Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ» ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΛΚΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 το απόγευμα, στο «Πάρκο του Λαού» Χαλκίδος, ύστερα από πρόθυμη παραχώρηση του ΔΟΑΠΠΕΧ του Δήμου Χαλκιδέων, πραγματοποιήθηκε με επισημότητα η Εορταστική Εκδήλωση για τη λήξη των Κατηχητικών Συνάξεων των Ενοριών της Πόλεως Χαλκίδος και της Νέας Αρτάκης, για το έτος 2017-2018.
Πολλά παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Ιερέων και των Κατηχητών, γέμισαν τον μεγάλο υπαίθριο χώρο και συμμετείχαν στη Γιορτή, η οποία και φέτος διακρίθηκε από πρωτοτυπία, αφού συνδυάστηκε με την βιωματική προσέγγιση της κατήχησης, μέσα από ένα παιχνίδι Σταθμών, το οποίο οι κατηχητές και τα παιδιά είχαν ετοιμάσει για...
ολους.
Στην έναρξη της Εκδήλωσης ο Συντονίστής Νεότητος Χαλκίδος Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την φροντίδα που επιδεικνύει προς τα Κατηχητικά, τον Υπεύθυνο Νεότητος Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, όλους τους συντελέσαντες Ιερείς και Κατηχητές για την πραγματοποίηση της Εορτής, οι οποίοι, όπως είπε, ανταποκρίθηκαν στην διαρκή αγωνία του Σεβασμιωτάτου για την κατήχηση της νεότητας και την λειτουργία Κατηχητικών Συντροφιών.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με έκδηλη τη χαρά και την συγκίνηση στο πρόσωπό του  και λαμβάνοντας αφορμή από το γεγονός ότι η γιορτή λήξης των κατηχητικών λάμβανε χώρα στο «Πάρκο του Λαού» τόνισε τον άρρηκτο δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στην Εκκλησία και το λαό, αφού η Εκκλησία διακονεί τους πιστούς, οι οποίοι γίνονται μέλη της μέσα από το Βάπτισμα τους και εκφράζουν την αγάπη της προς εκείνην με την υπακοή τους στο θείο θέλημα.
            Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιλογή του θέματος της εορτής που ήταν «ταξίδι στην Πολιτεία των Αρετών». Παρουσίασε το ταξίδι αυτό ως αγώνα του κάθε πιστού να φθάσει  στην κορυφή της ανοδικής πορείας που είναι η Βασιλεία του Θεού. Μάλιστα τόνισε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά συνάμα και όμορφος αφού κάθε φορά που κατακτάται μία αρετή ο πιστός νιώθει την ανάγκη να συνεχίσει κατακτώντας όλο και περισσότερες αρετές.
            Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί στον πρωτότυπο και εμπνευσμένο τρόπο διεξαγωγής της γιορτής δεδομένου ότι τα παιδιά έπρεπε να περνούν από κάθε σταθμό που είχε ως θέμα του μία συγκεκριμένη αρετή, να πραγματοποιούν δράσεις που σχετίζονταν με το περιεχόμενο της αρετής και στο τέλος να κολλούν στην κλίμακα των αρετών εκείνη που θα αντιπροσώπευαν. “Είναι σημαντικό”, είπε ο Σεβασμιώτατος, “το παίζειν και διδάσκειν”.
            Τέλος, ευχαρίστησε τον Γραμματέα Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, τον Συντονιστή της λειτουργίας Κατηχητικών για την Αρχιερατική Περιφέρεια Χαλκίδος και υπεύθυνο της Εορτής Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, τους Ιερείς των Ενοριών, οι οποίοι, όπως τόνισε, εργάζονται φιλότιμα για τα Κατηχητικά, όλους τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες, ενώ συνεχάρη και όλα τα παιδιά των Κατηχητικών, όπως και τους γονείς τους για την καθοδήγηση των παιδιών τους προς την Εκκλησία, καθώς και τον παρόντα Αντιδήμαρχο Χαλκιδεών κ. Γεώργιο Γιαννούκο.
Κατόπιν, κήρυξε την έναρξη της Εορτής, κατά την οποία παιδιά, χωρισμένα σε Ομάδες με υπευθύνους Ομαδάρχες, έτρεχαν στους Σταθμούς, τους οποίους τα Κατηχητικά είχαν ετοιμάσει, και συμμετείχαν στις δράσεις και στα παιχνίδια της «Πολιτείας των Αρετών»:
·     της ΑΠΟΔΟΧΗΣ, αφού ο Χριστός αποδέχεται κάθε άνθρωπο (Πανδοχείο είναι η Εκκλησία σύμφωνα με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου) και τον καλεί να συμμετάσχει στην κοινωνία της αγάπης μαζί Του και με τους αδελφούς,
·     της ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ, κατά μίμηση του ελεήμονος και φιλανθρώπου Θεού μας,
·     της ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ του Υψηλού Θεού, ο οποίος κατά την φράση των Χαιρετισμών έγινε «ταπεινός άνθρωπος»,
·     της ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ, την οποία τόσο πολύ έχει ανάγκη ο υπερκορεσμένος σήμερα κόσμος μας,
·     της ΥΠΑΚΟΗΣ, ως έκφρασης αληθινής ελευθερίας που οδηγεί από το εγώ στο εμείς,
·     της ΣΥΓΧΩΡΗΣΗΣ, ως δυνατότητα κοινής ζωής με τους άλλους στο εκκλησιαστικό Σώμα,
·     της ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ, που σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, αποτελεί το χάρισμα που συγκρατεί την ισορροπία στην ζωή του Χριστιανού και
·     της ΑΓΑΠΗΣ, η οποία είναι η μεγαλύτερη αρετή, το τέλος κάθε αρετής και κάθε αγώνα, η «ατέλεστος τελειότης».
Ένα όμορφο παιχνίδι εκτυλίχθηκε, στο οποίο συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος με τους Κληρικούς του, περνώντας από όλους τους Σταθμούς και συγχαίροντας προσωπικά όλους τους κοπιάσαντες, αλλά και τα παιδιά που συμμετείχαν, τα οποία στο τέλος έλαβαν γλυκά, χυμούς και παγωτά και άλλες προφορές Ενοριών, Ιερέων, αλλά και λαϊκών αδελφών, οι οποίοι ενίσχυσαν και δι’ αυτού του τρόπου, το νεανικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας.
Η Εορτή Λήξης των Κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, η οποία πανθομολογούμενα εστέφθη με επιτυχία, υπήρξε καρπός συνεργασίας πολλών ανθρώπων, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την πραγματοποίησή της, ενώ υπήρξε ευκαιρία πολλοί να συνειδητοποιήσουν το έργο και την σπουδαιότητα των Κατηχητικών, τα οποία έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και σπουδαία προσφορά στους νέους και τα παιδιά