Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Το Ποδόσφαιρο είναι Υγεία!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο πρότυπο πρόγραμμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, "Το Ποδόσφαιρο είναι Υγεία" (Football is Medicine).
Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή του ποδοσφαίρου στη βελτίωση της υγείας μεσηλίκων ανθρώπων με παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης μη μεταδοτικών ασθενειών. Επιπλέον, με την  εγκαθίδρυση καινοτόμων παρεμβάσεων και δομών θα συμβάλλει στην τοπική, περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη τόσο του ποδοσφαίρου, όσο και της υγείας του ελληνικού....
πληθυσμού, καθώς επίσης στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία περιλαμβάνει:

- Την εκτέλεση ενός προγράμματος εκγύμνασης μεσηλίκων με δραστηριότητες ποδοσφαίρου.

- Την εκπαίδευση των πτυχιούχων καθηγητών φυσικής αγωγής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα «Football is Medicine».

- Τη συγγραφή εγχειριδίου για την εκπαίδευση πτυχιούχων γυμναστών/ριών στην υλοποίηση της προπονητικής διαδικασίας και την περιγραφή του τρόπου οργάνωσης των αντίστοιχων προγραμμάτων.

- Την εκπόνηση μελέτης με προτάσεις-κατευθύνσεις και αποτελεσματική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος για ενήλικες άνω των 40 ετών από πτυχιούχους γυμναστές/ριες.

- Τη διεξαγωγή ενημερωτικού σεμιναρίου σε κάθε πόλη υλοποίησης και την παρακολούθηση της πρόοδο του προγράμματος σε τακτική βάση.

- Την κατανόηση της σχέσης παροχής-απόκρισης μεταξύ του προγράμματος και των μεταβολικών, καρδιαγγειακών και μυοσκελετικών προσαρμογών μεσηλίκων Ελλήνων που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων, μέσα από τα αποτελέσματα του προγράμματος.

Η υλοποίηση του προγράμματος άρχισε από την ελληνική επαρχία και συγκεκριμένα τις ΕΠΣ Βοιωτίας, Ηπείρου, Καρδίτσας και Λάρισας, οι οποίες αμέσως αγκάλιασαν την εν λόγω πρωτοβουλία και διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τους ανθρώπινους πόρους. Η εφαρμογή του προγράμματος στις πόλεις υλοποίησης πραγματοποιείται αφιλοκερδώς από πτυχιούχους καθηγητές φυσικής αγωγής που κατοικούν σε αυτές, σε γήπεδα και υλικοτεχνική υποδομή που προσφέρονται από τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις των συγκεκριμένων περιοχών.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την UEFA και εκτελείται σε συνεργασία με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας. Οι πιο πρόσφατες δράσεις -δύο επιμορφωτικές συναντήσεις- πραγματοποιήθηκαν στα ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 1-2.10.2019 και 14-15.10.2019, παρουσία του διακεκριμένου Δανού εργοφυσιολόγου καθηγητή Mohr Magni και του συνεργάτη του Jeppe Foged Vigni–Larsen.  

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του εξαετούς αναπτυξιακού πλάνου της Ομοσπονδίας «Μπάλα Παντού», το οποίο εκπονήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης.