Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΚΕ

Πρόταση για κήρυξη απεργίας στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού για την Πέμπτη 20 Ιούλη κατέθεσε η Ταξική Ενότητα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΕ στις 10/7.
Μιλάμε για μια δύσκολη μάχη, στην καρδιά της Τουριστικής περιόδου που εργοδοσία και όλοι οι μηχανισμοί της κάνουν το παν για να την πνίξουν, θα ρίξουν λυτούς και δεμένους, θα τρομοκρατήσουν. Ήδη τα δείγματα έχουν βγει στην επιφάνεια αφού και με αφορμή την απεργία στους ΟΤΑ και με την Κυριακάτικη Αργία, αυτό που λένε όλοι με ένα στόμα, εργοδοσία, κυβέρνηση, ...
τοπική διοίκηση κλπ είναι να «διασωθεί ο τουρισμός». 
Αποκαλούν τον τουρισμό «ατμομηχανή της ανάπτυξης» … και πώς να μην το κάνουν άλλωστε, όταν κάθε χρόνο τα έσοδα του κεφαλαίου στον κλάδο ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ, όταν το σημαντικότερο κομμάτι των υποδομών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, σχεδιάζονται και υλοποιούνται για να εξυπηρετήσουν αυτή ακριβώς την κερδοφορία.
Στην Ελλάδα όμως των 30εκατ τουριστών και 10.000 ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, κάτι που μεταφράζεται και στην περιοχή μας, ελάχιστοι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή. 
Οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, με δουλειά λάστιχο, με συμβάσεις ακόμα και μιας μέρας, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, με μισθούς πείνας. Η ανασφάλιστη εργασία μεγαλώνει και τα χρωστούμενα δεδουλευμένα σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μήνες έως και χρόνια όπως στην περίπτωση Holydays και Olympic star. Ακόμη χειρότερες είναι οι συνθήκες για τους νέους εργαζόμενους, πρακτικάριους κτλ. 
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το Εργατικό Κέντρο έχει υποχρέωση να πάρει απόφαση, να κηρύξει απεργία και να την στηρίξει έμπρακτα, με οργάνωση Αλληλεγγύης από όλα τα σωματεία της δύναμής του.. 
Στην επίθεση Εργοδοτών-Κυβέρνησης-ΕΕ οι εργαζόμενοι να αντιπαρατάξουμε την δύναμη της Αλληλεγγύης και του Οργανωμένου Αγώνα και να διεκδικήσουμε
Να επιβάλλουμε στους εργοδότες οι ΣΣΕ να εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα.
Να διεκδικήσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, με εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
Να επιβάλλουμε την κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων που δημιουργούν οι εργοδότες για να υπογράφουν μειώσεις μισθών.
Να επιβάλουμε με τον αγώνα μας μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας.
Να απαιτήσουμε την κατάργηση των κάθε λογής δουλεμπορικών, για να έχουμε όλοι δουλειά με δικαιώματα.
Να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Μέσα από αυτήν την απεργία το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δώσει απάντηση στις αυταπάτες που καλλιεργούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα τους, ότι με την «ανάπτυξη» θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι. Να παραμεριστεί η γραμμή του συμβιβασμού μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως αυτή της πλειοψηφίας της ομοσπονδίας επισιτισμού τουρισμού που υπογράφει μειώσεις στο όνομα της διατήρησης της σύμβασης, καθώς και της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου που αρνιόταν αρχικά να κηρύξει απεργία, πράγμα που έκανε μόνο μετά από πίεση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Επέμειναν ωστόσο σε κοινή δραστηριότητα με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας παρά τα στοιχεία για τη συμβιβαστική στάση της που έφεραν στη συνεδρίαση οι σύνεδροι της Ταξικής Ενότητας