Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Cracker vs apografi

Δημοτικός υπάλληλος κατηγορείται
για κυβερνοεπίθεση
στο υπουργείο Οικονομικών


Ένας 39χρονος δημοτικός υπάλληλος από την Πάτρα θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον του δικτυακού τόπου apografi.gov.gr, μέσω του οποίου έγινε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.
«Αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών ήταν να μειωθεί η απόδοση των υπολογιστικών συστημάτων [...] με κίνδυνο να μην τηρηθούν οι......
 προθεσμίες της απογραφής» αναφέρει ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Το apografi.gov.gr είχε σταματήσει να λειτουργεί λίγο μετά την έναρξη της απογραφής τον Ιούλιο. Η επίσημη δικαιολογία που έδωσε τότε το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι τα προβλήματα οφείλονταν σε υπερβολική προσέλευση χρηστών.
Η ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν διευκρινίζει ποια τακτική χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ούτε το κατά πόσο ο 39χρονος cracker απέκτησε πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Η ανακοίνωση αναφέρει μόνο ότι ο cracker «διείσδυσε παράνομα στα υπολογιστικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων» του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία υπάγεται το apografi.gr.
Η αστυνομία εισέβαλε αιφνιδιαστικά στο χώρο εργασίας του 39χρονου και κατάσχεσε έναν σκληρό δίσκο, «καθώς και πλήθος από έντυπο υλικό που σχετίζεται με τη δράση του».
Λόγω παρέλευσης του αυτόφωρου ο κατηγορούμενος δεν συνελήφθη. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον του διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.