Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Η ΙΣΤΙΑΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η πόλη της Ιστιαίας της Βορείου Ευβοίας, μετά από δύο χρόνια παύσεως, πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μετέβη στην δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.
Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον τελεσθέντα Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, με την συμμετοχή των Ιερέων της Πόλεως Ιστιαίας και κήρυξε τον θείο λόγο αναφέροντας ότι οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος υπήρξαν υπερασπιστές της Αληθείας και της Πίστεως, για την οποία οι Άγιοι Πατέρες υπέστησαν θλίψεις, δοκιμασίες και διωγμούς από ανθρώπους, που ενώ έγιναν κοινωνοί της ορθόδοξης διδασκαλίας της Εκκλησίας, δεν κατάφεραν να γίνουν τηρητές της, με αποτέλεσμα να παραχαράξουν το δόγμα και να τραυματίσουν το Σώμα των πιστών. Ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Κύριλλος έδωσαν την ορθή περί Αγίας Τριάδος και Ιησού Χριστού διδασκαλία, η οποία, μπορεί.... στους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αλλεπάλληλες πρακτικές κρίσεις, να ομοιάζουν με θεωρήματα ήσσονος σημασίας, αλλά ο αγώνας των Αγίων υπέρ της Αληθείας εδράζεται στην σωτηρία μας που έγκειται μεν στην φιλανθρωπία, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν γνωρίσουμε τον αληθινό Θεό και χωρίς να επιθυμούμε να ενωθούμε μαζί Του, επιβεβαιώνοντας αυτή την θέληση όχι με λόγια, αλλά με την  τήρηση του θείου θελήματος, που όταν συμβαίνει, όπως στην περίπτωση των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, οι άνθρωποι καθαριζόμαστε, λάμπουμε και γινόμαστε φως, αντιφεγγίζοντας το Αληθινό φως του Χριστού.
Την επόμενη ημέρα το πρωί, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε  στο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό η Αρχιερατική Χοροστασία και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτατου, κατά την διάρκεια της οποίας τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, με θέμα την αγάπη και την ταπεινοφροσύνη όπως υπαγορεύονται μέσα από την διδασκαλία του Μεγάλου Αθανασίου.
Στο Άγιο Ποτήριο προσήλθαν και κοινώνησαν πολλοί πιστοί και, λίγο πριν τη Λιτανεία, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όσες και όσους εορτάζουν, εξέφρασε την χαρά του που, μετά την παρέλευση δύο ετών, ο Άγιος Αθανάσιος έγινε και πάλι η αιτία να συναντηθούν εκ νέου όλοι οι πιστοί χαίροντες ο καθένας με τη θέα του προσώπου του άλλου και συνεχάρη πατρικά τον Εφημέριο της Ενορίας, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Χαιρόπουλο, το περι αυτόν εκκλησιαστικό συμβούλιο και τους ακάματους εθελοντές, για την αξιέπαινη διοργάνωση της πανηγύρεως.
Αμέσως μετά, έλαβε χώρα μεγαλειώδης λιτανεία ανά τας οδούς της Ιστιαίας, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιφερείας, των εκπροσώπων των Αρχών του Τόπου, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου, τον Βουλευτή Ευβοίας κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό,  τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, τους Δημάρχους Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννη Κοντζιά και Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεώργιο Ψαθά, τον Λιμενάρχη Αιδηψού Αντιπλοίαρχο κ. Σωτήριο Δανίκα και σύμπαντος του πιστού Λαού.
Μετά την Λιτανεία ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο παρακείμενο Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεως, όπου ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιτα του Ιδρύματος αυτού της Τοπικής Εκκλησίας, στο οποίο φιλοξενούνται 19 γέροντες,  υπό την Προεδρεία και Διεύθυνσή του φιλέργου Πρωτοπρεσβ. Ιωάννου Θάνου.

Στις Ιερές Ακολουθίες τα Ιερά Αναλόγια διηύθυναν, το μεν δεξιό ο κ. Δημήτριος Αγγελόπουλος, το δε αριστερό ο κ. Παναγιώτης Αναστασίου-Καθηγητής του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στην Ιστιαία, ενώ ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm) μετέδωσε απευθείας και αυτή την πανήγυρη της Τοπικής μας Εκκλησίας.