Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ένα ξεχωριστό διήμερο ήταν η παραμονή και η κυριώνυμη ημέρα του εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνος για την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, αφού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε με παιδιά όλων των ηλικιών, κατά τη διάρκεια των ιερών Ακολουθιών του διημέρου.
Αρχικά, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, όπου, με ευκαιρία την περίοδο της προετοιμασίας  για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, οι μαθητές της Β' τάξης του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδος, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τις κ.κ. Καρλή Δέσποινα, Λιάσκου Διονυσία, Λύκου Μαγδαληνή, Νικολάου Ελένη, Ντούνα Μαρία και Πιτσούνη Ζωή, είχαν την... ευλογία να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου.
Μετά την απόλυση, συνάντησαν τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, ο οποίος αφού  ευχαρίστησε τους μαθητές για την πρωτοβουλία τους να συζητήσουν μαζί του, αναφέρθηκε στη γέννηση του Θεανθρώπου που σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε. Οι μαθητές ζήτησαν από τον Μητροπολίτη να συζητήσουν  το θέμα της παρουσίας των Αγίων στη ζωή μας. Ο Σεβασμιώτατος, τους μίλησε για τους Ευβοείς Αγίους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο βίο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και στη μετακομιδή του ιερού σκηνώματός του από  το Προκόπιο της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας το 1924. Τα παιδιά απηύθυναν ερωτήσεις στον Σεβασμιώτατο που αφορούσαν την αγιότητα και τον αγώνα του ανθρώπου να φτάσει σε αυτή. Μέσα από γόνιμο διάλογο και τον μελίρρυτο λόγο του Σεβασμιωτάτου,  οι μαθητές κατανόησαν ύψιστες πνευματικές αξίες, όπως αυτές της αγάπης και της ταπείνωσης, που χαρακτηρίζουν τον βίο των Αγίων της Εκκλησίας μας. Στο τέλος, αφού πήραν την ευχή του Σεβασμιωτάτου έλαβαν ως δώρο το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως μας , που είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη μετακομιδή του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου από το Προκόπιο της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό του πανηγυρίζοντος Ενοριακού Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Χαλκίδος, όπου, με την παρουσία Κληρικών της πόλεως, των Βουλευτών κ. Αθανασίου Ζεμπίλη και κ. Αικατερίνης Καζάνη, της Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα, Αντιδημάρχων, λοιπών εκπροσώπων τοπικών φορέων, αλλά και μεγάλου πλήθους πιστών, κήρυξε τον θείο λόγο αναπτύσσοντας τους χαρακτηρισμούς «ουράνιος άνθρωπος» και «επίγειος άγγελος», που αποδίδονται στον Άγιο Σπυρίδωνα.
Την ιερά υμνωδία διηκόνησαν ο γυναικείος χορός της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας της Σχολής κ. Μαρίας Καψάλη την συμμετοχή Καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής, με επικεφαλής τον Διευθυντή της κ. Δήμο Τσίμπο.
Λίγο πριν την ακολουθήσασα λιτανεία, μαθητές όλων των βαθμίδων του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας έψαλλαν κάλαντα, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος επαίνεσε θερμά για το έργο της εν Χριστώ παιδαγωγίας τον Εφημέριο της Ενορίας Οικον. Ιωάννη Γκρινιάρη, την Μουσικό κ. Όλγα Κετσεμενίδου και την Κατηχήτρια κ. Ζαχαρούλα Αναστασοπούλου.
Ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος, στην ομώνυμη Ενορία της Χαλκίδος, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ενώ ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ενορία Αγ. Σπυρίδωνος Τριάδας Μεσσαπίων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία με έντονη την παρουσία και την συμμετοχή των παιδιών στο ιερό βήμα και τα ιερά αναλόγια.
Μάλιστα, ιδιαιτέρως συγκινημένος για την πληθωρική συμμετοχή των παιδιών στον Ι. Ναό, ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αφού ανέπτυξε την περί Αγίας Τριάδος διδασκαλία και πίστη της Εκκλησίας μας, προέτρεψε τους γονείς των παιδιών να συνεχίσουν να εμπιστεύονται το υπέρ των νέων έργο της Εκκλησίας και να προτάσσουν τα παιδιά τους στο έργο της προσευχής και της Θείας Ευχαριστίας, ενώ συνεχάρη θερμά τους εργάτες αυτής της καρποφόρου αποστολής στην Ενορία της Τριάδας, τον Εφημέριο Οικον. Φώτιο Πάσχο, την Κατηχήτρια πρεσβυτέρα Αργυρούλα Μουζέλη και τον Εκπαιδευτικό και Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Κυριάκο Στάντζο.