Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Την Πέμπτη 13/7/17, κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους  Ντούρου Σοφία, περιφερειακή σύμβουλο, Ασημίνα Καραμπέτσου, δημοτική σύμβουλο Ερέτριας και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Γεωργία Πύθουλα, δημοτική σύμβουλο  Διρφύων- Μεσσαπίων, και Γιώργο Αργύρη, επισκέφτηκε  τον Πυροσβεστικό Σταθμό Χαλκίδας,  συναντήθηκε με το Διοικητή,  και μίλησε με τους εργαζόμενους πυροσβέστες.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συζήτησε με τους εργαζόμενους για ...
τα οξυμμένα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας των μειώσεων μισθών και συντάξεων, αλλά και αυτά που αφορούν τη λειτουργία των Πυροσβεστικών Σταθμών και κλιμακίων στο νομό της Εύβοιας. Ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που με την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, δημιουργούν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου. Επίσης, οδηγούν στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα εξουθένωση, τραυματισμούς ακόμα και θανάτους πυροσβεστών, την ίδια ώρα που πακτωλός χρημάτων δίνεται σε βιομήχανους και μονοπώλια. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που κατάργησαν χιλιάδες θέσεις πυροσβεστών, ανέθεσαν τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν υπηρεσίες και διόγκωσαν τους συμβασιούχους που σήμερα φτάνουν πανελλαδικά στο 35% με 40%. 
Πιο συγκεκριμένα στην Εύβοια υπηρετούν περίπου 300 πυροσβέστες (οι 110 στη Χαλκίδα) και απ’ αυτούς μόνιμοι είναι οι μισοί ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 60 ακόμα άτομα με βάση τις ανάγκες της περιοχής για να μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες και να δίνονται τα απαραίτητα ρεπό. Σήμερα οι εργαζόμενοι πυροσβέστες έχουν χρωστούμενα τουλάχιστον 100 ρεπό ενώ στους αξιωματικούς φτάνουν τα 500. 
Εκφράστηκε η ανησυχία για τη λειτουργία των υπηρεσιών λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε εξοπλισμό, αλλά κυρίως σε προσωπικό, τη στιγμή που κάθε χρόνο η κρατική χρηματοδότηση του πυροσβεστικού σώματος μειώνεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα λάστιχα των οχημάτων για αυτή την περίοδο αγοράστηκαν κυρίως από χορηγίες διάφορων φορέων, ενώ απαράδεκτη είναι η κατάσταση σε σχέση με τα μέτρα προστασίας των πυροσβεστών καθώς τμήμα του ατομικού εξοπλισμού αναγκάζονται να τα αγοράζουν μόνοι τους γιατί αυτά που τους παρέχονται δεν επαρκούν σε ποσότητα και ποιότητα.
Αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο ζήτημα της πρόληψης, με μεγάλες καθυστερήσεις στον καθαρισμό δασών, αγροτικών δρόμων, ενώ πυροφυλάκια είτε δεν υπάρχουν είτε υπολειτουργούν καθώς έχουν περάσει στην ευθύνη των Δήμων και δεν εξασφαλίζεται το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, προχωρά στον αφανισμό του κλάδου των ρητινοκαλλιεργητών με τη μείωση της επιδότησης και την αβάσταχτη φορολογία. Η εκδίωξη των ρητινοκαλλιερητών από τα δάση των οποίων αποτελούν στην ουσία προστάτες- φύλακες, σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις για την πυροπροστασία και δασοπυρόσβεση, θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, τους κατοίκους, τους αγροτοκτηνοτρόφους και τις περιουσίες τους, με τις μνήμες από την περσινή μεγάλη πυρκαγιά στη Λίμνη να είναι ακόμα νωπές. Τονίστηκε ότι για αυτό το λόγο ο αγώνας των ρητινοκαλλιεργητών που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επιβίωσή τους πρέπει να έχει την μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση από μαζικούς φορείς, το λαό της περιοχής καθώς και από τους πυροσβέστες.
Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη συντήρηση και υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στην περιοχή της Καρύστου και σε άλλες περιοχές του νομού, ώστε να αντιμετωπιστεί η αιτία του πλήθους των πυρκαγιών που ξέσπασαν πέρυσι. 
Σχετικά με σκέψεις που υπάρχουν για την κατάργηση και συγχώνευση κλιμακίων, τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη σήμερα οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, οι σταθμοί και τα κλιμάκια να αναβαθμιστούν με πλήρη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό και όχι να καταργηθούν ή να αναστείλουν τη λειτουργία τους.  
Σχετικά με τις εθελοντικές δράσεις που αναπτύσσονται και μέσω των Δήμων για την πυροπροστασία και δασοπυρόσβεση, αναλύθηκε η θέση του Κόμματος για την εξασφάλιση από το κράτος όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα για να επιτελέσει το σημαντικό του έργο και ότι αυτό δεν εξασφαλίζεται με ημίμετρα και «μπαλώματα». Σημειώθηκε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της γνήσιας λαϊκής αντιδιοτελούς εθελοντικής προσφοράς και βοήθειας με τη συμβολή του λαού μας στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Αυτή η προσφορά για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να είναι επικουρική προς ένα πλήρως επανδρωμένο και άρτια εξοπλισμένο Πυροσβεστικό Σώμα και να μην υποκαθιστά πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την ανάπτυξη και τη δράση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς η δράση τους αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πυρόσβεση, τη συρρίκνωση και υποκατάσταση του Πυροσβαστικού Σώματος,την κατηγοριοποίηση της πυροπροστασίας και την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων σε θέματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.
Η αντιπροσωπεία της Τ.Ε Εύβοιας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία και εγκυμονούν μεγάλους κίνδυνους τόσο για το λαό όσο και για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα εντείνει την πάλη, με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, με πρωτοβουλίες στους μαζικούς φορείς του κινήματος, για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών. Για την επαναφορά των αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα. Για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, που η έλλειψή τους ευθύνεται για τους σοβαρούς τραυματισμούς και τους θανάτους των πυροσβεστών. Για την προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και μέσων προστασίας, για όλα τα συμβάντα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες. Για τη μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις, όλων των 5ετούς και 3ετούς θητείας και συμβασιούχων πυροσβεστών.