Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Ιωάννα-Σοφία Ντούρου

Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την νέα σχολική χρονιά

Ήταν ήδη σαφές και δεν περιμέναμε την κ. Διαμαντοπούλου να μας το πει, ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι η χειρότερη για την λαϊκή οικογένεια όχι μόνο από την άποψη του περιεχομένου της μόρφωσης αλλά και από την άποψη της ίδιας της λειτουργίας του σχολείου, των προϋποθέσεων για την παροχή της γνώσης και της μόρφωσης.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε 2.700 διορισμούς σε Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση, ενώ μόνο οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για "πρόωρη" συνταξιοδότηση είναι πάνω από 11χιλ. Είναι φανερό ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι γεμάτη από χιλιάδες κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών, από......
 δεκάδες χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.
Ήδη για το νομό της Εύβοιας, στην Α/θμια εκπαίδευση, δεν έγινε ούτε ένας διορισμός ενώ τα κενά- για την ώρα και σύμφωνα με την Α/θμια φτάνουν σε δημοτικά, νηπιαγωγεία, ειδικότητες τα 223(!!!) και πρόκειται να αυξηθούν.
Η κυβέρνηση – όπως το συνηθίζει – θα ανησυχήσει για τις χαμένες ώρες μόνο όταν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Η κατάσταση αυτή όπως διαμορφώνεται σήμερα στα σχολεία και στην εκπαίδευση, είναι στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, που αναιρεί κοινωνικά δικαιώματα, που περικόπτει μισθούς και κοινωνικές ανάγκες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις. Είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - πλουτοκρατίας που πετάει έξω χιλιάδες παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς, που λειτουργεί τα Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και φάρμακα.
Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την μόρφωση των παιδιών του λαού. Ενδιαφέρεται να φτιάξει και στο χώρο της εκπαίδευσης τους όρους κερδοφορίας του κεφαλαίου, φτιάχνει το σχολείο της αγοράς. Σε αυτή την προοπτική οι ανάγκες των παιδιών για μόρφωση ή θα εμφανίζονται ως κόστος ή ως εμπορεύσιμο είδος. Εργαλείο για να περάσει αυτή η πολιτικής είναι ο λεγόμενος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που μέσω των Δήμων και των περιφερειών θα ανοίξει το δρόμο στους επιχειρηματίες, θα φορτώσει το βάρος της λειτουργίας των σχολείων στις πλάτες των γονιών.
Οι εργαζόμενοι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί πρέπει με συντονισμένη δράση και πλαίσιο ανυπακοής στην πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου να απαιτήσουν:
· Τώρα μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο τους.
· Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που για χρόνια γύριζαν κάθε γωνία της χώρας με ψίχουλα αναζητώντας να δουλέψουν στο αντικείμενο για το οποίο σπούδασαν.
· "Όχι" στα 30άρια τμήματα που επιβάλλει η κυβέρνηση, κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές. Όχι στην συρρίκνωση ή στο κλείσιμο σχολικών υποδομών.
· "Όχι" στη λεγόμενη "αξιολόγηση" των σχολικών μονάδων και τα λεγόμενα "ολοήμερα πιλοτικά" που προλειαίνουν την είσοδο των επιχειρήσεων στην δομή και το περιεχόμενο του σχολείου.
· Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και ενιαίο μέχρι τα 18 τους χρόνια, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.
Πρέπει να απαντήσουν έμπρακτα και στις επερχόμενες Τοπικές –Περιφερειακές εκλογές, καταδικάζοντας τους υποψήφιους των κομμάτων που διαμορφώνουν ή υποστηρίζουν αυτή την κατάσταση, αυτούς που θα προσπαθήσουν να τους ξεγελάσουν φορώντας το μανδύα του «ανεξάρτητου», υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που στηρίζονται από το ΚΚΕ.