Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Προσπάθεια για κοινό πόρισμα

Δεν θα καταθέσει στην Εξεταστική
για το Βατοπαίδι ο Κώστας Καραμανλής

Απορρίφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου το αίτημα του ΛΑΟΣ για κλήση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να καταθέσει. Η Επιτροπή αποφάσισε παράταση εργασιών για μία εβδομάδα και προσπάθεια καταβάλλεται να συνταχθεί, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις».
Συγκεκριμένα, τα κόμματα στην Εξεταστική, έχοντας συμφωνήσει να κινούνται με ομόφωνες διαδικασίες, δεν........
 συναίνεσαν στην πρόταση του Αθ.Πλεύρη (ΛΑΟΣ) για κλήση του Κώστα Καραμανλή.
Όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ κράτησε στάση ουδετερότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως τέως πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κληθεί στην Επιτροπή, μονάχα εάν υπήρχαν υπόνοιες ποινικών ευθυνών για αυτόν.
Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως ο κ. Καραμανλής καλό θα ήταν να τοποθετηθεί οικειοθελώς με υπόμνημα για την υπόθεση, στην οποία μάρτυρες έχουν εμπλέξει το πρωθυπουργικό του γραφείο, αν και ο ίδιος προσωπικά, εκτιμάται πως «δεν έχει κάτι να συνεισφέρει με κατάθεσή του».
Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτιμάται πως μέχρι την επόμενη Τρίτη, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, προκειμένου να συνταχθεί, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις».
Σε ό,τι ωστόσο αφορά την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα παραμένει μάλλον αδύνατη, δεδομένης της μέχρι στιγμής επιμονής τους, να εξαιρούν μιας ενδεχόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, δικούς τους πρώην υπουργούς.
Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική, με επικεφαλής τον Ν.Δένδια, ξεκαθάρισαν ότι πλην των όποιων πολιτικών ευθυνών, δεν αναγνωρίζουν ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς του κόμματός τους.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Εξεταστική ζήτησε και έλαβε από τον Πρόεδρο της Βουλής άδεια παράτασης εργασιών για μία εβδομάδα. Κυρίαρχο στοιχείο για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης εκτιμάται ότι είναι το πολυσέλιδο υλικό της κατάθεσης της Σταματίνας Μαντέλη, το οποίο διαβιβάστηκε την Τρίτη στην Επιτροπή.