Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Γιάννης Παπακωνσταντίνου

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ – ΜΕΛΩΝ Ε.Π.Ο. 
ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Είμαι, από την φύση μου, αισιόδοξος άνθρωπος. Παρ’ όλη την μεθόδευση που υπήρξε τον περασμένο Οκτώβριο, που οδήγησε στην ορισμό της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής (ΠΔΕ), πίστεψα, αφελώς ίσως, ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει. Η πραγματικότητα, όμως, πολύ σύντομα ήρθε να με διαψεύσει, με τον πιο σκληρό τρόπο.
Εξυπακούεται, μιας κι ήμουν ενεργό μέλος του προηγούμενου Δ.Σ., ότι είμαι υπερήφανος για τα πεπραγμένα μας, ειδικά αν συνυπολογίσουμε τον πόλεμο που δεχόμασταν. Λάθη κάναμε, όπως ....
όλοι όσοι δουλεύουν. Αυτά, όμως, δικαιολογούν την συμπαιγνία που στήθηκε, μεταξύ Κουτσοκούμνη (εξαίρετου κυρίου, άλλωστε ένα τελευταίο δημοσίευμα για επίσκεψη από ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ τα λέει όλα), της Κυβέρνησης και, δυστυχώς, και ορισμένων Ενώσεων υπό του φίλου Γραμμένου, ώστε να μην γίνουν εκλογές, με οποιοδήποτε τίμημα; Ποιος ήταν ο φόβος τους;
Τι κατάφεραν λοιπόν; Θέλετε να κάνουμε έναν επιγραμματικό απολογισμό; Θέλετε να δούμε αν η ΠΔΕ έλυσε ή δημιούργησε προβλήματα; 
Ας πούμε:
- Σταμάτησαν τα επεισόδια στα γήπεδα; Ο τελικός του Βόλου είναι το τρανταχτό παράδειγμα.
- Η διαιτησία βελτιώθηκε; Ακόμη κι οι υποστηρικτές ερίζουν για τις κακές διαιτησίες.
- Βελτίωσαν τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, αφού γινόταν «χρηστή» διαχείριση, όπως μας έλεγαν; Θα μας πουν, μήπως, ποιος πληρώνει τους παχυλούς μισθούς που παίρνουν; Και το τραγικό στην υπόθεση των μισθών είναι η προκλητική μηνιαία αποζημίωση του κ. Φιλιππούση που, κατά την άποψη μου πληρώνεται παράνομα & καταχρηστικά, καθώς η FIFA τον όρισε ως «Παρατηρητή» και ο Κουτσοκούμνης  τον παρουσίασε ως «Ειδικό Σύμβουλο Διοίκησης & Επικοινωνίας».  Κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμμα ή το αντίθετο; Θέλουν να συγκριθούν με τις μειώσεις που πέτυχαν οι προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία; 
- Να μιλήσουμε για την γνώση του αντικειμένου; Αν την διοίκηση την ασκούσαν αστροναύτες, είμαι βέβαιος, θα είχαν να επιδείξουν πλουσιότερο έργο. Όταν, όμως, ο εγωισμός δεν επιτρέπει, ούτε καν, να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους των Ενώσεων για να μάθεις πως λειτουργεί το ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις. Έτσι προκύπτουν και οι δηλώσεις ότι για την μη πληρωμή των διαιτητών στην SUPER LEAGE φταίνε οι Ενώσεις. Τόσο μεγάλη άγνοια!!!
- Θα μας πουν αν έκαναν προσλήψεις και με ποια κριτήρια; Θα μας μιλήσουν για τους Ειδικούς Συμβούλους, ή τοποτηρητές, που αμείβονται πλουσιοπάροχα, για ποιες άραγε υπηρεσίες;
- Βγάζουν τις Ενώσεις να χρωστούν στην ΕΠΟ, μιας και δεν αξιώθηκαν να διαβάσουν τις αποφάσεις των Δ.Σ. για τις επιχορηγήσεις. Μήπως να μιλάμε, καλύτερα, κατευθείαν με τους ελεγκτές, που, φαντάζομαι, θα καταλάβουν και θα κατανοήσουν πολύ περισσότερα πράγματα;
- Να αναφερθούμε στην επιχορήγηση που πέτυχαν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Και αν έλυσαν έστω και ένα από όλα τα προβλήματα που το ταλανίζουν;
- Μήπως οι Ενώσεις της επονομαζόμενης «Εξυγίανσης» είναι ευχαριστημένες με όσα γίνονται;
- Να μιλήσουμε για τον προγραμματισμό τους; Όλους τους στόχους που είχαν θέσει, τους πέτυχαν; Την ημερομηνία των εκλογών, την προσαρμογή του Καταστατικού, τους Κανονισμούς που παρουσίασαν στην ώρα τους, τις μεγάλες τομές. Δεν υπάρχει, πια, ούτε ένας που να υποστηρίζει ότι μπορούν να παράγουν έργο.
- Να αναφερθούμε σε εκδικητικές πράξεις, όπως η «Κάρτα Υγείας»; Που, μια απλή ανάγνωση να έκαναν, ειδικά ο Πρόεδρος της ΠΔΕ, ως Νομικός, θα καταλάβαινε τι, ακριβώς, έχει συμβεί και δεν θα προχωρούσε στο μέγιστο ατόπημα να παραστεί ως Πολιτική Αγωγή στη συγκεκριμένη δίκη. Προτείνω να προβούμε σε ψήφισμα, εδώ και τώρα,  στην Γενική μας  Συνέλευση, με το οποίο θα καλείται η Π.Δ.Ε. να απόσχει από κάθε διαδικασία παράστασης Πολιτικής Αγωγής και να της δίνεται η εντολή να αποσύρει τον δικηγόρο της από την υπόθεση. Ένα ανάλογο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης κρίνεται σημαντικό, τόσο για να βοηθήσει τους αδίκως εμπλεκόμενους στην κατασκευασμένη αυτή ιστορία, όσο και για να δείξει τη δυναμική της Γενικής Συνέλευσης, απέναντι σε μια διορισμένη και κυβερνητικά υπόδουλη Προσωρινή Διοίκηση του ΚΟΝΤΟΝΗ και της κυβέρνησης.
Κύριοι και κυρίες,
Δεν χρειάζεται να σας κουράσω περισσότερο. Τα έργα και οι ημέρες της ΠΔΕ και των Ενώσεων που την στήριξαν, γιατί πλέον δεν την στηρίζουν, είναι ξεκάθαρα. Αμφιβάλλω αν γίνεται χειρότερα.
Για όλα αυτά:
- Υπερψηφίζω τον Διοικητικό Απολογισμό, μέχρι και τον ορισμό της ΠΔΕ
- Υπερψηφίζω τον Οικονομικό Απολογισμό, γιατί στο μεγαλύτερο μέρος είναι ενέργειες του προηγούμενου Δ.Σ.
- Καταψηφίζω την απόφαση για παράσταση πολιτικής αγωγής για την «Κάρτα Υγείας».


ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ
Α. ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Το σχέδιο του νέου καταστατικού της Ε.Π.Ο. που καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε, προϊόν, όπως διαφημίζεται, της κοινής προσπάθειας της διορισμένης Π.Δ.Ε. και της FIFA, αλλά κατ’ ουσία της ΠΔΕ και της Κυβέρνησης, δεν είναι παρά μια απλή (και κακή) συρραφή διατάξεων του καταστατικού που σήμερα ισχύει και επιλογών της  Κυβέρνησης ή του κ. Κοντονή αν προτιμάτε, που βρίσκονται πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα.

Ας δούμε τι επιδιώκει το προτεινόμενο σχέδιο του καταστατικού: 

 α. Αύξηση της συμμετοχής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Γενική Συνέλευση των Ενώσεων – μελών και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. Δηλαδή οι περίπου 30 ομάδες των 2 επαγγελματικών κατηγοριών να διοικούν τις χιλιάδες ομάδες του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. Σωστά, αν παρατηρήσει την μεγάλη επιτυχία που έχουν σημειώσει ως τώρα. Σκεφτείτε ότι μόλις προχθές το κανάλι που καλύπτει το πρωτάθλημα ζήτησε μείωση των χρημάτων που δίνει, επειδή το προϊόν έχει απαξιωθεί. Κι αυτό είναι κοινή ομολογία. Δείτε την κοσμοσυρροή στα γήπεδα. Βέβαια και θέλω να το τονίσω αυτό, έχουμε μεγάλη ευθύνη κι εμείς, οι παράγοντες των Ενώσεων. Βλέπετε, πολλοί από εμάς, δεν χάνουμε ευκαιρία να προσκολληθούμε σε άρματα επαγγελματικών ομάδων, σε «σωτήρες & εξυγιαντές», που κατέχουν την μοναδική αλήθεια και ξεχνάμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας.  

β. Θυμάστε ένα αυτοδιοίκητο που λέγαμε και επιζητά η FIFA; Δεν θα υπάρχει, πλέον, αν ψηφιστεί αυτό το καταστατικό. Η παγίωση της κρατικής παρέμβασης στην αυτονομία και ανεξαρτησία του αθλήματος, όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις που αναφέρονται στα κωλύματα εκλογιμότητας και στη σύνθεση των δικαστικών και δικαιοδοτικών οργάνων, τα ξεκαθαρίζει όλα. 

 γ. Η κυβέρνηση που έχει ως σημαία την δυνατότητα του καθενός να συμμετάσχει στα κοινά, περιορίζει, με προκλητικό τρόπο, την δυνατότητα κατάθεσης πολλών υποψηφιοτήτων. Θα πρότεινα τον κάθε υποψήφιο να τον προτείνουν 14 Ενώσεις κι όποιος ψηφίζει μία φορά σε εκλογές, να μην μπορεί να παραστεί σε Γ.Σ. για τα επόμενα 5 χρόνια.

δ. Να μην επιστρέψουμε στους διορισμένους, στους «αριστίνδην» άλλων εποχών. Όσες επιτροπές θέλετε, αλλά από εκλεγμένα μέλη ή, αν τόσο πολύ το επιθυμείτε, από μέλη που θα προκύπτουν από πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, που θα εξασφαλίζει την πολυφωνία και την αντικειμενικότητα. Όχι άλλες φωτογραφικές διατάξεις, όχι άλλες αργομισθίες.

ε. Όχι στην αλλοίωση της βασικής ιδέας του δικαστικού μας συστήματος, που είναι «Αθώος μέχρι την απόδειξη της ενοχής». Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, αν κάποιος πρέπει να εκπέσει, να γίνει, αλλά με αποφάσεις. Όχι με επιθυμίες, όχι με αδιαφανείς διαδρομές.

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω, επιτρέψτε μου να κάνω μια πιο συγκεκριμένη περιγραφή των λαθών που υπάρχουν στο νέο σχέδιο Καταστατικού που μας παρουσιάσατε. 

Διαφωνούμε, λοιπόν, ως Ένωση με σημεία του καταστατικού, με κυριότερα τα εξής:

1. Με το εκλογικό σύστημα, το πλειοψηφικό που προτείνετε, το οποίο είναι, στη σημερινή συγκυρία, αδύναμο και αναποτελεσματικό να λύσει προβλήματα και απλώς θα διογκώσει τα υφιστάμενα. Προτείνουμε στη θέση του το σύστημα της απλής αναλογικής που θα δώσει από τη φύση του δυνατότητες προγραμματικών συμφωνιών και συνεργασιών, οι οποίες θα αποτυπωθούν και στην Εκτελεστική Επιτροπή.  
2. Με την αύξηση της παρέμβασης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω της μείωσης του αριθμού των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Προτείνουμε ανάλογη μείωση και του αριθμού των εκπροσώπων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής. 
3. Με την χαριστική διάταξη για τη δυνατότητα  των Π.Α.Ε. της Super  League να παίρνουν μέρος σε δύο συνελεύσεις και να έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους, χωρίς καμία άλλη επιρροή, την ώρα που αυτοί επηρεάζουν, μέσω της συμμετοχής τους στην εκλογική γενική συνέλευση, τις εκλογές των εκπροσώπων των ερασιτεχνικών ενώσεων.
4. Με τον διορισμό των Προέδρων των δύο επαγγελματικών Λιγκών στην Εκτελεστική Επιτροπή, χωρίς να υποβάλλονται στην βάσανο της εκλογικής διαδικασίας και τον διορισμό του Προέδρου της Super League στη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής  Η γενική αρχή του καταστατικού μας πρέπει να είναι μια: Όλοι εκλέγουν όλους, σε μια ενιαία διαδικασία, χωρίς παιδιά και αποπαίδια.
5. Με τον αποκλεισμό των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα οποία επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφια προς εκλογή, από την ιδιότητα του εκπροσώπου στην εκλογική Γενική Συνέλευση. Όταν παντού στον κόσμο αυτός που εκλέγεται μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του, θα πρέπει να ψάξουμε πολύ για να βρούμε εξαίρεση, δεν μπορεί ένας υποψήφιος για επανεκλογή στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. να το κάνει. Γιατί; Επειδή κάποιοι προτείνουν μια γενική απαγόρευση, που είναι σωστή για τις τακτικές συνελεύσεις και παντελώς άκυρη κι ανεφάρμοστη για την εκλογική Γενική Συνέλευση.
6. Με την περίεργη διατύπωση για τον αριθμό των Ενώσεων που θα πρέπει να συγκεντρώνει κάποιος, για να έχει το δικαίωμα της υποψηφιότητας. Η διάταξη χρειάζεται γράψιμο από την αρχή, για να γίνει σαφής και καθαρή και να μην κολυμπάει σε θολά νερά. Η γενική αρχή είναι μια: Κάθε Μέλος της Ε.Π.Ο. μπορεί να προτείνει ένα, τουλάχιστον, υποψήφιο.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν προσφέρεται για ανούσιες και μικρόνοες αντιπαραθέσεις. Αντιπαραθέσεις που, μέσα από αυτές, επιχειρείται να ρυθμιστούν ευρύτερα και, πολλές φορές έξω-ποδοσφαιρικά, επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάθε σκέψη για να εξελιχθεί, υπό τις σημερινές συνθήκες μια εκλογική διαδικασία, είναι εντελώς λανθασμένη και προοιωνίζει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. 

Λύση υπάρχει και βρίσκεται αποκλειστικά στην πλευρά της FIFA. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει πολύ μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που σήμερα βιώνουμε και για όσα έγιναν σε αυτό το τελευταίο εξάμηνο. Έχει χρεωθεί τον διορισμό μιας Επιτροπής Εξομάλυνσης από ανθρώπους χωρίς γνώση του αντικειμένου, χωρίς ικανότητες πάνω στο ποδόσφαιρο, που κύριο προσόν τους είναι μόνο η υπαλληλική σχέση με την κυβέρνηση και η τυφλή αποδοχή κάθε κυβερνητικής επιθυμίας. Όσα σήμερα βιώνουμε είναι, λοιπόν, και δικό της έργο, έργο της FIFA. Το ότι παραπλανήθηκε από έναν Κουτσοκούμνη, τον οποίο στη συνέχεια εξαφάνισε η ίδια από την εικόνα,  δικαιολογεί, εν μέρει, την κατάσταση και δικαιώνει τα λεγόμενα μου, αλλά δεν επιλύει κανένα θέμα.
Έχει υποχρέωση η FIFA να υπερασπιστεί τη Ρήτρα Ανεξαρτησίας και μέχρι σήμερα αυτό δεν το έχει πράξει. 
Για τους λόγους αυτούς και για να μην προκαλέσει ένα μεγάλο ρήγμα στην ασφάλεια του καταστατικού και των κανονισμών της, πρέπει να αρνηθεί η ίδια, με δική της πρωτοβουλία,  όλες τις διατάξεις του σχεδίου που είναι βαθύτατα αντιποδοσφαιρικές και νομιμοποιούν την κρατική παρέμβαση στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.
Εμείς όλοι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να την βοηθήσουμε. Πως; Με τις πολύ συγκεκριμένες ενέργειες που θα σας παραθέσω:
1. Να καταψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση στο σύνολό του το προτεινόμενο σχέδιο καταστατικού
2. Να συνταχθεί, υπό την άμεση επίβλεψη της FIFA, ένα νέο σχέδιο καταστατικού και να ακολουθήσουν οι απαραίτητοι θεματικοί Κανονισμοί, ώστε να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η Ρήτρα Ανεξαρτησίας της Ε.Π.Ο.
3. Να οριστεί, με αποκλειστική ευθύνη της FIFA, μια κανονική, αμιγώς ποδοσφαιρική και όχι κρατική, Επιτροπή Εξομάλυνσης, που θα εργαστεί, για όσο χρόνο απαιτηθεί,  για να εξομαλύνει πραγματικά τις καταστάσεις και όχι να διευκολύνει την κυβέρνηση και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέρονται
4. Να ελεγχθούν εξονυχιστικά, υπό την οπτική της Ρήτρας Ανεξαρτησίας, όλες οι νέες προτάσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο
5. Να προηγηθεί η εναρμόνιση της Εθνικής αθλητικής νομοθεσίας με το νέο καταστατικό της Ε.Π.Ο. και 
6. Να διεξαχθούν σε μεταγενέστερο χρόνο οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσωπευτικής και αποτελεσματικής διοίκησης στην Ε.Π.Ο. 
 Όλη αυτή η διαδικασία ουσιαστικής κανονικοποίησης, είναι ο δρόμος που πρέπει να περπατήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο για να ξαναβρεί τον εαυτό του, μακριά από κάθε κυβερνητική επιρροή και ακόμη πιο μακριά από τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αυτή είναι η μοναδική πρόταση που μπορεί να βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το αδιέξοδο που έχει εισέλθει, με ευθύνη πολλών που βρίσκονται μεταξύ μας.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι βέβαιο, πως πολύ σύντομα η FIFA θα βρεθεί στην ανάγκη να κληθεί να επιλύσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα, μιας κι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Με ημίμετρα και χωρίς ξεκάθαρο πλάνο δεν επιτυγχάνεται εξέλιξη. Κι αυτή η εξέλιξη δεν θα αρέσει και δεν θα συμφέρει κανέναν. Ούτε καν όσους νοιώθουν ότι, στην ασφάλεια της Ελβετίας, άφησαν πίσω τους τις αναταράξεις της Ε.Π.Ο.