Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταγγέλλουμε την απόφαση του μονομελούς εφετείου Χαλκίδας που ανέτρεψε προηγούμενες πρωτόδικη απόφαση, που ακύρωνε τις απολύσεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας  που έγιναν κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2014. Με την απόφαση αυτή αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως ο κρατικός μηχανισμός και η δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη αλλά ταξική υπέρ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Παρόλο που η νομοθεσία στο σύνολό της είναι αντεργατική, δε διστάζουν να την κάνουν κουρελόχαρτο όταν πρόκειται να ....
υπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζόμενους. Ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο του γεγονότος ότι η εργοδοσία παραβίασε τους νόμους, αλλά βασικά της πάλης των εργαζομένων και του σωματείου τους. Πρόκειται για έναν αγώνα που συνεχίζεται με πείσμα για πάνω από τέσσερα χρόνια, που δε συμβιβάστηκε με τη λογική της μείωσης των απαιτήσεων που καλλιεργεί το σύστημα από κάθε μέσο.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι ξεκάθαρο. Ο επιχειρηματίας έχει δικαίωμα να κάνει τα πάντα για να υπερασπίσει την κερδοφορία του, στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας και καμιά υποχρέωση δεν έχει να χρησιμοποιεί «ήπια» μέσα γι’ αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Αυτό το σκεπτικό έβαλε στην  ουσία και η απόφαση του ευρωδικαστηρίου που θεωρεί πως είναι δικαίωμα του εργοδότη το τι επιχειρηματικές κινήσεις θα κάνει. Άρα ακόμα και αν μια νομοθεσία σήμερα βάζει κάποια εμπόδια, θα πρέπει στην ουσία να αλλάξει. Αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση με το τέταρτο μνημόνιο, που μετατρέπει τις ομαδικές απολύσεις σε μια απλή διαδικασία.
Γι’ αυτό και η συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων στο Τσιμεντάδικο έχει τεράστια σημασία για όλη την Εργατική Τάξη. Γιατί αντιμετωπίζει τη δουλειά σαν δικαίωμα που το υπερασπίζεται, απέναντι στη λογική που λέει πως για να έχεις δουλειά πρέπει να παρακαλάς να πλουτίζουν τα αφεντικά για να κάνουν επενδύσεις. Γιατί κάνει κουρέλι τη γραμμή του συμβιβασμένου συνδικαλισμού που λέει πως για να κρατήσεις τη δουλειά σου πρέπει να κάνεις πίσω στα δικαιώματά σου και να αγωνίζεσαι να δίνει το κράτος διευκολύνσεις στους εργοδότες.
Κάθε σωματείο και συνδικαλιστής έχει ευθύνη και υποχρέωση να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων στο Τσιμεντάδικο, γιατί η νίκη τους θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους. Να αξιοποιηθεί η πείρα αυτού του αγώνα για να ξεσπάσουν παντού εστίες αντίστασης στην αντεργατική επίθεση. Για να οργανωθούν οι εργάτες και οι εργάτριες σε κάθε χώρο και κλάδο. Για να διεκδικήσουν την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν αυτά τα χρόνια. Για να διεκδικήσουν τις σύγχρονές ανάγκες τους.