Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤ/ΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Προς
- Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
α. Υπουργό, κ. Λ. Κατσέλη
β. Υφ/ργό, κ. Στ. Αρναουτάκη
- Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
α. Υπουργό, κ. Τ. Μπιρμπίλη
β. Υφ/ργό, κ. Θ. Μωραϊτη
- Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & >ικτύων
α. Υπουργό κ. 5. Ρέππα
β. Υφ/ργό κ. Γ. Μαγκριώτη
- Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
α. Υπουργό κ. Α. Λοβέρδο
β. Υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη
- Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
κ. Αικ. 5ιαμαντοπούλου
Κοινοποίηση:
- Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου
- Γραφείο Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδ. Πάγκαλο
- Βουλευτές Ν. Εύβοιας
- Φορείς Ν. Εύβοιας
- Μ.Μ.Ε.


Οι απολύσεις δεν περιορίζονται μόνο στη ΣΕΛΜΑΝ, αλλά ....
γίνονται και από τη
NEOSET, ενώ σε άλλες επιχειρήσεις υπάρχουν διαθεσιμότητες κ.ά.
Η κατάσταση στο Νομό είναι εκρηκτική. Η κίνηση στην αγορά είναι ανύπαρκτη.
Μέσα σε όλα αυτά πληροφορηθήκαμε για την απόφαση του ΥΠΕΚΑ να μη γνωμοδοτήσει θετικά στην πρόταση ομίλου επενδυτών για την χωροθέτηση ΒΙΠΕ στη Ριτσώνα, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς, υλοποιώντας όπως φαίνεται τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, απορρίπτει την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών και βιοτεχνιών στην περιοχή.
Με αυτές τις αποφάσεις αχρηστεύεται ο μοναδικός χώρος που έχει η Εύβοια για την ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα και καταδικάζεται ο Νομός σε συνεχή στασιμότητα και αύξηση της ανεργίας.
Αντί να γίνεται αγώνας για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων η ίδια η Κυβέρνηση διώχνει τις επενδύσεις από την περιοχή.
Κάποιοι στην Κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις Κυβερνητικές διακηρύξεις, αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς.δεν έλαβαν υπόψη τους ότι τα τελευταία δέκα (10) χρόνια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 130 μονάδες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο χώρος είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στους επενδυτές. δεν έλαβαν υπόψη τους ότι οι φορείς του Νομού ομόφωνα γνωμοδότησαν θετικά στο υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. του >ήμου Αυλίδας, για την χωροθέτηση ΒΙΠΕ στη Ριτσώνα.
Όλες αυτές οι ακατανόητες ενέργειες, μας κάνουν να σκεφθούμε ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι σχεδιασμοί για τη Ριτσώνα, όπως η μεταφορά των σκουπιδιών της Αττικής, κάτι που είναι μόνιμη επιδίωξη ορισμένων.
Αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, το καλύτερο είναι να τις βγάλουν από το μυαλό τους. Είναι δεδομένη η απόφαση όλων των φορέων και των πολιτών της Εύβοιας και σε καμιά περίπτωση δεν θα παίξει η Ριτσώνα το ρόλο της αυλής του γείτονα για τα σκουπίδια του.
Όσο για το βασικό οδικό δίκτυο του Νομού, που αποτελεί προϋπόθεση για να σταματήσει η απώλεια δεκάδων ανθρώπων κάθε χρόνο και πολλαπλάσιων αναπήρων, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα κανένα.
Για πολλά χρόνια τα διάφορα Κυβερνητικά στελέχη όλων των Κυβερνήσεων ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των περιοχών τους και για τα λεγόμενα μεγάλα έργα.
Η Εύβοια παρά τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται ως υπολογίσιμο μέγεθος.
Όλα τα αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη έχουν μόνο καλά λόγια για την Εύβοια, για το πόσο αδικημένη είναι, αλλά για την οδοποιία δεν υπάρχει τίποτε.
Σαν να μην υπάρχουν αρμόδιοι να σχεδιάσουν να προγραμματίσουν και να αποφασίσουν.
Το μόνο που είναι εξασφαλισμένο για την Εύβοια είναι η πληρωμή διοδίων για 30 χρόνια στο δρόμο, που είναι μέσα στα όρια του Νομού, δηλαδή στο Σχηματάρι-Χαλκίδα, για την αποπληρωμή της κατασκευής της ΙΟΝΙΑΣ Ο>ΟΥ, στη δυτική Ελλάδα.
Μην έχοντας άλλη επιλογή παίρνουμε πρωτοβουλία, μαζί με τους εργαζόμενους, τους φορείς των μικρομεσαίων και της αυτοδιοίκησης, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.
- Το σταμάτημα και την ανάκληση των απολύσεων
- Την αντιμετώπιση της ανεργίας
- Τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη και την ανάκληση των αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας, για τη ΒΙΠΕ και την ίδρυση Βιομηχανιών στη Ριτσώνα
- Την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών στο Νομό.


Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ