Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Η ώρα της αλήθειας - Μετά την προσγείωση, αρχίστε την δουλειά.

«Ποια Αύξηση; Δραστική μείωση»!
Ιούνιος 16, 2017

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ξέκοψε τα σενάρια αύξησης των ομάδων και έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει άλλο οικονομικά τη Football League.

Στις 7 Απριλίου το FL News σας είχε ενημερώσει για τη σαφή πρόθεση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη σχετικά με μείωση των ομάδων στη Stoiximan.gr Football League. Βέβαια, τα σενάρια για αναδιάρθρωση και διεξαγωγή πρωταθλήματος με 24 ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους και έδωσαν ελπίδα, τόσο στους δευτεραθλητές της Γ' Εθνικής, όσο και σε αυτές που τερμάτισαν πάνω από τον Πανθρακικό, Καλλονή. 
Τα σενάρια αυτά, λοιπόν, τα... ξέκοψε μία και καλή ο ίδιος ο Βασιλειάδης, που χαρακτήρισε τη Β' Εθνική ένα απαξιωμένο προϊόν που δεν θέλει κανείς να επενδύσει.

«Ψηφοθηρικά να ικανοποιήσουμε κάτι που θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα;», αναρωτήθηκε ο Βασιλειάδης σε συνέντευξή του στον ΣΠΟΡ FM Πάτρας και....
τόνισε ότι το πρωτάθλημα θα γίνει σε έναν όμιλο 18 ομάδων την προσεχή σεζόν και με ακόμα λιγότερες την αγωνιστική περίοδο 2018-19. Δεν έμεινε, όμως εκεί. Έκανε λόγο για φοβερή ανυποληψία, καχυποψία και σκιές τεράστιες, οι οποίες με πιθανή αύξηση θα... θεσμοθετούνταν.

«Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα το οποίο μετά βίας, μετά κόπων και βασάνων και διαφόρων άλλων τρόπων έμεινε ζωντανό αυτή τη χρονιά και που δεν σηκώνει 18 ομάδες. Για μένα είναι εκτός συζήτησης οποιαδήποτε αύξηση των ομάδων»

Όσο για το αν θα επαναλάβει την κίνησή του να δώσει λύση και να βρει χορηγίες για τη Football League; Ο Υφυπουργός πιο σαφής δεν μπορούσε να γίνει όταν ρωτήθηκε για την επόμενη χρονιά: «Οι παρεμβάσεις από τη δική μας την πλευρά, από άποψη οικονομική είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, με πιο ειλικρινές το ανύπαρκτες».

Σε ερώτηση για τα σενάρια αναδιάρθρωσης είπε:

«Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα το οποίο μετά βίας, μετά κόπων και βασάνων και διαφόρων άλλων τρόπων έμεινε ζωντανό αυτή τη χρονιά και που δεν σηκώνει 18 ομάδες, γιατί δεν μπορουν να υπάρξουν καλώς ή κακώς - αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα - οικονομικά βιώσιμα σχήματα. Ούτε στη Super League, τόσα όσα είναι τώρα και γι' αυτό μιλάω επιτακτικά για μείωση των ομάδων, αλλά και στη Football League, για μένα είναι εκτός συζήτησης οποιαδήποτε αύξηση των ομάδων.

Δηλαδή, ψηφοθηρικά να ικανοποιήσουμε κάτι το οποίο θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα; Αυτό το πράγμα δεν γίνεται και δεν βοηθάει και καμία ομάδα επί της ουσίας. Σκεφτείτε ένα πρωτάθλημα δύο ομίλων με 24 ομάδες από το οποίο θα ανεβαίνουν οι δύο. Και οι υπόλοιπες τι θα κάνουν; Τι πρωτάθλημα θα είναι αυτό; Πόσο ανταγωνιστικό;

Θα είναι το απόλυτο τίποτα. Ήδη υπάρχει μια φοβερή ανυποληψία. Ήδη υπάρχουν καχυποψίες και σκιές τεράστιες. Δεν χρειάζεται αυτές να τις θεσμοθετήσουμε κιόλας. Η κουβέντα που θα πρέπει να γίνει για τη Football League είναι πώς θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση των ομάδων από την επόμενη σεζόν 2018-19.

Δεν υπάρχει τίποτε άλλο οικονομικά βιώσιμο. Αν κάποιος μπορούσε να έρθει με ένα πλάνο οικονομικής βιωσιμότητας που να δείξει κάτι και που θα μπορεί να βάλει και αξιοπιστία και να του δείξουμε και τα δικά μας στοιχεία που έχουμε, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά πολύ απλά δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει, δεν μπορεί να γίνει.

Από την αγωνιστική σεζόν 2018-19 σαφέστατα θα υπάρχει μείωση εάν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα μπορεί να ζήσει. Να ζήσει με αξιοπρέπεια και να λειτουργήσει και σαν προϊόν, δηλαδή να ενδιαφέρει τον κόσμο και τις ομάδες, ναι, θα πρέπει να μπει σε άλλη βάση. Σε αυτό που συμφωνώ απόλυτα και με τις προτάσεις της Super League και επαυξάνω. Είναι λάθος οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, εντελώς λάθος.

Για τους φακέλους με τα «ύποπτα» ματς:

«Δεν αισθάνομαι όμορφα, αλλά για να μην αυτομαστιγωνόμαστε, δεν είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που συμβαίνουν αυτά. Δηλαδή, το match fixing είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει όλο τον κόσμο, αλλά ο κόσμος ξέρει. Ξέρει ο καταναλωτής του προϊόντος, ο οπαδός, ξέρει τι να περιμένει. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Πέρυσι εσείς μπήκατε μπροστά για συμφωνία με το κρατικό κανάλι. Τι να περιμένουν οι ομάδες από την επόμενη περίοδο;

«Νομίζω κι εγώ ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι για δύο χρόνια και, μάλιστα, ήταν ένα καλό τηλεοπτικό προϊόν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Είναι η επαρχία. Επομένως, οι παρεμβάσεις από τη δική μας την πλευρά από άποψη οικονομική είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, με πιο ειλικρινές το ανύπαρκτες.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα χορηγικό ενδιαφέρον, γιατί κανείς δεν θέλει να συνδυάσει το όνομά του με αυτό το προϊόν. Να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους και με όρους μάρκετινγκ... Κανένας δεν θέλει να το κάνει αυτό το πράγμα»

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε να μπει ένα πλαίσιο σοβαρής λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτόματα σημαίνει τη δημιουργία προϊόντος και τη δημιουργία ανθρώπων που θέλουν να διαφημιστούν και θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με αυτό και αυτών που θέλουν να παρακολουθήσουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα χορηγικό ενδιαφέρον, γιατί κανείς δεν θέλει να συνδυάσει το όνομά του με αυτό το προϊόν. Να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους και με όρους μάρκετινγκ... Κανένας δεν θέλει να το κάνει αυτό το πράγμα.

Άρα, λοιπόν, εγώ θέλω να βλέπω την αισιόδοξη πλευρά μολονότι υπάρχουν πάρα πολλά στραβά πράγματα. Οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν άσχημοι. Να δούμε πώς θα κυλήσει η επόμενη χρονιά. Έτσι κι αλλιώς το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και συνεργασίες με τη FIFA και την UEFA για θέματα ασφαλείας, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Να ξεφύγει το ποδόσφαιρο από την ανυποληψία στην οποία βρίσκεται».

ΑΠΟΔΟΣΗ: FL News