Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Οι “ταχυδακτυλουργίες” του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου ή το “θαύμα” του Προφήτη Ηλία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
 Δήμου ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
 «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι “ταχυδακτυλουργίες” του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου ή το “θαύμα” του Προφήτη Ηλία

Η ευρεία δημοσιότητα αλλά και οι έντονες πιέσεις για την κατασκευή έργων στην περιοχή της Κύμης χωρίς νομιμότητα και μελέτες (π.χ. γεωλογικές) ανέδειξαν και εμπέδωσαν ακόμη περισσότερο το αμφιβόλου νομιμότητας και κακής ποιότητας “fast track”, γνώρισμα του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου κ. Θωμά
Στις 26 Ιουνίου 2013 ημέρα Τετάρτη ο κ. Θωμάς αναθέτει στην κ. Αμπ. Παν. τη Γεωλογική μελέτη ΓΠΣ Κύμης. Πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στα....
πλαίσια του Α’ σταδίου των μελετών ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ Κύμης, με αμοιβη μελετης 9280 ευρω. Αρ. Σύμβασης 15727/26.6.2013
-Την ίδια ημέρα ορίζεται επιβλέπουσα του έργου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου η κ. Τ.Α. αρ. απόφασης 15727/26.6.2013
-Η ανάδοχος έχει την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη έως τις 26-7-2013, δηλαδή σε ένα μήνα.
Με την 16200/28.6.2013 πρόσκληση του κ. Ποθητάκη καλείται σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στις 2/7/2013. Το συγκεκριμένο θέμα για ευνόητους λόγους δεν ήταν στην ημερησία διάταξη του συμβουλίου.
Στις 2 Ιουλίου 2013 (2-7-2013) συνέρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση εξετάζοντας και την έγκριση και παραλαβή της συγκεκριμένης γεωλογικής μελέτης. Με απόφαση αποκλειστικά της πλειοψηφίας (το θεμα εντασσεται αβιαστα στην ημερησια διαταξη,χωρίς εισηγήσεις, χωρίς επαρκή εξήγηση του είδους της μελέτης και με την τεχνητή αίσθηση ότι η μελέτη αφορούσε το τέως Δήμο Κύμης) και αφού έχει κατατεθεί εμπρόθεσμα η μελέτη, αφου έχει εισηγηθεί θετικά η επιβλέπουσα της Τεχνικής Υπηρεσίας! εγκρίνεται και παραλαμβάνεται – ω τω θαύματος- η συγκεκριμένη γεωλογική μελέτη.
Δηλαδή αυτή η μελετη που ανατέθηκε στις 26/6/2013, εκπονήθηκε και παραδόθηκε σε 2-3 μέρες, που επιβλέφθηκε και εγκρίθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία!, η οποία και την εισηγήθηκε, εγκρίθηκε και παραλήφθηκε από Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι προφανώς για το θέμα μηδενική γνώση – ως συνήθως- είχαν.
Η μικρή “ιστορία” που παραθέσαμε της καθημερινής διαχείρισης στο Δήμο Κύμης –Αλιβερίου, είναι το πραγματικό πρόσωπο του Δήμου. Ενός Δήμου που οι όροι τυπικότητα και νομιμότητα γίνονται “λάστιχο” στην ερμηνευτική τους διάσταση.
Μερικές παρατηρήσεις για την “ιστορία”….
  1. Τα ΣΧΟΟΑΠ και τα ΓΠΣ εκπονούνται από επιστημονικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων και Γεωλόγων. Δεν γνωρίζαμε επίσης ότι το ΣΧΟΟΑΠ Κύμης είναι στο Α’ στάδιο. Ο κ. Θωμάς διακηρύττει διθυραμβικά ότι έχει τελειώσει. Αν μη τι άλλο, πως έχει εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ με καθορισμένες χρήσεις γης και μετά κάνει τις γεωλογικές μελέτες?
  2. Μια σύνθετη γεωλογική μελέτη αυτής της έκτασης που οι προδιαγραφές αναφέρουν, κανένας σοβαρός μελετητής δεν μπορεί να τη συντάξει όχι σε δύο – τρεις μέρες όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά ούτε σε μήνα όπως αναφέρει η σύμβαση.
  3. Αυτό σημαίνει ότι η γεωλογική μελέτη ή είναι λευκό χαρτί, ή ήταν έτοιμη, ή την ώρα που γράφουμε το δελτίο τύπου συντάσσεται, ενώ έχει εγκριθεί και παραληφθεί.
  4. Ποια Τεχνική Υπηρεσία με ποιους όρους και προδιαγραφές εγκρίνει και εισηγείται θετικά για την έγκριση και παραλαβή της, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις?
  5. Ποιος ο λόγος που ο κ. Θωμάς ευτελίζει τις διαδικασίες της διαχείρισης του πλέγματος της ανάθεσης, έγκρισης και παραλαβής των μελετών και έργων?
  6. Γιατί σύρεται το Δημοτικό Συμβούλιο σε αμφιβόλου τυπικότητας και νομιμότητας αποφάσεις που ουσιαστικά του απομειώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τρωθέν κύρος και κακής ποιότητας λειτουργία?

Κ. Δήμαρχε
Θέλουμε να είμαστε σαφείς.
Όποιες διαδικασίες και να ακολουθήσετε… (των οποίων θα ελεγχθεί η νομιμότητα).
Όσο και να επείγεστε για κατοχή γεωλογικών μελετών χρησιμοποιώντας ακόμα και αυτές τις μεθόδους για αλλοθι σε παρανομες εργασιες .
Τον έλεγχο για τις εκτός νομιμότητας εργασίες που ακολουθείτε στο Γήπεδο της Κύμης (και όχι μόνο) δεν θα τις αποφύγετε.
Και δυστυχώς ξεχάσατε ότι του “ενός κακού μύρια έπονται”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ