Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΣΑΜΑΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αγγέλεται η προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου ήδη Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Τσαμαρη, διατελέσαντος επί τεσσαράκοντα συναπτά έτη Εφημερίου της Ενορίας Αλοννήσου, κοιμηθέντος το απόγευμα της 8ης Ιουνίου 2019 μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ασθενείας.
 Ο μακαριστός π. Γρηγόριος, γεννήθηκε το έτος 1932 στον Άγιο Αθανάσιο Μεσσαπίων στους κόλπους ευσεβούς οικογενείας του Αθανασίου και της Αργυρώς Τσάμαρη, γαλουχήθηκε ...
στην χριστιανική πίστη και ζωή και από μικρή ηλικία είχε τον πόθο της μοναχικής πολιτείας και του ιερατικού διακονήματος.
Μετά από δοκιμασία, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος Λίμνης, εκάρη Μοναχός στις 2 Νοεμβρίου 1957, ονομασθείς Ακάκιος.

 Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος, δια των χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού) το έτος 1960, λαμβάνοντας το όνομα Γρηγόριος και την 1 Δεκεμβρίου 1965 μετετέθη, ως Εφημέριος της Ενορίας Αλοννήσου.

 Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), την 18η Αυγούστου 1987 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Ο π. Γρηγόριος κατέστη εμβληματική παρουσία για την Αλόννησο, αφού υπήρξε φιλότιμος εργάτης του αμπελώνα του Κυρίου, ο οποίος αναλώθηκε στην αναμόρφωση της απομακρυσμένης Ενορίας ανακαινίζοντας όλους τους Ι. Ναούς και τα Εξωκκλήσια του νησιού και πρωτοστατώντας στην ανέγερση και αποπεράτωση του νέου Ενοριακού Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής.

Το σκήνωμα του μακαριστού Ιερομονάχου μεταφέρθηκε στον Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής Αλοννήσου, στον οποίον παρέμεινε όλο το βράδυ του Σαββάτου, τελουμένης ιεράς αγρυπνίας, κατά την διάρκεια της οποίας πλήθος κατοίκων της Αλοννήσου προσήλθαν να προσκυνήσουν τον Ιερέα τους, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αγρύπνησαν έως το πρωί.

Το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η επιμνημόσυνη δέηση, συμμετεχόντων πολυαρίθμων πιστών, καθώς και του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Εφημέριος της Ενορίας Αρχιμ. Λουκάς Σταμέλος, ο οποίος τόνισε πως ο π. Γρηγόριος θα μνημονεύει, στο επουράνιο θυσιαστήριο, για το ποίμνιο που τόσο αγάπησε.

Το μεσημέρι της Κυριακής 9 Ιουνίου έφθασε στην Αλόννησο ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Αρχιμ. Αλέξιος Παπασταμούλος-Εφημέριος του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσας Σκοπέλου και το απόγευμα της ιδίας τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία της Κηδείας του π. Γρηγορίου με πάνδημη προσέλευση πιστών.

Ο π. Αλέξιος μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Σεβασμιωτάτου και αναφέρθηκε στην ένθερμη, θαυμαστή και αγαπητική διακονία του π. Γρηγορίου στην Αλόννησο. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Αλοννήσου, μίλησε αναφερόμενος στο μεγάλο έργο και την τεράστια καρδιά του υπέραγαπητού στους κατοίκους του νησιού π. Γρηγορίου.

Ο Θεός να χαρίσει την Βασιλεία Του στον εκλεκτό Λειτουργό Του.