Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σοφία Ντούρου Νομαρχιακή Σύμβουλος

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΑΛΑΜΕ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
στο Ν.Σ. της Τετάρτης 1/9/10

Για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Κάρυστο αλλά και αυτές του 2007, 2009 και οι πλημμύρες του 2009 στο νομό της Εύβοιας.
Δύο φορές ξέσπασε φέτος πυρκαγιά στην Κάρυστο αλλά και πέρσι και το 2007. Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο. Η περιοχή είναι στόχος μεγάλων συμφερόντων κι εκεί πρέπει να ψάξουν οι αρμόδιοι.
Βεβαίως δύσκολες οι καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι ισχυροί και αυτό δημιουργεί συνθήκες υψηλού κινδύνου. Αυτό όμως απαιτεί ειδικό σχεδιασμό και......
 μέτρα. Και εδώ θεωρούμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και στη Νομαρχία. Έχουμε την εμπειρία από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και τις πλημμύρες που ακολούθησαν. Κανένα μέτρο πρόληψης, προστασίας, καμιά υποδομή, ούτε φύλαξη των δασών, ούτε αντιπυρικά, ούτε αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια και τη Σκύρο.
Αντίθετα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς την εμπορευματοποίηση της γης, μέσω της αλλαγής χρήσης και εκμετάλλευσης, τη μη άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.
Ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις καταστροφές σε σπίτια, αποθήκες, καλλιέργειες, ζώα. Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο 100%.
Τι δείχνει και πάλι η εμπειρία;
Μέχρι σήμερα, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν αποζημιωθεί για την καταστροφή που υπέστησαν, στα ελαιόδεντρα, τις άλλες καλλιέργειες, τα ζώα, τα καμένα σπίτια…το ίδιο και οι πλημμυροπαθείς στο Ληλάντιο. Δόθηκε η πρώτη δόση και μετά στην αναμονή…
Εμείς ζητάμε να υπάρξει αποζημίωση στο 100% στο σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
Άμεση, πλήρη ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, μέτρα να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης, άμεσα και ολοκληρωμένα μέτρα αναδάσωσης.
Μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση, τεχνικά έργα, περιορισμού των συνεπειών από τις βροχές.
Άμεση ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό.
Χρηματοδότηση ολοκληρωμένου σχεδίου διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξης αγροτικών και δασικών δρόμων, δημιουργία ταμιευτήρων νερού μέτρα προστασίας και ανάπτυξης του δάσους.
Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας για πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών με αξιοποίηση των φορέων τοπικής διοίκησης τους λαϊκούς φορείς.


2.Πρόβλημα στέγασης του 2ου Νηπιαγωγείου Δροσιάς.
Η Προσχολική Αγωγή θεωρείται από τις πλέον σημαντικές και κρίσιμες περιόδους της εκπ/κής διαδικασίας. Σήμερα σε ακατάλληλα κτίρια, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, «στοιβάζονται» 25-30 νήπια, ενώ πολλά –κύρια τα προνήπια- μένουν εκτός.
Το νοικιασμένο κτίριο που στεγάζεται το 2ο Ν/γείο Δροσιάς σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου νηπιαγωγείου που φιλοξενεί παιδιά σε τόσο τρυφερή ηλικία. Έχει κριθεί ακατάλληλο από την αρμόδια επιτροπή της Α/θμιας Εκπ/σης, έγινε και ένας άγονος διαγωνισμός αφού, όπως μας ενημέρωσαν οι υπηρεσίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και το θέμα σταμάτησε εκεί. Το ενοίκιο του ν/γείου το έχει αναλάβει ο Δήμος ο οποίος δεν καταβάλλει τα χρήματα και ο ιδιοκτήτης κινείται δικαστικά για να φύγει το ν/γείο.
Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα σχολεία. Δεν θα δεχτούμε τα ψευτοδιλήμματα αν τα παιδιά θα είναι σε έναν απαράδεκτο χώρο ή στο δρόμο. Πρέπει να δοθεί λύση τώρα! Να βρεθεί κτίριο. Αν δεν έχουν …να παραχωρήσουν το Δημαρχείο!!!
Άμεσα η νομαρχία να ξεκινήσει τη διαδικασία να βρεθεί οικόπεδο και να ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης νέου ν/γείου χωρίς καμία καθυστέρηση. Η εμπειρία από τη μαχητικότητα και τη δραστηριοποίηση των γονέων για το ν/γείο στην Αυλίδα είναι σημαντική. Παρά τις «βαρύγδουπες δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου για το «νέο σχολείο», εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, βλέπουν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές, τα κενά, τα νέα βιβλία, τα διάφορα «πιλοτικά προγράμματα. Και ταυτόχρονα το κόστος για την τσέπη των γονιών δυσβάσταχτο. Χρόνια τα προβλήματα. Αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με γοργούς ρυθμούς , με τη συμβολή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και με ζεστό χρήμα προωθεί το σχολείο Α.Ε., το σχολείο των δεξιοτήτων, ανοίγει τις πόρτες στο μεγάλο κεφάλαιο να καταστρατηγήσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σχολείο και να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στις πλάτες των παιδιών και των γονιών τους.