Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΕΝΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

  Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Μαθόδιο Φουντούλη και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, μετέβη στην Ενορία Τιμίου Προδρόμου των Βασιλικών της Ιστιαίας, για την πανήγυρη του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού.
            Στην Ενορία τον υποδέχθηκαν οι ευσεβείς Ενορίτες του χωριού, με επικεφαλής τους Αρχιμ. Ιωάννη Βουτσιλάκο – Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη – Προϊστάμενο του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, εκ Βασιλικών καταγόμενο, Πρεσβ. Νικόλαο Σταμούλο – αφυπηρετήσαντα Εφημέριο της Ενορίας, Πρεσβ. Βασίλειο Σταθαρά – Εφημέριο Αγίου Γεωργίου Λιχάδος και Πρεσβ. Ευάγγελο Γεροκωνσταντή – Εφημέριο Ελληνικών και ....
τοποτηρητή Βασιλικών.
            Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο εορταζόμενο γεγονός της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου, ενώ μετά τον Εσπερινό, έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Προδρόμου, ανά τας οδούς της Ενορίας.
Την Ιερά Υμνωδία διηκόνησαν θαυμάσια Ιεροψάλτες της Βορείου Ευβοίας, υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου – Πρωτοψάλτου της Ενορίας Αγίου και Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως.
            Την επομένη ημέρα, Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου της Ενορίας Ηλίων.
            Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο π. Μεθόδιος, ο Εφημέριος Αγ. Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Αργυρίου, ο Εφημέριος της Ενορίας Πρεσβ. Δημήτριος Παπασταμάτης, ο Διάκ. Ευγένιος, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησε Χορωδία Ιεροψαλτών, την οποίαν αποτελούσαν ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Λ. Αιδηψού κ. Ευάγγελος Καζάνης, ο κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου και Ιεροψάλτες της περιοχής.
            Τον θείο λόγο προς τους πιστούς κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ενώ συνεχάρη και τον π. Δημήτριο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την διοργάνωση της πανηγύρεως.
            Την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 το πρωί, με αφορμή την εορτή της Αγίας Οσιομάρτυρος Φεβρωνίας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και λειτούργησε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης, για να τιμήσει και την εορτάζουσα πολυσέβαστη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Φεβρωνία.
            Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου,  ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Μάκρας – Ιεροκήρυξ της Β. Ευβοίας, ο Αρχιμ. Μεθόδιος Φουντούλης και ο Διάκ. Ευγένιος Τσάλλας, ενώ συμμετείχε και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Λίμνης, αλλά και προσκυνητές από την Χαλκίδα, μεταξύ των οποίων και τα μέλη του Συλλόγου Ευβοεών Φίλων του Αγίου Όρους «Παναγία η Πορταΐτισσα», τα οποία πραγματοποίησαν το προσκύνημα για την λήξη των δραστηριοτήτων του έτους 2016-2017, οι οποίες επιτελούνται πάντοτε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου.
            Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος δεν παρέλειψε νά αναφερεθεί και στο πρόσωπο της Γερόντισσας Φεβρωνίας, η οποία διακονεί το Μοναστήρι από το 1946 και αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα και την Αδελφότητα, αλλά και ευρύτερα για την Τοπική Εκκλησία.