Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΕΝΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, επισκέφθηκε τις Ενορίες Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Βασιλικού, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κοκκινομηλιάς και παρέστη στις εορτές λήξεως των Κατηχητικών Συνάξεων των Αρχιερατικών Περιφερειών Αιδηψίων, Αιγαίων-Νηλέως και Κηρέως.
Πιο συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου 9 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Βασιλικού Χαλκίδος, με συλλετουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς και ....
τους Πρωτοπρεσβυτέρους Γεώργιο Σαμαρά (εκ της Ι. Μητροπόλεως Σταγών), Σταμάτιο Μπασδέκη, Εφημέριο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού, Ευάγγελο Γαλάνη, Εφημέριο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος και τον οικείο Εφημέριο Κωνσταντίνο Λοβέρδο. Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στον βίο της Αγίας Μάρτυρος Καλλιόπης και πριν την απόλυση τέλεσε τα μνημόσυνα κεκοιμημένων αδελφών μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα Λουτρά Αιδηψού, όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου της Λουτροπόλεως πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των Κατηχητικών της Αρχ. Περιφερείας Αιδηψίων. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των Κατηχητών τους και τον συντονισμό του Πρεσβ. Χρήστου Νγκέλα- Υπευθύνου Νεότητος της Αρχ. Περιφερείας Αιδηψίων, παρουσίασαν πρωτότυπα θεατρικά και διηγήσεις, ενώ χόρεψαν, με αρτιότητα, παραδοσιακούς χορούς. Ο Σεβασμιώτατος, στην καταληκτήρια ομιλία του εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του εκεί, ευχαρίστησε τους προσελθόντες στην γιορτή και επαίνεσε τον κόπο των Κατηχητριών και Κατηχητών, που τον χαρίζουν απλόχερα υπέρ της νεότητας της Εκκλησίας.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ορεινή Ενορία της Κοκκινομηλιάς, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στην Θεία Λειτουργία πλαισιωμένος από τους συνοδούς του Κληρικούς, τους Αρχιμ. Αντύπα Σκανδαλάκη (εξ Αγίου Όρους),  Δαμασκηνό Μάκρα, Ιεροκήρυκα, Πρεσβ. Ιωάννη Σιαφλέκη και Διάκ. Θεοδόσιο (εξ Αγ. Όρους). Το «παρών» έδωσε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοτζιάς. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος κηρύσσοντας τον θείο λόγο, ανέλυσε το περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας (Ιω. 17, 1-13). Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους η επίσκεψη των παιδιών του Κατηχητικού Σχολείου της μικρής Ενορίας Κρυονερίτη, τα οποία συνοδευόμενα από τον πολιό Ιερέα τους π. Γεώργιο Αλμπάνη, προσέφεραν γλυκίσματα στον Ποιμενάρχη τους και έψαλλαν την φήμη του. Ο Σεβασμιώτατος, με πολλή χαρά, ευχαρίστησε το παιδιά και τον Εφημέριό τους, υποσχέθηκε ότι θα τους ανταποδώσει σύντομα την επίσκεψή και τόνισε, απευθυνόμενος προς όλους τους πιστούς, την μεγάλη αξία της κατηχητικής αποστολής της Εκκλησίας και μάλιστα στις ολιγάνθρωπες Ενορίες.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος, με τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Ευγένιο, μετέβησαν στο παραθαλάσσιο χωριό Ροβιές, όπου στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας πραγματοποιήθηκε η εορτή λήξης των Κατηχητικών των Αρχιερατικών Περιφερειών Αιγαίων και Νηλέως. Όλα τα παιδιά παρουσίασαν όμορφες δραστηριότητες, αποκομίζοντας, απ’ όλους χειροκροτήματα και τα θερμά συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου.

Την Κυριακή, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος έφθασε στο Πήλι Κηρέως, όπου έλαβε χώρα η εορτή λήξης των Κατηχητικών Συνάξεων της εκεί Αρχιερατικής Περιφερείας. Όλους τους παρισταμένους καλωσόρισε ο Εφημέριος της Ενορίας Πηλίου Πρεσβ. Βασίλειος Μάρκου και τα παιδιά, παρουσίασαν μικρά θεατρικά, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, προκαλώντας ενθουσιασμό και τα συγχαρητήρια, απ’ όλους, για την ποιότητα και το επίπεδο της εορτής. Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας την εορτή και ευχαριστημένος από την επιτυχία της, συνεχάρη θερμά όσους εργάζονται με φόβο Θεού, μεράκι και όρεξη την διακονία υπέρ της νεότητας στην Εκκλησία και εξήρε τους Ιερείς του, με πρώτους τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Υπεύθυνο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, τονίζοντας πως, όταν οι Ιερείς εμφορούνται από υπακοή στην Εκκλησία και τον Επίσκοπό τους και υπευθυνότητα για τα λογικά πρόβατα του Χριστού, δηλαδή τους Χριστιανούς, τότε το έργο τους ακμάζει και ευαρεστείται από αυτό ο Θεός.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του Κληρικοί επέστρεψαν στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως.