Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ


Σκόρπισε χαμόγελα η... νέα Εθνική του Φερνάντο Σάντος, η οποία πέρασε νικηφόρα από το Βελιγράδι, κερδίζοντας 1-0 τη Σερβία. Οι διεθνείς αμέσως μετά το τέλος του αγώνα στάθηκαν σε αυτό το νέο ξεκίνημα εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για τη συνέχεια.
Από την πλευρά του, ο Φερνάντο Σάντος έμεινε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος από την εμφάνιση της εθνικής μας ομάδας απέναντι στη Σερβία, τόνισε όμως ότι το .......
αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν είναι έτοιμο από πλευράς φυσικής κατάστασης. Δεσμεύθηκε ωστόσο ότι θα παρουσιαστεί έτοιμο στα ματς με Γεωργία και Κροατία για τα προκριματικά του Euro 2012.
«Ήταν κάτι που περίμενα πάρα πολύ καιρό» αναφέρθηκε σχετικά με το ντεμπούτο του.
Και συνέχισε:
«Θεωρώ ότι μπήκαμε πάρα πολύ καλά στο ματς, τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα.
» Είχαμε σιγουριά και ασφάλεια. Το σκορ στο πρώτο ημίχρονο ήταν δίκαιο. Ο Σαμαράς μπορούσε να έχει τελειώσει το παιχνίδι κάνοντας το 2-0. Από εκεί και μετά η Σερβία τα έδωσε όλα για να ισοφαρίσει. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι στο 100% φυσικής κατάστασης ακόμη και το σύστημα που εφαρμόζουμε απαιτεί γερά πνευμόνια.
» Όσο αντέξαμε από άποψη δυνάμεων, τα πήγαμε πολύ καλά. Στη συνέχεια έλειψαν οι δυνάμεις και δεν είχαμε σωστές αλληλοκαλύψεις.
» Έτσι η Σερβία κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, είχαμε τύχη σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά οι παίκτες μου ανταποκρίθηκαν πολύ καλά. Είχαμε κάποια καλά στοιχεία και άλλα που μπορούμε να βελτιώσουμε.
» Είναι κάτι που περίμενα, δεν περίμενα να είναι όλα τα πράγματα που θέλω καλά. Σίγουρα στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στα ματς με τη Γεωργία και την Κροατία για τα προκριματικά.
» Θα έχουμε περισσότερες μέρες στη διάθεσή μας τότε για προπονήσεις και αυτό θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε κάποια πράγματα που θέλουμε».


Ο σκορερ Δημήτρης Σαλπιγγίδης τόνισε:
«Πάντα η Εθνική ομάδα προσπαθούσε να παίζει ποδόσφαιρο. Στο πρώτο εικοσάλεπτο ήμασταν πολύ καλοί, αλλά στη συνέχεια είχαμε διακυμάνσεις, κάτι φυσιολογικό, αφού δεν είμαστε έτοιμοι. Δουλειά μας είναι ό,τι ζητά ο προπονητής να το εκτελούμε στον αγωνιστικό χώρο. Είναι καλό που μας πιέζει. Όλοι θέλουμε να πετύχουμε με την εθνική ομάδα και να συνεχίσουμε να δίνουμε χαρά».


Σηφάκης: «Μάς βοήθησε το νέο σύστημα»
Από τους κορυφαίους της γαλανόλευκης ήταν ο Μιχάλης Σηφάκης. Ο διεθνής γκολκίπερ επεσήμανε:
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι -παρόλο που βρισκόμαστε λίγες μέρες μαζί- δείξαμε καλό πρόσωπο. Αυτά που δουλέψαμε στις προπονήσεις, τα βγάλαμε στο γήπεδο, κάναμε ευκαιρίες και πετύχαμε ένα ωραίο γκολ. Είμαστε ευχαριστημένοι και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους».
Κατόπιν ανέφερε για 4-4-2 του Σάντος:
«Το νέο σύστημα μας βοήθησε πάρα πολύ και αμυντικά και επιθετικά. Βγήκαν οι αλληλοκαλύψεις -η ομαδικότητα, άλλωστε, πάντα ήταν το δυνατό στοιχείο της εθνικής- και παρόλο που γίνανε κάποιες φάσεις μπροστά στην εστία μας στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα λειτούργησε σχεδόν άψογα».

Ερωτώμενος για τη δική του καλή απόδοση, αλλά και τη «μάχη» που αναμένεται να δώσει με τον Τζόρβα για τη θέση του βασικού, ο τερματοφύλακας του Αρη κράτησε χαμηλούς τόνους:
«Σημαντικό για την εθνική και τον προπονητή της δεν είναι το ποιος θα αγωνίζεται, αλλά να έχει τρεις ετοιμοπόλεμους τερματοφύλακες, που να αγωνίζονται στις ομάδες τους και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν».
Καραγκούνης: «Νίκη με την Γεωργία»
Ο αρχηγός της Εθνικής μας, Γιώργος Καραγκούνης, υπογράμμισε:
«Υπήρχε κάποια κούραση, γιατί για πολλούς από μας ήταν το πρώτο 90λεπτο. Ήταν ένα φιλικό μας, αλλά η νίκη είναι σημαντική. Για περίπου 55 λεπτά είχαμε πολύ καλό πρόσωπο, κάναμε ευκαιρίες και χάσαμε μία που δεν επιτρέπεται να χάνεται με τον Σαμαρά. Στη συνέχεια ήταν λογικό να πέσει η απόδοσή μας και μία ομάδα με την ποιότητα της Σερβίας να μας ασκήσει πίεση».
Και πρόσθεσε λέγοντας:
«Είναι σημαντικό να αρχίσουμε με νίκη απέναντι στη Γεωργία, έναν αντίπαλο που θα παίξει κλειστά και έχει έναν προπονητή που θέλει να αποδείξει πολλά (Κετσπάγια). Τα επίσημα παιχνίδια είναι τελείως διαφορετικά και το πρώτο ματς είναι κομβικό για τη συνέχεια. Ο προηγούμενος προπονητής έχει τον απεριόριστο σεβασμό μας. Συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό και αν μπορούμε ακόμη καλύτερα».

Κατσουράνης: «Κάθε μέρα και καλύτεροι»
Με την σειρά του ο Κώστας Κατσουράνης ανέφερε:
«Δουλεύουμε σε δύο συστήματα, αυτό που εφαρμόζαμε με τον Ότο Ρεχάγκελ και αυτό που εφαρμόζει τώρα ο κύριος Σάντος, δηλαδή το 4-3-3 και το 4-4-2. Νομίζω ότι κάθε μέρα που περνά θα είμαστε και καλύτεροι, γιατί θεωρώ ότι αυτή η ομάδα είναι πάρα πολύ καλή. Όταν έρχεται ένας νέος προπονητής, όλοι θέλουν να δείξουν κάτι, όμως κανείς δεν βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα.
» Όλοι μπορούν να βοηθήσουν την Εθνική, όλοι σχεδόν οι παίκτες μας είναι σε μεγάλες ομάδες. Όλα τα παιδιά έχουν τις προϋποθέσεις να συνεισφέρουν. Καλό θα είναι να παίζουν όσο περισσότεροι Έλληνες μπορούν στις ομάδες τους, για να έχουμε περισσότερες επιλογές παικτών».
Μιλώντας για τον νέο τεχνικό της Εθνικής, ο μέσος του Παναθηναϊκού είπε:
«Ο κύριος Σάντος είναι πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ξέρει τη νοοτροπία του Έλληνα ποδοσφαιριστή και γνωρίζει τι χρειάζεται. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε, όπως η φυσική κατάσταση και η αντίληψη του συστήματος. Στόχος μας είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο για όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του αγώνα. Εμείς και η Κροατία είμαστε το φαβορί. Θα παλέψουμε για την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro 2012».
Όσο για την επικείμενη πρόσληψη του Ζήση Βρύζα στην Εθνική:
«Ο Ζήσης ήταν μέλος της ομάδας πολύ καιρό, τα έδινε όλα για την ομάδα και ποτέ δεν έπαιζε για τον εαυτό του. Είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο».