Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου των προστατών των ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.
Λόγω των αναστηλωτικών-ανακαινιστικών έργων που πραγματοποιούνται στην ιστορική παλαιοχριστιανική βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, εφέτος ο επίσημος εορτασμός έγινε στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, με τον πανηγυρικό Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας,... Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.
Όπως κάθε χρόνο των Τριών Ιεραρχών, στον Ι. Ναό προσήλθαν αντιπροσωπείες σημαιοφόρων μαθητών όλων των Σχολείων της Πόλεώς μας, οι Διευθυντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαιδεύσεως, κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και κ. Κωνσταντίνος Φράγγος αντιστοίχως, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελαράκη, εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου, σύλλογοι Διδασκάλων και Καθηγητών και πλήθος πιστών κάθε ηλικίας, που τιμούν τους τρεις αστέρες της σοφίας, που δεν έπαψαν, μέχρι σήμερα να αποτελούν υγιή πρότυπα για κάθε γενεά ανθρώπων.
Μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ανέγνωσε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τους μαθητές, επι τη συνάξει των τριών Ιεραρχών.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Αρτοκλασία, την οποία προσέφεραν οι Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων στα Σχολεία μας, καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για τους προκεκοιμημένους ευεργέτες, δωρητές, διδάσκοντες και διδασκομένους στο χώρο της Παιδείας.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τις αντιπροσωπείες των μαθητών για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στο Άγιο Ποτήριο, και ευχήθηκε εόρτια προς τους Διευθυντές Εκπαιδεύσεως και τους εκπροσώπους των Αρχών τους εκκλησιασθέντες, αλλά και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7fm), απ’ όπου μεταδόθηκαν απ’ ευθείας οι ιερές Ακολουθίες.