Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ;



Στο δήμο μας η διαβούλευση και ο δημοκρατικός διάλογος, ακόμα και για τα πιο σοβαρά θέματα, είναι εντελώς άγνωστη έννοια για τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή. Απλά μεθοδεύουν και αποφασίζουν. Όταν υπάρχουν θέματα τα οποία θεωρούν ότι τους ευνοούν πολιτικά και επικοινωνιακά, με επιμέλεια και μεθοδικότητα επικεντρώνονται σε αυτά προσπαθώντας να κάνουν το έλλασον μείζον ή και αντίστροφα.

Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφόρα την πορεία του τόπου μας για τα επόμενα τριάντα χρόνια, όπως είναι τα ΣΧΟΟΑΠ (γενικά πολεοδομικά), δεν έγινε διαβούλευση, συζήτηση όπως ρητά προβλέπεται από την νομοθεσία, αλλά μεθοδεύτηκε με....
απαράδεκτο και πολιτικά ανήθικο τρόπο, να κλείσει η πρώτη φάση.

Οι μελέτες για την υλοποίηση των ΣΧΟΟΑΠ των πρώην δήμων Αυλώνος Δυστίων και Κονιστρών,είχαν ανατεθεί το 2009 από την πρώην νομαρχία Εύβοιας. Όπως προβλέπεται,μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης οι μελετητές πρέπει να καταθέσουν την πρότασή τους στις ενότητες που τις αφορούν, έτσι ώστε να επακολουθήσει διαβούλευση με τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, επί των προτάσεων που κατατέθηκαν.

Στη Δ.Ε Αυλώνος έγινε μόνο μια πολύ σύντομή παρουσίαση χωρίς ανάλυση των προτάσεων που αποτυπώνονται στη μελέτη. Ούτε καν στοιχεία της μελέτης δεν δόθηκαν, παρά μόνο τις τελευταίες μέρες πριν τη συζήτηση στο Δ.Σ της 2-7-2013 με την μορφή CD.

Στη Δ.Ε Δυστίων, η πρόταση που κατέθεσαν οι μελετητές ήταν ολοκληρωμένη και είχε παρουσιαστεί στους φορείς από το 2010 με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει στοιχειώδης πολιτική διαβούλευση.

Στη Δ.Ε Κονιστρών, δεν έγινε καμία παρουσίαση της μελέτης ούτε δόθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, παρά μόνο τις τελευταίες μέρες πριν την προγραμματισμένη συζήτηση στο Δ.Σ με την μορφή CD.

Με αυτά τα δεδομένα, το Δ.Σ αναγκάστηκε να αναβάλει την συζήτηση για τα ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος και Κονιστρών, αφού απουσίαζαν και οι εκπρόσωποι των μελετητικών γραφείων. Έγινε συζήτηση για την Δ.Ε Δυστίων, αφού παρεβρέθει η μελετητική ομάδα που είχε αναλάβει το έργο.

Στην συνεδρίαση στις 18-7-2013 που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί και πάλι το θέμα, χωρίς να έχει στο ενδιάμεσο γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση, έκπληκτοι ενημερωθήκαμε από το δήμαρχο, ότι είχε ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες της περιφέρειας Στ. Ελλάδας η πρώτη φάση του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Το ίδιο θα γινόταν και για τα αντίστοιχα Δυστίων και Κονιστρών.

Διαισθανόμενος ο δήμαρχος το μείζον πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από αυτή την απόφαση, εξήγγειλε, όπως συνήθως κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις, την έντονη διαμαρτυρία για αυτή την πρωτοβουλία της περιφέρειας. Άποψη υποκριτική αφού ήταν γνωστό στο δήμαρχο από τις 23-5-2013 με έγγραφο της περιφέρειας Στ. Ελλάδας για την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών. Υποκριτική αφού ήταν σε γνώση του η απόφαση της περιφέρειας για την έγκριση ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος από τις 2-7-2013 (τυχαία άραγε η ημερομηνία;) και των Κονιστρών από 10-7-2013. Αποφάσεις που είχαν αναρτηθεί στο Διαύγεια και αποδέκτης της κοινοποίησης ήταν ο δήμος. Για το Δ.Ε Δυστίων για το οποίο έχουν υπάρξει συζητήσεις των τοπικών φορέων, υπήρξαν διαφωνίες ορισμένων φορέων για τους οδικούς άξονες, δεν έχει εγκριθεί ακόμη η πρώτη φάση!!

Όλοι όσοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουμε καλά γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Γνώριζε πολύ καλά ο δήμαρχος τι έπρεπε να είχε γίνει για να μην υπάρξουν τετελεσμένα. Συνειδητά δεν το έπραξε. Έπρεπε να δοθεί λύση στο γνωστό πρόβλημα της Αμπελουσιάς, έτσι ώστε να ενταχθεί στο σχέδιο και να μπορέσει να οικοδομηθεί, από τον γνωστό οικοδομικό συνεταιρισμό, ακόμα και η δασική έκταση της περιοχής!! Αγνοώντας πλήρως τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και τις επίσημες γνωμοδοτήσεις κρατικών υπηρεσιών, για το χαρακτήρα της Αμπελουσιάς.

Έπρεπε να περάσει στα κρυφά η πρόταση για το «γνωστό δρόμο Θωμά», από την παραλία Κύμης στην Χαλκίδα, ο οποίος αλλάζει κάθε τόσο χάραξη. Δρόμος για τον οποίο οι μελετητές εξέφρασαν την άποψη πως δεν είναι ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τα επόμενα τριάντα με σαράντα χρόνια!! Αγνοώντας πλήρως την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στον υφιστάμενο οδικό άξονα με τα τεράστια προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε.

Απ’ όσα εκθέσαμε ποιο πάνω, είναι φανερό πως ότι έγινε ήταν μεθοδευμένη προσπάθεια του δημάρχου και της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξαπατήσει το Δ.Σ. Άλλωστε είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία, ποιοι τοπικοί παράγοντες, έχουν συμφέροντα και ενδιαφέρονται για την επίλυση του «προβλήματος» της Αμπελουσιάς. Κάποιοι από αυτούς είναι προστάτες και φίλοι του δημάρχου, ίσως και συνεργάτες του.

Δεν μπορούμε όμως να θεωρήσουμε τυχαία και τη στάση της περιφέρειας Στ. Ελλάδας. Δεν μπορούν απλοί υπάλληλοι, ή ακόμα και διοικητικά στελέχη, να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις οι οποίες παραβιάζουν το νόμο, έστω και αν έχουν εγγράφως ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών, αγνοώντας της πολιτική ιεραρχία. Πολύ συχνά τώρα τελευταία οι υπηρεσίες της περιφέρειας αποφασίζουν μόνοι τους(;) για μείζονα πολιτικά προβλήματα.

Για μας και την τοπική κοινωνία, το θέμα είναι ανοιχτό και όσοι μεθόδευσαν αυτές τις αποφάσεις είναι πολιτικά έκθετοι. Πρωτίστως ο κος. Θωμάς. Δεν απομένει τίποτε άλλο, από το να ανακληθούν οι απαράδεκτες αποφάσεις και να επακολουθήσει ανοιχτός διάλογος με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Οτιδήποτε άλλο συμβεί, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από θεσμικούς φορείς της πολιτείας οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα αυτή.

24-7-2013