Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Παρέμεινε στην Σούπερ Λίγκα η εθνική στίβου

Στο ευρωπαϊκό της Λιλ

Μάχη μέχρι την ύστατη ώρα έδωσε η εθνική ομάδα στίβου και κατάφερε τελικά να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας την ένατη θέση της διοργάνωσης στη Λιλ. 
«Κλειδί» της παραμονής αποδείχθηκαν οι δύο σκυταλοδρομίες 4Χ400μ., όπου τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κατάφεραν να τερματίσουν μπροστά από τη Λευκορωσία, που ήταν η αντίπαλος της ελληνικής ομάδας στη μάχη της παραμονής (η Ολλανδία έμεινε τελευταία και υποβιβάστηκε). Στις γυναίκες, οι Δέσποινα Μουρτά, Αννα Βασιλείου, Ανδριάννα Φέρρα, Ειρήνη Βασιλείου τερμάτισαν δεύτερες στη σειρά τους με 3:32.80, ενώ η Λευκορωσία ήταν πέμπτη με 3:38.28.
Στους άνδρες, οι Γιώργος Λαμπρόπουλος, Πέτρος Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Κουτσούκης και ...
Μιχάλης Παππάς έκαναν 3:08.58 και άφησαν ακριβώς πίσω τους τους Λευκορώσους, διασφαλίζοντας οριστικά την παραμονή της ελληνικής ομάδας.

Λίγο νωρίτερα, ο Δημήτρης Τσιάμης πήρε την πέμπτη θέση στο τριπλούν με δύο άλματα στα 16.55μ. και ένα άκυρο, ενώ πολύτιμους βαθμούς έδωσε ο Δημήτρης Πατσουκάκης, που πήρε την έβδομη θέση στο επί κοντώ με 5.30μ. Ο έμπειρος αθλητής, που κλήθηκε την τελευταία στιγμή να αντικαταστήσει τον τραυματία Κώστα Φιλιππίδη, κινδύνευε να μείνει τελευταίος μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 5.15μ. (κι ενώ είχε περάσει με την πρώτη τα 5 μέτρα). 

Ρίσκαρε αφήνοντας την τρίτη του προσπάθεια για τα 5.30μ. κι εκεί είχε επιτυχημένο άλμα, που τον ανέβασε σημαντικά στην κατάταξη, τη στιγμή μάλιστα που ο Λευκορώσος Χαμαρμάζοβιτς έμεινε 11ος.

Η Σοφία Υφαντίδου με βολή στα 58.21μ. στην τελευταία της προσπάθεια (έριξε επίσης 54.24μ. και 53.79μ.) πήρε την πέμπτη θέση στον ακοντισμό. Αξιοπρεπή προσπάθεια έκανε στα 3.000μ. ο Ανδρέας Δημητράκης, ο οποίος πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 8:16.62 και τερμάτισε δέκατος, μπροστά όμως από τον Λευκορώσο Λόχις. Η Ουρανία Ρεμπούλη έμεινε στην 11η και τελευταία θέση των 5.000μ. με 17:31.47

* Ο Θάνος Καλάκος κέρδισε μία θέση στα 800μ., μετά την ακύρωση του Πολωνού Κζοτ, κι έτσι είναι τελικά 10ος στην κατάταξη με 1:52.27.

Πρώτη με... λάθοςη Μπελιμπασάκη

Η Μαρία Μπελιμπασάκη πέτυχε μεγάλη νίκη στα 200μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εθνικών ομάδων στη Λιλ, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην παραμονή της Ελλάδας στη Σούπερ Λίγκα. 

Η ίδια όμως δεν το χάρηκε όσο θα ήθελε, καθώς το ηλεκτρονικό χρονόμετρο «κόλλησε» στη διάρκεια της κούρσας της κι έτσι το 22.76, που αρχικά έδωσαν οι διοργανωτές και θα ήταν ατομικό ρεκόρ και δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα, δεν ισχύει. 

Μετά από λίγη ώρα οι Γάλλοι έδωσαν νέα αποτελέσματα με χρονόμετρο χειρός (22.6 στη Μπελιμπασάκη), που φυσικά δεν αναγνωρίζονται! 

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ο Λυκούργος Τσάκωνας δεν κατάφερε να κάνει κούρσα ανάλογη των δυνατοτήτων του, αλλά και το 20.59 που σημείωσε του έδωσε την 3η θέση. Αν συνυπολογιστεί και η χθεσινή 4η θέση στα 100μ., ο Λάκωνας πρωταθλητής έδωσε 17 πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα, στην προσπάθειά της να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία.

Αντίθετα, χαμηλά έμεινε στο μήκος η Χάιδω Αλεξούλη, η οποία περιορίστηκε στη 10η θέση με άλμα στα 5.94μ., στη μοναδική έγκυρη προσπάθειά της στον αγώνα. Επίσης, ο Ιάσων Θανόπουλος έμεινε στην ενδέκατη και τελευταία θέση της δισκοβολίας με 54.40μ.