώστε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με ευθύνη της να λυθεί άμεσα, να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς νέα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα οι Δήμοι. 
Συντασσόμαστε και θα συνδράμουμε με ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας, με τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων. Είναι η ελάχιστή μας υποχρέωση»

Από τις τοποθετήσεις των παρατάξεων επί του θέματος, που όλες αναγνώρισαν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έλλειψε στην πλειοψηφία τους η πολιτική βούληση να συγκρουστούν με τα όσα επιτάσσει ο Καλλικράτης και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όχι μόνο για τους συμβασιούχους, αλλά βασικά για την τάση εργολαβοποίησης βασικών παρεχόμενων υπηρεσιών (βλέπε ΦΟΔΣΑ). 
Η Λαϊκή Συσπείρωση, επέμεινε ότι πραγματικό ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους του δήμου που βρίσκονται σε ομηρία, δεν μπορεί να μην υπογραμμίζει την άρνηση εργολαβοποίησης του τομέα της καθαριότητας, αλλά και την ανάγκη κάλυψης των πάγιων και διαρκών αναγκών της καθαριότητας μονιμοποιώντας κατ΄αρχάς το υπάρχον προσωπικό.

Χαλκίδα 22/6/2017