Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης: Γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης για τους δοκιμαζομένους από τον σεισμό αδελφούς μας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις ολόθερμες ευχαριστίες του και την πατρική ευαρέσκειά του για τη συγκινητική ανταπόκριση των Ρωμαίικων Κοινοτήτων στο κάλεσμα που απηύθυνε για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Σύρια, καθώς και για την ενίσχυση «της αδελφής μας Εκκλησίας της Αντιοχείας, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται εκκλησιαστικώς οι πληγείσες περιοχές», εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου...

Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου. Όπως είπε ο Πατριάρχης, «ήδη, το πρώτο κλιμάκιο με εκπροσώπους των Κοινοτήτων μας, με επικεφαλής τους Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο και Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα, μετέφερε τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που η δική σας αγάπη και φιλανθρωπία συνέλεξε. Παρόμοια έκκλησι απευθύναμε και προς τις λοιπές Επαρχίες του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου διά προσφάτου Εγκυκλίου Σημειώματος που αποστείλαμε προς αυτές. Έτσι, λοιπόν, γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης για τους δοκιμαζομένους από τον σεισμό αδελφούς μας!».

Ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η Περιφέρεια Βοσπόρου με τις Κοινότητές της πρωτοστατεί και σε αυτήν την προσπάθεια, και επαίνεσε τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενό της, Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, τόσο για την άμεση ανταπόκρισή του όσο και για το εν γένει επιτελούμενο έργο σε αυτή, που είναι καρπός της αγαστής συνεργασίας με τις εκκλησιαστικές Επιτροπές των Κοινοτήτων.

Προηγουμένως ο Πατριάρχης, στην ομιλία του, είχε αναφερθεί στο μήνυμα της παραβολής του Ασώτου.

Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Όπως ακούσαμε και στην ευαγγελική περικοπή νωρίτερα, αυτή η Κυριακή είναι η εορτή της σωτηρίας ενός παραστρατήσαντος νέου ανθρώπου και της επιστροφής του από την δουλεία της αμαρτίας στην ελευθερία που βιώνουν τα τέκνα του Θεού.

Μόνον όταν η ψυχή είναι δοσμένη στον Θεό είναι αληθινά ελεύθερη. Αντιθέτως, όλες οι άλλες δήθεν ελευθερίες στην τύρβη της καθημερινότητας είναι υποδουλώσεις και δουλείες. Κάθε πάθος στο οποίο υποκύπτει ο άνθρωπος είναι σκλαβιά, στέρησις της πνευματικής ελευθερίας του. Η απαλλαγή από την πνευματική δουλεία, η οποία επιτυγχάνεται διά της μετανοίας, είναι επανάκτησις της αληθινής ελευθερίας, γι' αυτό και γίνεται χαρά εν ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Πατριάρχης συνεχάρη τη νέα Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητος Βεβεκίου, ευλογώντας τα μέλη αυτής και ευχόμενος επιτυχία στα υπεύθυνα καθήκοντά τους.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, και ο Παντελεήμων Παναγιωτίδης, πρόεδρος της νεοεκλεγείσας Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητος.

Κατά τη Θ. Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Πατριαρχικός Διάκονος Ιερώνυμος Σωτηρέλης.