Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ -ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

26/7/13
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Νοσοκομείο της Κύμης έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο παροχής Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Η διατήρηση αλλά και αναβάθμισή του σε σύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα είναι καθολικό αίτημα και απαίτηση των κατοίκων όλης Της Ανατολικοκεντρικης Εύβοιας και όχι μόνο.
Με αφορμή την κρισιμότητα του θέματος αποδέχθηκα τη πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Υφ. Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου και παρευρέθηκα στην σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας, που έγινε με πρωτοβουλία του.
Για να συνδράμω στο ελάχιστο ως οφειλα, αποκλειστικά τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής, των Ιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας απέναντι στην επαπειλούμενη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας.
Η παρουσία αντιπροσωπειών και των δύο Νοσοκομείων ....
της Εύβοιας , Κύμης και Καρύστου, είναι φανερό ότι δεν ευνοούσε την ευρεία χρονική ανάπτυξη των αντίστοιχων επιχειρημάτων.
Μέσα απ’ την αναμφίβολα θετική αυτή πρωτοβουλία δεν νομίζουμε ότι προκύπτουν αισιόδοξα συμπεράσματα.
Η χρονική μετάθεση των οριστικών αποφάσεων για το Νοσοκομείο της Κύμης για το 2014 δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Η «κατανόηση» από πλευράς της ηγεσίας του Υπ. Υγείας των παραμέτρων που συνθέτουν το πρόβλημα επ’ ουδενί δεν αποτελεί κριτήριο για την επιθυμητή λύση στην οποία προσβλέπουμε.
Οι μνημονιακές περιοριστικές δεσμεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξάπλωση και εφαρμογή.
Η συρρίκνωση των υπηρεσιών, η κινητικότητα των εργαζομένων και οι οριζόντιες περικοπές αποτελούν την τροχοπέδη και στο συγκεκριμένο τομέα.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα αντιπαλέψουμε σθεναρά και αποτελεσματικά με ενότητα και ωριμότητα.
Με θέσεις, πρωτοβουλίες και στήριξη στις αποδόσεις του Νοσοκομείου μας.
Σ’ αυτό, καθοριστική θα είναι η συμβολή του προσωπικού και των Ιατρών του Νοσοκομείου Κυμης.
Κυρίως όμως αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς εκμετάλλευση του θέματος, χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια όπως εν πολλοίς γίνεται σήμερα και με αποκλειστικό γνώμονα τη Δημόσια Υγεία στην περιοχή και όχι το πολιτικό μέλλον προσώπων η παραταξεων,εν όψει μάλιστα και των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών .
Ο αγώνας θα είναι μακρύς και σκληρός.
Σύντομα γι’ αυτό θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας δημόσια.
Σ’ ό,τι αφορά όμως ένα Επιστημονικό όνομα, το οποίο θα μπορούσε να είναι το βασικό ατού στο θέμα του Νοσοκομείου, αυτό του αείμνηστου Γ. Παπανικολάου δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα με τις διαπιστώσεις του ιστολογίου «Λάλα το !!!» που, ελπίζουμε με την άδειά του, μεταφέρουμε αυτούσιες:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 το Νοσοκομείο Κύμης φέρει το όνομα του μεγάλου ευεργέτη της ανθρωπότητας, του Κυμαίου ιατρού και ερευνητή, Γεωργίου Ν. Παπανικολάου.
Από το 2006 λειτουργεί στην Κύμη το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου». Δημιουργήθηκε από το Δήμο σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και στόχο έχει την ιατρική έρευνα για τον καρκίνο. Η λειτουργία του και η διεύρυνση του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Νοσοκομείο Κύμης, του οποίου ο εκάστοτε διοικητής είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.»
Χάριν συντομίας ή γιατί το ξέχασε ή γιατί από ντροπή έπρεπε να το κρύψει ο Δήμαρχος κ. Θωμάς δεν έγραψε ότι την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που με χρήματα του Υπουργείου Υγείας ήρθε να μας φτιάξει το Ινστιτούτο την διώξαμε κακήν κακώς καταργώντας το επιστημονικό συμβούλιο αφού εν τω μεταξύ δαπανήσαμε όχι για τους καταστατικούς σκοπούς του Ινστιτούτου το ποσόν των 250.000 ευρώ (200.000+50.000) που οι τότε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας μας εξασφάλισαν.
Όσο για την σχέση του Νοσοκομείου με το Ινστιτούτο  επικαλείται την συμμετοχή του εκάστοτε Διοικητή στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, ίσχυε έως το 2011 και έκτοτε με την τροποποίηση της συστατικής πράξης εκδιώχθηκε ο διευθυντής του Νοσοκομείου από το Ινστιτούτο!!!.
Η παροιμία λέει ότι «όποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι». Για σκεφθείτε ποια θα ήταν η δύναμη στον αγώνα για το Νοσοκομείο που αφορά την υγεία της τοπικής κοινωνίας εάν τα πράγματα είχαν γίνει όπως έπρεπε. Δηλαδή να είχε αφεθεί η επιστημονική κοινότητα απερίσπαστη στην οργάνωση και λειτουργία του Ινστιτούτου ως επιστημονικού και ερευνητικού φορέα με κύρος και εάν στη Διοίκηση του Ινστιτούτου είχε παραμείνει ο εκάστοτε Διοικητής του Νοσοκομείου Κύμης. Πόση δύναμη θα είχε πάρει το Νοσοκομείο από ένα πραγματικό Ινστιτούτο Παπανικολάου!!!
Δεν ξέρουμε αν η παραποίηση της πραγματικότητας ή το κρύψιμο των τεράστιων πολιτικών λαθών κάτω από το χαλί του επαρχιώτικου λαϊκισμού θα κοροϊδέψουν τον κ. Άδωνι. Αλλά είναι καιρός εάν πράγματι θέλουμε να υπάρξει και να στηθεί το Νοσοκομείο Κύμης σε στέρεες βάσεις να αποχωρήσει εντελώς ο θίασος της Δημοτικής Αρχής από το Ινστιτούτο Παπανικολάου, να δοθεί το Ινστιτούτο στην Επιστημονική Κοινότητα και να υπάρξει πράγματι στην πατρίδα του Γ.Παπανικολάου ένα ανεξάρτητο από πολιτικαντισμούς επιστημονικό ερευνητικό κέντρο, στήριγμα για το Νοσοκομείο και την τοπική ανάπτυξη. Δόξα τω θεώ γραφεία συνεδριακού τουρισμού υπάρχουν πολλά δεν χρειάζεται αυτό το παιχνίδι με ένα Ινστιτούτο που το Υπουργείο Υγείας επί Σκουλάκη κατεξοχή και επί Αβραμόπουλου μετά  ήθελε να στηθεί στην  Κύμη αλλά έπεσε σε λάθος χέρια.
Αντί να γράφουν ψέματα ας αποκαταστήσουν την τάξη όπως γράφουμε παραπάνω. Εμείς για την διάσωση από την υποβάθμιση και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κύμης θα παλέψουμε για να γίνει η αποκατάσταση της τάξης πράξης. Εννοείται ότι και οι πολίτες και το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής πρέπει να λάβει αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες.”


ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ