Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαΐου 2014, για τεσσαρακοστή όγδοη (48η) συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς μας Μητροπόλεως με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο στην.... ιερά νήσο Τήνο.
Το Σεβασμιώτατο συνόδευαν οι Αρχιμανδρίτες π. Συμεών Ηλιοδρομίτης (προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος και Διευθυντής του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χαλκίδα) και π. Μεθόδιος Φουντούλης (εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης) και ο Διάκονος Νεκτάριος Ευγενικός, οι Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χαλκίδέων κ. Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού, Αντώνιος Αφράτης, Αλέξανδρος Αναστασίου και Βασίλειος Καθαροσπόρης, ο τέως Βουλευτής και ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και 753 ευλαβείς προσκυνητές.
Το Σάββατο 3 Μαΐου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου (Οσίας Πελαγίας) και εν συνεχεία το χωριό Τριαντάρο, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού), όπου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέσθηκε Εσπερινός, κατά τον οποίο ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και απηύθυνε, προς τους πιστούς λόγο διδαχής σχετικά με την πίστη των Μυροφόρων η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει κι εμάς και ευχαρίστησε τους ιερείς και λαϊκούς συντελεστές της υποδοχής του ιδίου και των προσκυνητών, τον διοργανωτή του προσκυνήματος Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και τους υπευθύνους ομαδάρχες, που απαρτίζουν το σύνολο των προσκυνητών. Στη συνέχεια τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Μητροπολίτου Γρηγορίου ενώπιον της προτομής του.
Την Κυριακή 4 Μαΐου το πρωΐ, τελέσθηκε στον Πανίερο Προσκυνηματικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Αρχιερατική χοροστασία και Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε και εκήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, με θέμα την αδυναμία των ανθρώπων και την παντοδυναμία του Θεού εμπνεόμενος από την ατολμία των Αποστόλων και την ευτολμία των Μυροφόρων, και έψαλλε η «Χορωδία Χαλκίδος 1936», ύστερα από την φιλόξενη παραχώρηση των ιεροψαλτών του Ιερού Προσκυνήματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιάκωβος Σέττας (εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος), ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, προσεφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, στο πρόσωπό του οποίου ευχαρίστησε και όλους τους προσκυνητές εκ Χαλκίδος. Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε ευχαριστώντας όλους για την αγάπη και τη φιλόξενη διάθεσή τους, ενώ δεν παρέλειψε με σεβασμό και συγκίνηση να αναφερθεί στη μνήμη των δύο Τηνίων προκατόχων του Μητροπολιτών Χαλκίδος, του Γρηγορίου (Πλειαθού) και του Νικολάου (Σελέντη) και στην πρώτη διοργανώτρια του προσκυνήματος των Χαλκιδέων αοίδιμο καθηγήτρια Ελένη Δεϊμέζη–Θεοχάρη και τον συνεχιστή του θεάρεστου αυτού έθους, μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μάνο.
Στη συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό στους επισήμους και την Χορωδία, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν προσφωνήσεις προς τους Χαλκιδείς από τον Αντιπρόεδρο της  Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου κ. Ευάγγελο Παρασκευά-Γκύζη, ο οποίος προσέφερε στο Σεβασμιώτατο αναμνηστικό δώρο.
Κατά την αναχώρηση των προσκυνητών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος επιβαίνων επί του ΕΓ/ΟΓ Superferry II συνάντησε στον προβλήτα της Τήνου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και αντάλλαξαν σύντομο χαιρετισμό.