Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Έλεγχο της διαφήμισης ιατρικών υπηρεσιών ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Την επιβολή αυστηρών ελέγχων στη διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών, τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο Διαδίκτυο, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) από τα συναρμόδεια υπουργεία. Ο ΠΙΣ αναμένεται να θα υποβάλλει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα. 
Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ, την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο Μιχάλη Βλασταράκο να επισημαίνει την ανάγκη έναρξης ελέγχων στη διαφήμιση στα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο, σχετικά με ιατρικές υπηρεσίες και θεραπευτική αντιμετώπιση, τόσο από φυσικά πρόσωπα, όσο και από ...
ιατρικές και εμπορικές εταιρείες.
«Η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος. Ο προσανατολισμός του πολίτη, μέσα από τις διαφημίσεις, σε μεθόδους και θεραπείες μη τεκμηριωμένες, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της αγωγής η οποία έχει συστηθεί σε κάθε ασθενή συνάνθρωπό μας από τον θεράποντα ιατρό του, επιφέρει τεράστιους κινδύνους και καταστροφικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Βλασταράκος.

Το ΔΣ του ΠΙΣ, μετά από πρόταση της Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας του Ινστιτούτου Μελετών του συλλόγου, την οποία θα επεξεργαστεί η Νομική Υπηρεσία, θα υποβάλλει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης.

Επίσης, στη συνεδρίαση του ΠΙΣ ετέθη το θέμα του διεκδικητικού πλαισίου του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ σχετικά με την κλαδική σύμβαση, καθώς και τα υπόλοιπα διαχρονικά ζητήματα λειτουργίας  των ιατρών του ΕΣΥ. Το ΔΣ του ΠΙΣ θα αναμείνει τα αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ, σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ.

Τέλος, όσον αφορά την υπουργική απόφαση για τα POS, βάσει της οποίας υποχρεούνται οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες να τα προμηθευτούν μέχρι 27.7.2017, το ΔΣ του ΠΙΣ αποφάσισε να ζητήσει τις ενέργειες της Τραπέζης της Ελλάδος προς όλες τις Τράπεζες, ώστε να μειωθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο (περίπου 0,3 ευρώ), η υψηλή προμήθεια η οποία ζητείται.