Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Κόντρα στη Βουλή

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση
για Υγεία και κοινωνική πολιτική


Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή για τα πεπραγμένα στην κοινωνική πολιτική και το χώρο της Υγείας.
«Στηρίζουμε το ΕΣΥ από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε. Ο πρωθυπουργός και όλοι οι......
 υπουργοί, δίνουμε καθημερινή, σκληρή μάχη για να κρατήσουμε όρθια την οικονομία, τον ελληνικό λαό, το κράτος» απάντησε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε «προπολεμικές καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία» συνεπεία της «ομηρίας στην οποία περιήλθε το ΕΣΥ στα χέρια των προμηθευτών», παρατηρώντας ότι όλες οι κυβερνήσεις, μαζί κι η σημερινή, «συνήθως πηγαίνουν σε επίταξη απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους ναυτεργάτες, ενώ σ’ αυτούς κάνετε τα χατίρια».
«Γιατί οι υπερτιμολογήσεις ήσαν φοβερές; (...) Γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε τα αποθέματα του στρατού σε υγειονομικό υλικό;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας υπήρξε ιδιαιτέρως δηκτικός και απέναντι στον -απόντα- υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, κάνοντας λόγο για «απίστευτο υπουργό Εργασίας, που ξημεροβραδιάζεται στα κανάλια, πότε κλαψουρίζοντας και πότε λεονταρίζοντας».
«Δεν ξέρω αν θέλει να γίνει υποψήφιος στο 'Ελλάδα έχεις ταλέντο'. Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν τομείς που είναι αναγκαίο να παραμείνουν δημόσιοι ακόμα και αν είναι ζημιογόνοι. Το μόνον συμφέρον που με επάρκεια προασπίζεστε, είναι το συμφέρον των δανειστών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Απαντώντας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, με το τεράστιο, διαπιστωμένο χρέος των 6,2 δισ. ευρώ των νοσοκομείων.
«Καταφέραμε στην αρχή να αποπληρώσουμε 1,2 δισ. και προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια υπήρξε η προσπάθεια διασφάλισης του μηχανισμού στήριξης και αμέσως μετά, ξαναπιάσαμε το νήμα της συζήτησης με τους προμηθευτές και είδαμε πως υπήρξε μια προκλητή έλλειψη υλικού από πλευράς μεγάλης μερίδας των προμηθευτών. Ήμασταν αποφασιστικοί, είπαμε πως δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό και θέσαμε προ των ευθυνών τους, τους πάντες (είχαν και ποινικές ευθύνες, εάν διαπιστωνόταν ότι αρνούνταν να διακινήσουν το υλικό) και καταλήξαμε σε πρόταση. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ομαλοποίηση του εφοδιασμού των νοσοκομείων και υπήρξε μια έκπτωση υπέρ του Δημοσίου που αγγίζει το 15%» σημείωσε η υπουργός.
«Πάνω απ' όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον στην υγεία, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα εκβιασμού στο μέλλον. Γιατί πώς να πιάσει τόπο το παρατηρητήριο τιμών, όταν είχαμε την δαμόκλεια σπάθη της υπερχρέωσης πάνω απ’ το ΕΣΥ; Τώρα γυρίζουμε σελίδα και ερχόμαστε να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, βάζοντας κανόνες και τάξη, όχι για την τρόικα, αλλά για να πιάνουν τα χρήματα του φορολογούμενου, τόπο στην υγεία» συνέχισε.
Η υπουργός διαβεβαίωσε πως, «σ' αυτήν την τόσο δύσκολη συγκυρία, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, δίνουμε μάχη σκληρή, καθημερινή. Να κρατήσουμε όρθια την οικονομία, τον ελληνικό λαό, το κράτος. Δεν εξωραΐζω τα πράγματα, αλλά έχουμε σαφή δέσμευση και δεν τιμούμε απλώς την δέσμευσή μας - αλλά την υλοποιούμε κάθε μέρα».